Το πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή 2018-2020: Οι καταθέσεις και τα ακίνητα

Η περιουσιακή της κατάσταση η οποία δεσμεύτηκε με απόφαση των αρχών

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Χαμός επικρατεί από το βράδυ της Παρασκευής 9/12 όταν η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι (δείτε τον εδώ) συνελήφθησαν από τις αρχές των Βρυξελλών για ξέπλυνα μαύρου χρήματος και διαφθορά (δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το σκάνδαλο).

Η ευρωβουλευτής απασχολούσε τελευταία τα μέσα κυρίως με τη γέννηση της κόρης της και τη βάφτιση, που ήθελε να προγραμματίσει στην Ελλάδα, αλλά ακυρώθηκε (δείτε εδώ το όνομα της μικρής).

Η Εύα Καϊλή με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη σπούδασε Αρχιτεκτονική στη σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς καθώς και στο εργαστήρι δημοσιογραφίας και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου. Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και από την χρονολογία εκείνη ασχολήθηκε με την πολιτική.

Πλέον ωστόσο, βρίσκεται στις φυλακές του Βελγίου και η περιουσία της δεσμεύθηκε. Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Αυτό είναι το πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή

2019

Στο επόμενο «πόθεν έσχες» έτους 2020 (χρήση 2019) εμφανίζει εισοδήματα περίπου 219.000 ευρώ. Οι καταθέσεις εκτοξεύονται σε περίπου 405.000 ευρώ εκ των οποίων τα 335.680 σε Βελγική τράπεζα. Η συγκεκριμένη αύξηση δεν φαίνεται να προκαλείται από την πώληση της μονοκατοικίας καθώς στην τρέχουσα χρονιά αγοράζει διαμέρισμα στο Ψυχικό – 4ου ορόφου 169 τ.μ. με υπόγειο 40 τμ έτους κατασκευής 2017. Για την αγορά καταβάλλει συνολικά 270.000 ευρώ (αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 670 χιλ ευρώ). Ως πηγή προέλευσης των χρημάτων δηλώνει την πώληση περιουσιακού στοιχείου.

2020

Στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης έτους 2021 (χρήση 2020) η κυρία Καϊλή εμφανίζει εισοδήματα 164.000 ευρώ. Οι καταθέσεις ανεβαίνουν σε 461.846 ευρώ ενώ η ακίνητη περιουσία δεν εμφανίζει μεταβολή.

2021

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν τον ίδιο μισθό ο οποίος ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός των ευρωβουλευτών ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, σε €9.386,29 (Ιούλιος 01/01/2022).

Ο μισθός αυτός πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου. Όλοι οι ευρωβουλευτές πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της ΕΕ. Μετά την παρακράτηση αυτών, ο μισθός ανέρχεται σε €7.316,63. Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο. Ως εκ τούτου, ο τελικός μισθός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαρτάται από τους φορολογικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα εκλογής τους.