Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η μεγάλη απόφαση που πήρε ο Παύλος μετά τον θάνατο του πατέρα του

Η αποκάλυψη του Γιώργου Λιάγκα μέσα από το Πρωινό

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η μεγάλη απόφαση που πήρε ο Παύλος μετά τον θάνατο του πατέρα του

Χαμός έχει γίνει από πολύ νωρίς το πρωί στην Μητρόπολη Αθηνών, για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Το φέρετρο είναι μάλιστα καλυμμένο με την ελληνική σημαία, ενώ η ουρά ξεκινά από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και καταλήγει στην Μητροπόλεως στο ύψος της Καπνικαρέας, σχεδόν, δηλαδή, στην πλατεία Μοναστηρακίου (δείτε εδώ τη στιγμή που η σορός του φτάνει στη Μητρόπολη Αθηνών).

Η ουρά όσο περνάει η ώρα είναι όλο και πιο μεγάλη και μάλιστα έχουν φτάσει και πούλμαν από όλη την Ελλάδα και μάλιστα η κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη Αθηνών είχε ως αποτέλεσμα την παράταση του λαϊκού προσκυνήματος, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι τις 10:30. Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής μέχρι τις 11:00 και έπειτα θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στη Μητρόπολη Αθηνών για τη νεκρώσιμη ακολουθία (δείτε εδώ τα πάντα Live).

Η απόφαση που πήρε ο Παύλος μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Λιάγκας θέλησε να κάνει μια αποκάλυψη – «βόμβα» μέσα από το Πρωινό που αφορά στον Παύλο, τον πρωτότοκο γιο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Παύλος μετά τον θάνατο του πατέρα του, πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του. Ο παρουσιαστής επικαλέστηκε πληροφορίες από την οικογένεια του Παύλου.

«Ακούγεται για πρώτη φορά, είναι αποκλειστική πληροφορία που έχω από την οικογένεια. Τη μεταδίδω πρώτη φορά. Είναι μία απόφαση που πήρε ο Παύλος τις τελευταίες ώρες. Ο Παύλος έχει σπίτι και στο Λονδίνο, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανεύρεσης κατοικίας στην Αθήνα και τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μόνιμη εγκατάσταση του Παύλου στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιάγκας.

Αυτή είναι η περιουσία του Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Τον Οκτώβριο του 1998 δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έκρινε ως παραδεκτό λόγο το περιουσιακό σκέλος της προσφυγής και όχι τα υπόλοιπα παραπέμποντας την υπόθεση σε νέο τμήμα με νέα σύνθεση. Τον Νοέμβριο του 2000 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του πρώτου άρθρου του Πρώτου Πρωτοκόλλου ενώ στις 28 Νοεμβρίου 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε 13,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία αποδόθηκαν 13,7 εκατομμύρια ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Να σημειωθεί ότι στην προσφυγή ο τέως βασιλιάς και τα υπόλοιπα μέλη υπολόγιζαν την βασιλική περιουσία σε 161 εκατομμύρια ευρώ.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου επισήμαναν στο υπόμνημά τους ότι για το ύψος της αποζημίωσης πρέπει να συνεκτιμηθούν τρία κρίσιμα στοιχεία:

  • Ο Κωνσταντίνος και τα μέλη της οικογενείας του είναι απλοί πολίτες ιδιώτες, χωρίς προνόμια και με αυτή την παραδοχή η περιουσία πρέπει να αποτιμηθεί αποκλειστικώς σε χρήμα.
  • Οι αιτούντες δεν έχουν καταβάλει φόρους και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο από κτήσεως της επίδικης περιουσίας.
  • μεγάλο μέρος των εκτάσεων των επίμαχων κτημάτων είναι δασικά και ως τέτοια έχουν μικρή εμπορική αξία, εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων αξιοποίησής τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Κωνσταντίνος διεκδικούσε πίνακα του Τζορτζ Σκοτ και άλλα αντικείμενα τα οποία, όμως, σύμφωνα με φορτωτικές που προσκόμισε η ελληνική πλευρά είχαν μεταφερθεί με τα κοντέινερ από το Τατόι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς του 1991. Αυτό αποκάλυψε πως ο Κωνσταντίνος ψευδόταν και προκάλεσε θυμηδία στους δικαστές.

Τελικά, με απόφαση του δικαστηρίου ο τέως βασιλιάς έλαβε ως αποζημίωση 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003. Το Ελληνικό Κράτος κατέβαλε αυτό το ποσό από τον προϋπολογισμό "φυσικών καταστροφών", θέλοντας να κάνει έναν πολιτικό υπαινιγμό, και εξέδωσε το σχετικό πιστωτικό εκκαθαριστικό από τη ΔΟΥ Αχαρνών ως κατά τόπον αρμόδια, με το σκεπτικό ότι τελευταίος τόπος διαμονής του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα ήταν τα Ανάκτορα στο Τατόι. Ο Κωνσταντίνος, στη συνέχεια, αφού παρέλαβε μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου το ποσό, ανήγγειλε τη δημιουργία του Ιδρύματος «Άννα - Μαρία» με έδρα το Λιχτενστάιν ως φορέα διάθεσης της αποζημίωσής του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέχρι σήμερα όμως οι δραστηριότητες του ιδρύματος δεν έχουν γίνει γνωστές.