Σεισμός Τουρκία: «Οι φωνές στα χαλάσματα ήταν ζωντανών νεκρών» - Συγκλονίζουν τα λόγια των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ

«Αποτελέσαμε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού»

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
Σεισμός Τουρκία: «Οι φωνές στα χαλάσματα ήταν ζωντανών νεκρών» - Συγκλονίζουν τα λόγια των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ

Το απόγευμα της Τρίτης (14/2) στο δελτίο ειδήσεων του Star, μίλησε ο εκπρόσωπος της ελληνικής αποστολής των διασωστών της ΕΜΑΚ, στον φονικό σεισμό της Τουρκίας, που έφτασε τα 7,8 ρίχτερ.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός Τουρκία: «Δεν αντέχω σε αυτό το σημείο, να φύγουμε...» - Συντετριμμένος ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ

Πριν από λίγες ώρες οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ επέστρεψαν από τη γειτονική χώρα, με τις μνήμες τους να είναι γεμάτες από δυσάρεστες αλλά και ευχάριστες στιγμές αφού κατάφεραν να σώσουν αρκετούς μέσα από τα χαλάσματα.

Οι εμπειρίες των ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ από τον σεισμό της Τουρκίας

«Αποτελέσαμε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις. Στο πρώτο σημείο που φτάσαμε, επειδή όλες οι καταρρεύσεις ήταν στο πεζοδρόμιο, σπάσαμε σε τέσσερα σημεία και δουλεύαμε ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία ενώ ήμασταν για ένα», ανέφεραν σε συνέντευξή τους.

«Το συναίσθημα που θα με συντροφεύει στο υπόλοιπο της ζωής μου ήταν οι φωνές των ανθρώπων στα χαλάσματα. Ήταν φωνές ζωντανών – πεθαμένων. Και αυτές οι φωνές σιγά σιγά έσβηναν», είπε από την πλευρά του ο Σωκράτης Δούκας, γιατρός και επικεφαλής της ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ.

Συγκλονίζουν οι δηλώσεις της Μαρίας Εκμεκτσίογλου για την Τουρκία

Στην εκπομπή «Δεκατιανοί» μίλησε το πρωί του Σαββάτου 11/2 η γνωστή μαγείρισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου η οποία φυσικά αναφέρθηκε στις τραγικές εικόνες στην Τουρκία, μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό -δείτε εδώ την δημόσια έκκλησή της.

Η ίδια να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως παραμένει στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο επικοινωνεί διαρκώς με τους φίλους και συνεργάτες της που βρίσκονται στην Τουρκία.

«Δυστυχώς κάποιοι έχουν βρεθεί και δεν είναι ζωντανοί. Με τους περισσότερους δεν έχουμε επαφή, τα τηλέφωνα πλέον δεν λειτουργούν. Κάποιες στιγμές υπάρχουν ελπίδες γιατί πριν από λίγο, μετά από 122 ώρες, έβγαλαν μία κυρία 70 χρονών, μέσα από τα χαλάσματα,

Βγάλανε μία έγκυο ζωντανή, μετά από 111 ώρες. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όπως λένε πάντα και δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι χάσαμε φίλους μας, συγγενείς μας. Βλέπουμε ανθρώπους να σκάβουν με τα χέρια τους, να ανοίγουν τρύπες για να βγάλουν έναν ζωντανό άνθρωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Εκμεκτσίογλου.