Τέμπη: Ασκήθηκε δίωξη στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των Τεμπών καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής (28/4) ασκήθηκε ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα.

Την είδηση μετέδωσε νωρίτερα στο ΟPEN η Αναστασία Αργυριάδου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εφέτης ανακριτής βάζει και άλλα πρόσωπα στο κάδρο και γι’ αυτό ασκήθηκαν πρόσθετες διώξεις για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε ποινική δίωξη κατά του πρώην διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ.

Δείτε επίσης: Με κεριά και μαύρα μπαλόνια - Σπαρακτικές εικόνες από το μνημόσυνο που τελέστηκε στα Τέμπη

Αναλυτικά το πόρισμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που πήρε την ζωή 57 ανθρώπων

Στη δημοσιότητα δόθηκε ολόκληρο το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για την ανάλυση της τραγωδίας στα Τέμπη, που πήρε την ζωή 57 ανθρώπων.

Όπως αναφέρει, από την ανάλυση των πραγματικών περιστατικών που προηγήθηκαν του δυστυχήματος και του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που υφίσταντο την ημέρα του δυστυχήματος προκύπτει ότι το δυστύχημα ήταν συνέπεια της συνδρομής πολλών παραγόντων, που αφορούν το επίπεδο λειτουργίας, το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και το διοικητικό επίπεδο, επίσης, πως Σταθμάρχης και μηχανοδηγοί δεν τήρησαν του κανονισμούς

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε και συγκροτήθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αριθμό 71651/06-03-2023 (Β΄1310), παρέδωσε σήμερα, Τρίτη 18-04-2023 στον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη το Πόρισμά της, στο οποίο διερευνώνται και αναδεικνύονται τα συστημικά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στις 28-02-2023 στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι εργάστηκε εντατικά με αυξημένο αίσθημα ευθύνης από τις 06-03-2023 μέχρι σήμερα και άσκησε τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα, αξιολογώντας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια το σύνολο των στοιχείων που συνέλεξε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Δείτε επίσης: «Μου είπε "Μπαμπά πονούσα, κρύωνα και φοβόμουνα"...» - Ραγίζει καρδιές η συνομιλία της 25χρονης Ανύσιας με τον πατέρα της αφού βγήκε από τη ΜΕΘ

Το Πόρισμα δεν ασχολείται με καταλογισμό ή και με επιμερισμό ευθυνών, αρμοδιότητα που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο ανήκει μόνο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες ήδη εργάζονται με γοργό ρυθμό προς την κατεύθυνση αυτή.

Κύριο μέλημα των Μελών της Επιτροπής ήταν, μετά την ανάλυση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος να αναδειχθούν και να εντοπιστούν τα προβλήματα στην όλη διάρθρωση των εμπλεκομένων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών, Φορέων, Οργανισμών και Αρχών και στην άσκηση των αρμοδιοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων και ιδίως να προταθούν λύσεις, που θα συμβάλουν – στο πλαίσιο και των λοιπών διερευνήσεων, μελετών, προτάσεων και πρωτοβουλιών των αρμοδίων προς τούτο Φορέων και Αρχών στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα αποτρέψουν ίδια ή παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον.

=Ειδικότερα, στο Πόρισμα προτείνεται μια δέσμη άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για την ασφαλή, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Ευχή της Επιτροπής είναι το Πόρισμα να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τον παραπάνω σκοπό και σε κάθε περίπτωση να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής ή κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης, πρακτική που δεν συνάδει με το ερευνόμενο, τραγικό για όλους τους Έλληνες συμβάν».