Νίκος Ορφανός: «Η ελληνική τηλεόραση δεν μου λείπει ούτε ως τηλεθεατή»!

Στην νέα του συνέντευξη είναι αποκαλυπτικός!

Νίκος Ορφανός: «Η ελληνική τηλεόραση δεν μου λείπει ούτε ως τηλεθεατή»!

Η σκηνή για εκείνον είναι ο φυσικός χώρος. Πόσο μάλλον φέτος που διηγείται «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» στον Ελληνικό Κόσμο με τον Μέμο Μπεγνή.

Ο Νίκος Ορφανός, περί αυτού ο λόγος, αν και πολυπράγμων και πολυδιάστατος φέτος δεν κάνει τηλεόραση και μας εξηγεί γιατί. Διαβάστε παρακάτω...

Πάντα επίκαιρος ο Αριστοφάνης;
«Αλίμονο αν δεν ήταν. Δεν είναι όμως μόνο επίκαιρος, είναι οικουμενικός και πανανθρώπινος. Οπως κάθε καλλιτεχνική ιδιοφυΐα, έτσι και ο Αριστοφάνης αποτύπωσε αριστοτεχνικά τα μεγάλα ζητήματα που πάντα θα απασχολούν τον άνθρωπο».

Ποιος ο ρόλος της παράστασης στο σήμερα;
«Να συστήσει τον Αριστοφάνη-δραματουργό στα παιδιά, δεδομένου ότι λόγω της αθυροστομίας του δεν διδάσκεται στα σχολεία. Στη δική μας εκδοχή, αναδείξαμε την απεριόριστη ονειροφαντασία του και την ποιητική του δεξιοτεχνία, πάντα μαζί με το ανάλαφρο και πιο κατάλληλο χιούμορ που τα κάνει όλα πολύ πιο ευχάριστα».

Ποιους ρόλους υποδύεστε στις «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη;»
«Τον Τρυγαίο από την “Ειρήνη” και το Χρεμύλο από τον “Πλούτο”».

Πόσο εύκολα μπορεί να ταυτιστεί ένα παιδί με κάποιο από αυτά τα κορυφαία έργα του Αριστοφάνη;
«Ο Αριστοφάνης δεν λειτουργεί μέσω της ταύτισης. Αυτός είναι τρόπος λειτουργίας του σύγχρονου θεάτρου. Ο Αριστοφάνης σε συνεπαίρνει με τον τρόπο που επανακαθορίζει τα όρια του κόσμου, έχοντας πάντα οδηγό την αξία της ελευθερίας και την αγαθή του ματιά επάνω σε πρόσωπα και γεγονότα. Αλλά οι ήρωές του θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, που απλώς βρήκαν τον δικό τους τρόπο να αντιμετωπίσουν τη ζωή».

Ποιο το απώτερο μήνυμα της παράστασης;
«Να ήταν μόνο ένα; Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αντλούμε πολλαπλά μηνύματα από την αρχαία αττική κωμωδία. Η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία, η ειρήνη, η αλαζονεία της κάθε εξουσίας, θα επανέρχονται στο διηνεκές στην ανθρώπινη αγωνία και αναζήτηση. Νομίζω όμως τελικά ότι ο Αριστοφάνης είναι ένας προ Καβαφικός. Τα ωραία ταξίδια που μας δίνει με τα έργα του είναι τόσο πλήρη που ενίοτε επισκιάζουν το όποιο μήνυμα».

Φέτος κάνετε μόνο αυτό; Γιατί ένας ηθοποιός της γενιάς σας, σε μια άκρως παραγωγική φάση της ζωής του, να μην κάνει τηλεόραση;
«Συμπρωταγωνιστώ και στον “Ερωτευμένο Σαίξπηρ”, δίπλα στο Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, πάλι στον Ελληνικό Κόσμο. Κάνω και ένα μεταπτυχιακό, ενώ σχεδιάζω και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά. Η παραγωγική μου φάση εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα όπως αντιλαμβάνεστε. Τώρα, η τηλεόραση δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Προς το παρόν πάντως η ελληνική τηλεόραση δεν μου λείπει ούτε ως τηλεθεατή. Και ο νοών νοείτω».

Σας εκφράζει, αλήθεια, η εικόνα της σημερινής τηλεόρασης;
«Η τηλεόραση είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας. Ποτέ δεν με εξέφραζε. Δεν είναι τρόπος έκφρασης, αλλιώς θα ήταν τέχνη, αλλά δεν είναι. Παρόλο που συμπεριλαμβάνει την τέχνη και τους καλλιτέχνες. Κάποια προγράμματα μου άρεσαν, κάποια όχι, θεωρώ ότι είχε φτάσει σε πολύ καλό ποιοτικά επίπεδο έως το 2012. Κατόπιν ευτελίστηκε σε σημαντικό βαθμό. Γιατί; Μεγάλη κουβέντα».

Είστε από εκείνους που θέτουν ρόλους-στόχους;
«Οχι. Δεν με αφορά να κάνω καριέρα. Προσπαθώ να δουλεύω με ωραίες ομάδες και καλούς ανθρώπους. Ετσι αισθάνομαι όμορφα, δημιουργικά και απελευθερωτικά. Και ευτυχισμένα. Οι ρόλοι δεν φέρνουν την καλλιτεχνική ευτυχία, ούτε την προσωπική πληρότητα. Οι όμορφες συνεργασίες τις φέρνουν».

Πώς θέλετε να φαντάζεστε την υποκριτική σε μια δεκαετία από σήμερα;
«Με ακόμα πιο πολλά εφέ και τεχνάσματα. Αλλά με ηθοποιούς που θα έχουν κατακτήσει μια ακόμα μεγαλύτερη προσωπική γνησιότητα. Η ψηφιακή εποχή εισβάλλει σιγά-σιγά και στις παραδοσιακές τέχνες, όπως το θέατρο. Αλλά όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα θα βρίσκεται κάποιος επάνω σε μια φτωχική σκηνή να προσπαθεί να αφηγηθεί μια ιστορία σε κάποιους από κάτω που τον κοιτάζουν».

ΠΗΓΗ: TV24
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στην υποκριτική είναι επιτυχημένος, αλλά προτεραιότητα του είναι η οικογένεια του!

Νίκος Ορφανός: Φωτογραφίζεται με την γυναίκα και τον γιο του για το Youweekly.gr!

Νίκος Ορφανός: Μιλάει για τον 3,5 ετών γιο του! - "Δεν κάνω όνειρα..."

Περήφανος μπαμπάς που καμαρώνει το παιδί του, είναι ο Νίκος Ορφανός!

Ο αγαπημένος ηθοποιός, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό "Λοιπόν" και μίλησε για τον 3,5 ετών γιο του. Διαβάστε παρακάτω...

Πως νιώθει ο Νίκος Ορφανός όταν είναι στη σκηνή και από κάτω είναι ο γιος του και παρακολουθεί την παράσταση; "Ναι, ο γιος μου έχει δει το παιδικό έργο 4-5 φορές, αντιλαμβάνεται, απομνημονεύει σκηνές και διάλογους, ενώ με ρωτάει συνέχεια για το θέατρο. Τώρα καταλαβαίνει όταν λείπω πού πηγαίνω, καταλαβαίνει ότι είμαι στην παράσταση, έχει εικόνα του τι είναι αυτό και ποια είναι η δουλεία μου, τι ακριβώς κάνω. Γίνεται ένας καλός θεατής, μικρός ακόμα, αλλά είναι προσηλωμένος, δεν κάνει φασαρία, κάθεται και βλέπει το έργο με προσοχή. Κοιτάζει τις λεπτομέρειες της παράστασης, ενώ κάθε φορά ανακαλύπτει κι ένα καινούργιο στοιχείο. Είναι ένα «σφουγγάρι» που «ρουφάει» πληροφορίες" είπε ο Νίκος Ορφανός.

Πως έχει επηρεαστεί η ψυχολογία του όταν στην πλατεία του θεάτρου τον παρακολουθεί πλέον ο γιος του; "Ως ηθοποιός παίζω με μεγαλύτερη χαρά, γιατί πια έχω κι έναν πολύ βασικό λόγο να κάνω και το γιο μου, μαζί με τους άλλους μικρούς και μεγάλους θεατές, να χαρούν και να διασκεδάσουν, δεν αλλάζει κάτι για μένα. θα κάνω τη δουλειά μου όπως πρέπει, τώρα πια χαίρομαι που μπορώ και παίζω σε μια δουλειά που μπορεί να τη δει ο γιος μου, να την αντιληφθεί, γιατί πέρυσι δεν μπορούσε να αντιληφθεί κάτι, ήταν πιο μικρός. Φέτος που μπορεί να το αντιληφθεί χαίρομαι, γιατί είναι κάτι το οποίο μπορώ να το μοιραστώ και μαζί του" απάντησε ο ηθοποιός.

Ποια είναι τα όνειρα του για το παιδί του; "Δεν κάνω όνειρα για το μικρό. Το μόνο που θέλω είναι να γίνει καλός άνθρωπος κι εγώ όσο μπορώ να είμαι, ένας ενθαρρυντικός μπαμπάς, που με αγάπη θα είμαι εκεί πάντα για αυτόν, σε οτιδήποτε με χρειαστεί, θέλω να είναι γερός, με ελεύθερη σκέψη και να κάνει τις δικές του επιλογές. Δεν έχω όνειρα να κάνει κάποιο επάγγελμα ή οτιδήποτε άλλο, εδώ δεν κάνω όνειρα για μένα" είπε ο ηθοποιός.

Δείτε περισσότερα νέα της showbiz με μόνο ένα κλικ!