«Ο Κίνο είναι νεκρός» - Θρήνος για τον διάσημο σκιτσογράφο

Πένθος...

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
«Ο Κίνο είναι νεκρός» - Θρήνος για τον διάσημο σκιτσογράφο

Τον θάνατο του Αργεντίνου σκιτσογράφου Κίνο, που δημιούργησε τη διάσημη ηρωίδα Μαφάλντα, σε ηλικία 88 ετών ανακοίνωσε ο εκδότης του Ντάνιελ Ντιβίνσκι και επικρατεί θρήνος.

«Ο Κίνο είναι νεκρός. Όλοι οι καλοί άνθρωποι της χώρας και του κόσμου ολόκληρου θα τον θρηνήσουν», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, καταγόταν από την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Γεννήθηκε το 1932 και σε ηλικία 13 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα. Σταμάτησε όμως πολύ νωρίς τις σπουδές του για να αφιερωθεί στο μεγάλο του πάθος: τη γελοιογραφία και το σκίτσο.

Η «ασεβής Μαφάλντα»

Το διασημότερο δημιούργημά του ήταν η «ασεβής» Μαφάλντα, που γεννήθηκε από το πενάκι του το 1964: η μικρή κόρη μιας νοικοκυράς και ενός ασφαλιστή που με τις ερωτήσεις της και την ωριμότητά της φέρνει συνεχώς σε αμηχανία τους «τρομοκρατημένους» γονείς της. Η Μαφάλντα ζητά εξηγήσεις για τα πάντα: για την κατάσταση των γυναικών, τη δικτατορία, τον υπερπληθυσμό, τον πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και για τον Φιντέλ Κάστρο, εκφράζοντας με τον τρόπο της τις αγωνίες της γενιάς του ’60.

Όταν κυκλοφόρησε στην Ισπανία του Φράνκο, η Μαφάλντα θεωρήθηκε ανάγνωσμα αποκλειστικά για ενήλικες. Στη Βολιβία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τα σκίτσα του Κίνο λογοκρίθηκαν.

Μετά το πραξικόπημα του 1976 στην Αργεντινή, ο Κίνο έφυγε για την Ιταλία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1987 εναντίον του προέδρου της Αργεντινή Ραούλ Αλφονσίν, ο Κίνο δημοσίευσε ένα σκίτσο της Μαφάλντας να δηλώνει: «Ναι στη δημοκρατία! Ναι στη δικαιοσύνη! Ναι στην ελευθερία! Ναι στη ζωή!».

Πρόσφατα ο Κίνο υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και, μολονότι οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να τον σταθεροποιήσουν, η υγεία του κατόπιν επιδεινώθηκε ραγδαία, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Θρήνος επικρατεί και με την είδηση του θανάτου, πασίγνωστου σεφ.

Πηγή: protothema.gr

Θρήνος! Πέθανε ο Γιούρι Ορλόφ

Θρήνος έχει ξεσπάσει με την είδηση ότι πέθανε στις ΗΠΑ σε ηλικία 96 ετών ο φυσικός, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιφρονών Γιούρι Ορλόφ. Σοκ και θρήνος επικρατεί και με την είδηση πως πέθανε πασίγνωστος δημοσιογράφος.

Τον θάνατό του κοινοποίησε ο γνωστός Ρώσος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σεργκέι Καβαλιόφ, ενώ σχετική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι της Μόσχας, του οποίου υπήρξε ιδρυτής.

Ο Ορλόφ γεννήθηκε το 1924 και συμμετείχε στο Μεγάλο πατριωτικό Πόλεμο (B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). Ως στρατιώτης έφθασε μέχρι την Πράγα και για την συμμετοχή του στον πόλεμο είχε παρασημοφορηθεί. Το 1951 αποφοίτησε ως Φυσικός από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας και εν συνεχεία εργάσθηκε σε ένα από τα μυστικά εργαστήρια «Πυρηνικού σχεδιασμού της ΕΣΣΔ».

Πέθανε ο Γιούρι Ορλόφ

Το 1956 ο Ορλόφ απολύθηκε και του απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε πρόσβαση σε μυστικά αρχεία στην εργασία του ενώ παράλληλα διαγράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα για τις σοσιαλδημοκρατικές του ιδέες. Το 1972 έγινε επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου μαγνητισμού, ιονόσφαιρας και μετάδοσης ραδιοκυμάτων της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ και το 1973 απολύθηκε επειδή υποστήριξε τον Αντρέι Σάχαροφ.

Ο Ορλόφ υπήρξε μέλος της σοβιετικής ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας (Amnesty International). Το 1976 ίδρυσε και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, της Μόσχας. Για την δραστηριότητά του παρακολουθείτο συστηματικά από την KGB. Το 1977 ο Ορλόφ καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και σε 5 χρόνια εξορία με βάση το άρθρο περί αντισοβιετικής προπαγάνδας. Μετά την σύλληψή του μερικοί Δυτικοί επιστήμονες σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκαν να συνεργαστούν με Σοβιετικούς συναδέλφους τους.

Το 1986 του αφαιρέθηκε η σοβιετική υπηκοότητα και τον απέλασαν από την Σοβιετική Ένωση ανταλλάσσοντάς τον με έναν Σοβιετικό κατάσκοπο που είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά έγινε καθηγητής του πανεπιστημίου Κορνέλ ( Cornell University). Ο Ορλόφ ήταν συγγραφέας του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος «Επικίνδυνες σκέψεις».

Πηγή: athensmagazine.gr