Ντόναλντ Τράμπ: Παγκόσμιο ρεκόρ νοσηλείας - Επέστρεψε ήδη στον Λευκό Οίκο

Εξαιρετικά σύντομη νοσηλεία..

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ντόναλντ Τράμπ: Παγκόσμιο ρεκόρ νοσηλείας - Επέστρεψε ήδη στον Λευκό Οίκο

Το παγκόσμιο ρεκόρ νοσηλείας ύστερα από μόλυνση με Covid-19 για έναν άνθρωπο 74 ετών και υπέρβαρο θα πρέπει να κατέρριψε ατύπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Ύστερα από μόλις 72 ώρες παραμονής στο στρατιωτικό νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Και, σε μια συμβολική χειρονομία μπροστά στις κάμερες, αφαίρεσε την προστατευτική μάσκα από το πρόσωπό του.

Στις 18:45 τοπική ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού χτύπησε μερικές φορές με τη γροθιά το στήθος του, επιδεικνύοντας ότι είναι πολύ σκληρός για να ηττηθεί από τον κορωνοϊό, επιβιβάστηκε στο Προεδρικό ελικόπτερο «Marine One». Απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του φώναζαν από την περίφραξη του νοσοκομείου οι συγκεντρωμένοι, απλοί Αμερικανοί πολίτες αλλά και δημοσιογράφοι. Αρκέστηκε στο μήνυμα «σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ». Ύστερα από 10 λεπτά ο Πλανητάρχης βρισκόταν στην προεδρική έδρα, στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανακοινώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς, ο Τραμπ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής ιατρός του Λευκού Οίκου «ο Πρόεδρος δεν έχει ξεμπερδέψει με τον κίνδυνο» (“The president is not 'out of the woods yet').

Μετά το σόου του στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέβασε στο Twitter νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα καλώντας τον κόσμο να μην φοβάται τον κορωνοϊό προαναγγέλλοντας ότι σύντομα το εμβόλιο θα είναι έτοιμο: «Μόλις έφυγα από το νοσοκομείο Walter Reed. Έμαθα πολλά για τον κορωνοϊό και ένα είναι σίγουρο. Μην σας αφήσει να σας κυριεύσει. Μην τον φοβάστε. Θα τον νικήσετε. Έχουμε τον καλύτερο ιατρικό εξοπλισμό. Έχουμε τα καλύτερα φάρμακα. Όλα έχουν εξελιχθεί πρόσφατα. Δεν ένιωθα τόσο καλά και ένιωσα τις τελευταίες δυο ημέρες καλύτερα από ότι πριν από 20 χρόνια. Μην τον αφήνετε να καταβάλει τις ζωές σας. Έπρεπε σαν ηγέτης να βγω μπροστά και ας ήξερα ότι υπάρχει κίνδυνος. Οποιοσδήποτε ηγέτης δεν θα έκανε ότι έκανα. Τώρα είμαι καλύτερα. Βγείτε έξω. Προσέξτε. Το εμβόλιο έρχεται σύντομα. Ευχαριστώ πολύ».

Η αρρώστια του Τραμπ δεν ήταν σκηνοθετημένη. Ο Πλανητάρχης είχε κολλήσει κορωνοϊό -όπως πολλοί από τους συνεργάτες του, όπως και η συζύγός του, Μελάνια. Τουλάχιστον σύμφωνα με τα ιατρικά ανακοινωθέντα, οι ζωτικοί δείκτες του Τραμπ πυροδότησαν συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό: Ο Πρόεδρος είχε υψηλό πυρετό, ήταν καταβεβλημένος, η οξυγόνωση του αίματός του είχε πέσει -δύο φορές μάλιστα σε διάρκεια τριών 24ωρων- κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο.

Κι όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού έδειξε με σύντομα βιντεοσκοπημένα διαγγέλματα ότι ο κορωνοϊός δεν τον είχε καταβάλει ούτε μέσα στο νοσοκομείο, εν τέλει πήρε εξιτήριο άρον-άρον και βρέθηκε στη βεράντα του Λευκού Οίκου, να τιμά την απογείωση του Marine One με παρατεταμένο στρατιωτικό χαιρετισμό και να ατενίζει αγέρωχος το άπειρο. Βεβαίως, φάνηκε να λαχανιάζει αφού ανέβηκε τα σκαλοπάτια ως τον εξώστη -αλλά έστω ότι αυτό ήταν φυσιολογικό ύστερα από ό,τι πέρασε τις τελευταίες ημέρες.

Ως εκ τούτου, ο εύλογος συλλογισμός αναπτύσσεται προς δύο διευθύνσεις:

α) η πειραματική θεραπεία που χορηγήθηκε στον Τραμπ, με ρεμδεσιβίρη, αναβολικά, κοκτέιλ βιταμινών κ.λπ. είναι κυριολεκτικά θαυματουργή. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ νόσησε, ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, έγινε όμως ο ιδανικός εθελοντής, επιβεβαιώνοντας το θρίαμβο της επιστήμης. Κατά συνέπεια, όταν ο ίδιος ο Τραμπ στέλνει το γενναίο μήνυμα «μη φοβάστε τον κορωνοϊό. Μην τον αφήσετε να κάνει ό,τι θέλει στη ζωή σας. Θα τον νικήσετε. Το εμβόλιο έρχεται όπου να 'ναι», θα πρέπει κανείς να τον πιστέψει απολύτως.

Η β) εναλλακτική προσέγγιση στα συμβάντα των τελευταίων 3 ημερών πέριξ του Λευκού Οίκου προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο της εξ αρχής σκηνοθετημένης παράστασης. Θα μπορούσε, όμως, να στηθεί ένα σόου αυτών των διαστάσεων και γύρω από την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, μόνο και μόνο για να δοθεί η ευκαιρία στον Τραμπ «να γυρίσει το παιχνίδι» στην προεκλογική του εκστρατεία; Οι εκλογές στις ΗΠΑ απέχουν πλέον λιγότερο από μήνα, ενώ ο Covid-19 εξακολουθεί να καλπάζει, με χιλιάδες νέα κρούσματα και πολλαπλασιασμό των νεκρών κάθε ημέρα μεταξύ των Αμερικανών. Ο τραγικός απολογισμός για τις ΗΠΑ αναφέρει πάνω από 215.000 νεκρούς από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι κινήσεις του Τραμπ τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουν περισσότερα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη. Τη Δευτέρα, πάντως, οι γιατροί είπαν ότι «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση της υγείας του Προέδρου εξακολούθησε να βελτιώνεται όλο και πιο πολύ. Έφτασε ή και ξεπέρασε το επίπεδο που όλα τα νοσοκομεία της χώρας θεωρούν ως σημείο όπου μπορεί να δοθεί εξιτήριο».

Ωστόσο, η ιατρική ομάδα απέφυγε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα των δημοσιογράφων, όπως πχ για την πνευμονική λειτουργία, την ημερομηνία του τελευταίου αρνητικού τεστ πριν ο Πρόεδρος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, αν ο Πρόεδρος θα παραμείνει υπό περιορισμό στον Λευκό Οίκο, δεδομένου ότι ακόμη και η εκπρόσωπος τύπου Κάιλι ΜακΕνάνι νοσεί κ.α. Οι γιατροί είπαν ότι ο Τραμπ έλαβε και μια τρίτη δόση ρεμδεσιβίρης, μαζί με το αναβολικό δεξαμεθαζόνη. Ο Σον Κόνλεϊ είπε ότι «αναλύουμε το τι έγινε το τριήμερο της νοσηλείας του Προέδρου. Αν πάνε όλα καλά ως την ερχόμενη Δευτέρα, τότε θα μπορέσουμε να πάρουμε τη βαθιά ανάσα της μεγάλης ανακούφισης».

Η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Northwell Health της Νέας Υόρκης, δρ. Μανγκάλα Ναραμσιμάν δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης ότι «φαίνεται λογικό το να δοθεί η άδεια στον Πρόεδρο να επιστρέψει στην οικία του, εφόσον δεν έχει ανάγκη επιπλέον οξυγόνου και με δεδομένο ότι στον Λευκό Οίκο υπάρχουν τα απαραίτητα ιατρικά μέσα για τη συνέχιση της θεραπείας του. Παρόλ' αυτά, τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένα. Όλοι μας υποθέσεις κάνουμε».

Η δρ. Ναραμσιμάν τόνισε επίσης ότι «η επιδείνωση της κατάστασης ασθενών με τα χαρακτηριστικά του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι απότομη. Ενδέχεται να εμφανιστούν θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες, κάτι που χρήζει κατεπείγουσας διασωλήνωσης».

Θρήνος για τον Τραμπ!

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για να θεραπευτούμε από τον κορωνοϊό

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για να θεραπευτούμε από τον κορωνοϊό. Σάλος στα social media από τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου, γιατροί προειδοποιούν για την επικινδυνότητα των προτάσεων Τραμπ για την δημόσια υγεία.

Σε μία επίδειξη των ιατρικών του γνώσεων που αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε στους επιστήμονες να καταπολεμήσουν τον Covid- 19 με δύο ανορθόδοξους τρόπους: ο πρώτος να εξετάσουν το ενδεχόμενο θεραπείας των ασθενών μέσω ενέσεων με απολυμαντικό και ο δεύτερος να τους εκθέσουν σε ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία προκειμένου να εξοντωθεί άμεσα ο ιός.

Την ώρα που οι ΗΠΑ θρηνούν τα περισσότερα θύματα του Covid-19 παγκοσμίως, με τους νεκρούς να αγγίζουν τις 50 χιλιάδες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τις 860 χιλιάδες, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, δεν δίστασε να κάνει τις άκρως παρακινδυνευμένες προτάσεις στους επιστήμονες.

Ο Τραμπ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό συνιστούσε τη χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς, δεν πρότεινε μόνο την θεραπεία ενέσεων με απολυμαντικό αλλά υποστήριξε και την ιδέα της έκθεσης ασθενών σε ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία, μια ιδέα που απέρριψαν άμεσα οι γιατροί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμπνεύστηκε τις ιδέες αυτές αφότου ένας απ' τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην task force για την πανδημία παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης, που υποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός φαίνεται να εξασθενεί πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο και τη ζέστη.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η χλωρίνη θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό στο σάλιο ή στα αναπνευστικά υγρά μέσα σε πέντε λεπτά.

Ντόναλντ Τραμπ  κορωνοϊος πρόταση

Τα πορίσματα της έρευνας παρουσίασε ο Γουίλιαμ Μπράιαν, αναπληρωτής επικεφαλής της διεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η μελέτη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα. Κάτι, όμως, που δεν φαίνεται να άκουσε ο Τραμπ.

«Άρα, υποθέτοντας ότι θα χτυπήσουμε το σώμα- είτε με ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία ή απλά με πολύ ισχυρό φως», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στην καθηγήτρια Ντέμπορα Μπερξ, που συντονίζει την στρατηγική αντιμετώπισης του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό.

«Νομίζω πως είπατε πως δεν έχει εξεταστεί αλλά θα το εξετάσετε. ..ακούγεται ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος....

Και τότε βλέπω το απολυμαντικό που τον σκοτώνει σ΄ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Και υπάρχει τρόπος που μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, με ένεση ή σχεδόν έναν καθαρισμό; Θα με ενδιέφερε να το τσεκάρουμε αυτό. Δείχνοντας το κεφάλι του ο Τραμπ είπε:«Δεν είμαι γιατρός. Είμαι όμως ένας άνθρωπος με καλό ξέρετε τι».

Η καθηγήτρια Ντέμπορα Μπερξ, η συντονίστρια της task force, έμεινε σιωπηλή αρχικά.Στη συνέχεια ο Τραμπ την ρώτησε αν έχει ακούσει ποτέ για χρήση της θερμότητας και του φωτός ως θεραπεία στον κορωνοϊό και εκείνη απάντησε: «Όχι, ως θεραπεία».

«Θέλω να πω, ο πυρετός είναι καλό πράγμα, όταν έχεις πυρετό βοηθά το σώμα σου να ανταποκριθεί. Αλλά δεν έχω δει κάτι για τη θερμότητα ή το φως», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα να το ερευνήσετε», της απάντησε Τραμπ.

Δεν άργησε να ξεσπάσει σάλος στα social media κατά του Αμερικανού προέδρου με πολλούς γιατρούς να προειδοποιούν για την επικίνδυνη στάση του.

«Οι ενημερώσεις από τον Τραμπ είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Μποικοτάζ στην προπαγάνδα. Ακούστε τους ειδικούς. Και σας παρακαλώ μην πιείτε απολυμαντικό», υποστήριξε μέσω Twitter ο Ρόμπερτ Ράιχ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

«Αυτή η ιδέα της ένεσης ή πρόσληψης οποιουδήποτε τύπου καθαριστικού προιόντος στο σώμα είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που θέλουν να αυτοκτονήσουν», σχολίασε ο πνευμονολόγος καθηγητής Βιν Γκούπτα στο δίκτυο «NBC».

Aπό την πλευρά του ο Κασίφ Μαχμούντ, γιατρός στο Τσάρλεστον δήλωσε πως «ως γιατρός δεν μπορώ να συστήσω ένεση απολυμαντικού στους πνεύμονες ή χρήση ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας για θεραπεία του Covid- 19. Μην λαμβάνετε ιατρικές συμβουλές από τον Τραμπ».

Τέλος, ο πνευμονολόγος Τζον Μπάλμς προειδοποίησε πως, ακόμα και η εισπνοή αναθυμιάσεων με χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.Δείτε ωστόσο και γιατί επικράτησε πανικός στην ΕΛΑΣ. Ποιοι "έσπασαν" την καραντίνα;

ΠΗΓΗ protothema.gr