Πένθος: Έφυγε από τη ζωή ο Ζεράρ Ουγιέ

Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πένθος: Έφυγε από τη ζωή ο Ζεράρ Ουγιέ

Σοκ έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μετά την απώλεια του Ντιέγκο Μαραντίνα και του Πάολο Ρόσι, ο θάνατος του πρώην προπονητή της Λίβερπουλ, Ζεράρ Ουγιέ. Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 73 ετών.

Ο Γάλλος τεχνικός είχε μόλις επιστρέψει σπίτι του, ύστερα από μία επέμβαση στην καρδιά που τον κράτησε σε νοσοκομείο του Παρισιού για τρεις εβδομάδες.

Η είδηση του θανάτου του διάσημου Γάλλου τεχνικού, με σημαντική παρουσία σε Λίβερπουλ και Λιόν, προκάλεσε συγκίνηση σε όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Σήμερα ωστόσο, θρήνος επικρατεί και με τον θάνατο του σπουδαίου Τζον Λε Καρέ.

Ποιος ήταν ο Ζεράρ Ουγιέ που έφυγε από τη ζωή

Ξεκίνησε την μπάλα στα 12 χρόνια του και την προπονητική σε επίπεδο ακαδημιών στα 26 του. Άρχισε την καριέρα του στη Neux-les-Mines την οποία οδήγησε σε δύο συνεχόμενες ανόδους μέχρι τη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Οι καλές του επιδόσεις τον έφεραν στη Λανς στην οποία συνέχισε το σπουδαίο του έργο και αφού την ανέβασε στο Σαμπιονά την οδήγησε στην έξοδο στην Ευρώπη. Το 1985 τον εμπιστεύτηκε η Παρί Σεν Ζερμέν την οποία οδήγησε στον τίτλο την επόμενη σεζόν.

Το 1988 προσελήφθη ως τεχνικός διευθυντής και μέλος του τεχνικού τιμ της Εθνικής Γαλλίας υπό την τεχνική ηγεσία του τότε προπονητή, Μισέλ Πλατινί. Το 1992 ανέλαβε πρώτος προπονητής όμως παραιτήθηκε την επόμενη χρονιά όταν απέτυχε να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα στα τελικά του Μουντιάλ του 1994. Έριξε μάλιστα τις ευθύνες για το αγωνιστικό μέρος, πάνω στον Νταβίντ Ζινολά με τον τελευταίο να απειλεί να τον στείλει στα δικαστήρια. Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κράτησε τον Ουγιέ ως τεχνικό διευθυντή στην ομάδα, αποδίδοντάς του και μέρος των ευσήμων για την μαγική πορεία του 1998, όταν οι «τρικολόρ» κατέκτησαν το Μουντιάλ.

Ζεράρ Ουγιέ πέθανε

Το 1998 η Λίβερπουλ του προσέφερε το «μισό» πόστο του προπονητή. Πέντε μήνες αργότερα μετά από άσχημη πορεία, ο Έβανς παραιτήθηκε και τα ηνία της ομάδας πέρασαν αποκλειστικά στα χέρια του.

Τον Οκτώβριο του 2001 όμως μαζί με τα προβλήματα υγείας του άρχισε να γίνεται έντονη και η αμφισβήτησή του από τις εξέδρες. Εγχειρίστηκε στην καρδιά, απουσίασε κάποιους μήνες και την επόμενη σεζόν έμεινε με τη Λίβερπουλ εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Οδηγήθηκε σταδιακά προς την έξοδο, το 2004.

Το Μάιο του 2005 ο Ουγιέ αντικατέστησε τον Πολ Λε Γκεν στην πρωταθλήτρια Γαλλίας Λιόν. Ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο, Ζαν Μισέλ Ολάς και τον Μάιο του 2007 αποχώρησε από το σύλλογο.

Μέχρι το 2010 δούλεψε στην Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η Άστον Βίλα τον έβαζε και πάλι στο παιχνίδι, αρκεί να αποχωρούσε από την ομοσπονδία της Γαλλίας, όπως και έγινε.

Στις 20 Απριλίου κατέρρευσε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με τον βοηθό του Γκάρι ΜακΆλιστερ να τελειώνει τη σεζόν. Τον Ιούνιο μετά από διαδοχικά ραντεβού με τους γιατρούς του και τη διοίκηση της Βίλα αποφάσισε να παραιτηθεί και να κάνει ένα διάλειμμα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011 να ανακοινώνει ότι σταματάει για πάντα από την προπονητική