Αλεξάνδρος Μπουρδούμης: «Για μένα κάθε Ζέτα, κάθε Ευδοκία και κάθε κορίτσι είναι καλό να μιλήσουν»

«Πρέπει στο τέλος να γίνει κάτι επιτέλους»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Αλεξάνδρος Μπουρδούμης: «Για μένα κάθε Ζέτα, κάθε Ευδοκία και κάθε κορίτσι είναι καλό να μιλήσουν»

Το πρωί της Παρασκευής, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και φυσικά αναφέρθηκε στις καταγγελίες των τελευταίων ημερών.

Ο γνωστός ηθοποιός είπε μεταξύ των άλλων: «Δυστυχώς έχουμε στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο επάγγελμά μας γι’ αυτό το λόγο. Ασχολούμαστε με μια τέχνη που είναι λαμπερή. Είναι λυπηρό, αλλά είναι και γενναίο και σημαντικό να βάζουμε το χέρι στο μέλι, να το βουτάμε.

Αλεξάνδρος Μπουρδούμης

Για δεκαετίες η κοινωνία μας είχε προβληματικές συμπεριφορές, όχι μόνο στο θέατρο, αλλά σε όλα τα επαγγέλματα. Αυτές οι αποκαλύψεις, αυτό το τώρα, γιατί τώρα είμαστε ώριμοι, τώρα αισθάνεται η κοινωνία, να τους ακούσουμε και να ακούσει η κοινωνία.

Από προχθές έχω πάρει πολλά μηνύματα, δεν το περίμενα. Δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε τους ντετέκτιβ, αλλά να ακούσουμε όσους έχουν υποστεί κάτι και θέλουν να μιλήσουν. Για μένα κάθε Ζέτα, κάθε Ευδοκία, αλλά και κάθε κορίτσι, γιατί γνωρίζω περιπτώσεις, που έχουν δεχτεί, είναι καλό να μιλήσουν. Είναι καιρός να πούμε και μια συγγνώμη, δεν είναι κακό.

Η ομερτά εννοείται πως υπάρχει. Κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι ηθοποιοί είναι ευάλωτοι την ώρα της δουλειάς. Θεωρώ ότι όλο αυτό κάπου θα οδηγηθεί, θα πονέσουμε, μπορεί και να διαιρεθούμε… Αλλά πρέπει στο τέλος να γίνει κάτι, επιτέλους. Να υπάρξει μια συσπείρωση, μακάρι να συσπειρωθούμε», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Στο μεταξύ, παρενόχληση από τον σκηνοθέτη του είχε δεχτεί στο παρελθόν και ο Γιώργος Χρανιώτης!

Θύμα παρενόχλησης και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης

Χθες το απόγευμα ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και αποκάλυψε πως στο παρελθόν είχε δεχτεί παρενόχληση από έναν σκηνοθέτη του.

Ο γνωστός ηθοποιός εξομολογήθηκε πως είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση όταν ο σκηνοθέτης με τον οποίο έκανε μαθήματα υπερέβη τα εσκαμμένα και προχώρησε σε μια παραπάνω επαφή σωματική.

Αναφορικά με το αν το περιστατικό αφορά παρενόχληση, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης απάντησε: «Νομίζω ναι, τώρα μπορώ να το πω πολύ πιο γενναία κι εκεί αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα στο να μπορέσω να το αντιμετωπίσω γιατί το «θύμα» σκέφτεται εκείνη τη στιγμή ότι κάτι έκανε κάτι λάθος».

Αλεξάνδρος Μπουρδούμης παρενόχληση

Η εξομολόγηση του Αλέξανδρου Μπουρδούμη αναφορικά με την παρενόχληση που δέχτηκε από τον σκηνοθέτη:

«Πολύ πιο νέος και πολύ πιο άπειρος και ίσως ούτε και με την εμπειρία που έχω μετά από 25 χρόνια ούτε και με την όποια σοφία μου έχει δώσει η δουλειά για να μπορέσω να διαχειριστώ καταστάσεις τέτοιες, ναι, βρέθηκα σε δύσκολες καταστάσεις σε πρόβα ή σε γύρισμα και ουσιαστικά δεν μπορούσα να αντιδράσω γιατί αυτό που περιγράφει η Ζέτα ή αυτό που περιγράφει η Σοφία και η κάθε Σοφία είναι κυρίως αυτό: ότι τα χάνεις απέναντι στον άνθρωπο που εκείνη την ώρα έχει κατά κάποιο τρόπο την εξουσία στα χέρια του. Κι εκεί όντας ανήμπορος ουσιαστικά γιατί θεωρητικά είσαι κατώτερος του, αυτός είναι σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός, ανήκει σε έναν θίασο, εκείνος είναι πρωταγωνιστής και όλοι οι υπόλοιποι ρόλοι που μπορεί να υπάρχουνε σε έναν επαγγελματικό χώρο, εκείνη την ώρα εσύ νιώθεις από την αρχή εκ προοιμίου ηττημένος και δεν μπορείς να αντιδράσεις».

«Εγώ ήμουν στο δεύτερο έτος της δραματικής σχολής και παράλληλα έκανα και κάποια άλλα μαθήματα, δηλαδή σεμινάρια κλπ, με έναν πολύ γνωστό εκείνη την εποχή σκηνοθέτη στο θέατρο που ήταν μαθήματα υποκριτικής και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αναπτύχθηκε η όποια σχέση δασκάλου – μαθητή, οπότε αρχίζει και υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και κάποια στιγμή χάθηκε ο έλεγχος στο μάθημα και αισθάνθηκα την πίεση στο να αποδεχθώ κατά κάποιο τρόπο μια παραπάνω επαφή σωματική και να έρθω σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, σε σημείο να είμαι πολύ κοντά στο να αφήσω και τη δραματική σχολή στην οποία βρισκόμουν.

Εκανα κουβέντα με τον εαυτό μου και με κάποιους δικούς μου ανθρώπους, με στήριξαν και όταν κατάλαβα ότι υπερέβη τα εσκαμμένα αποφάσισα να διακόψω και τα μαθήματα και οτιδήποτε άλλο».