Δημήτρης Καραντζάς: «Δεν ακούσαμε ένα συγνώμη από την Πολιτεία και είμαστε όλοι εξοργισμένοι!»

«Ένα σύστημα ετών το οποίο έκρυβε κακοποίηση, εγκληματικές συμπεριφορές, εξουσιομανία και αλαζονεία»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δημήτρης Καραντζάς: «Δεν ακούσαμε ένα συγνώμη από την Πολιτεία και είμαστε όλοι εξοργισμένοι!»

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Δημήτρης Καραντζάς μίλησε μέσω skype στο «Καλύτερα δε γίνεται» και μέσα σε όλα αναφέρθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και στην Λίνα Μενδώνη.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης θέλησε να πάρει συγκεκριμένα θέση για την σύλληψη του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για την πρόσφατη δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Καραντζάς είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ακούσαμε ένα συγνώμη από την Πολιτεία και γι΄αυτό είμαστε όλοι εξοργισμένοι και σε αναμμένα κάρβουνα. Δεν γίνεται η υπουργός Πολιτισμούς να λέει πως εξαπατήθηκε και να προσβάλλει έαν ολόκληρο κλάδο, παραλληλίζοντας την υποκριτική τέχνη με την τέχνης της εξαπάτησης.

Είναι μία γυναίκα η οποία ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού πάρα πολλά χρόνια άρα γνώριζε πάρα πολά εκ των έσω, αλλά ακόμα και αν δεν τα γνώριζε, η παραίτηση για λόγους ευθιξίας κάποια στιγμή πρέπει να γίνει σε αυτή τη χώρα.

Τα θύματα βρήκαν έναν τέτοιο θάρρος ψυχής να μιλήσουν για πράγματα τα οποία είναια διανόητα. Αυτό το θάρρος μπόρεσε να διαλύσει ένα σύστημα ετών το οποίο έκρυβε μέσα κακοποίηση, εγκληματικές συμπεριφορές, εξουσιομανία και αλαζονεία» δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Τέλος, αναφορικά με τον άνθρωπο που ο Δημήτρης Καραντζάς γνωρίζει προσωπικά όλα όσα βίωσε σε μικρότερη ηλικία, δήλωσε πως «αισθάνεται λυτρωμένος και ανακουφισμένος. Όχι μόνο, όμως, αυτός. Φαντάζομαι όλα τα θύματα μιας τέτοιας συμπεριφοράς».

Δημήτρης Καραντζάς για καταγγελίες

Δημήτρης Καραντζάς: «Αδειάζει» τον Φασουλή - «Το θέατρο δεν είναι έτσι»

Ο Δημήτρης Καραντζάς μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή Πρωινό και μεταξύ άλλων θέλησε να απαντήσει και στον Σταμάτη Φασουλή ο οποίος ζήτησε να «καθίσουν φρόνιμα» όσοι σχολιάζουν τις παρενοχλήσεις στα social media.

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο θέμα των καταγγελιών και ξεκαθάρισε πως έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής κάτι πολύ δυνατό το οποίο δε θα έπρεπε να σταματήσει προκειμένου να καθαρίσει ο χώρος του θεάτρου.

«Όλοι αυτή την περίοδο είμαστε ταραγμένοι. Ξεκίνησε κάτι πολύ σημαντικό η Ζέτα Δούκα, η οποία βγήκε και μίλησε ονομαστικά για μία κακοποιητική συμπεριφορά και αυτό βρήκε παράδειγμα σε άλλες γυναίκες, που μίλησαν για υποθέσεις που είχαν μέσα απόλυτη κατάχρηση εξουσίας, πολύ εκφοβισμό και μια στρεβλή αντίληψη για το ποια είναι τα όρια της εξουσίας και του σκηνοθέτη ή του θιασάρχη ή του πρωταγωνιστή.

Όταν κάποιος που χαίρει εκτίμησης και προσεγγίσει ένα παιδί που μπορεί να το κοιτάει μουδιασμένο και να τον θεωρεί “ιερό τέρας” νομίζει ότι αυτός είναι ο δρόμος.

Δεν έχει κανείς το δικαίωμα χάρη στην προσωπική του διαστροφή να κακοποιεί δεκάδες ανθρώπους και αυτό είναι η στιγμή να το διεκδικήσουμε σθεναρά. Κάνω έκκληση στους ανθρώπους που θέλουν να μιλήσουν και φοβούνται να μην φοβούνται. Να μην φοβούνται τίποτα σε σχέση με κάποια “τοτέμ” που κρύβουν μέσα κλειδώματα, κακοποιήσεις, κατάχρηση εξουσίας, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και μία τρομοκρατική – εκφοβιστική συμπεριφορά. Όταν κάποιος κάνει τη δουλειά του δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνει τα χατίρια και τα γούστα που έχει ο καθένας που είναι λαοφιλής».

Όσο για την φράση του Σταμάτη Φασουλή «Καθίστε φρόνιμα» - δείτε εδώ τη δήλωσή του - απάντησε: «Το "καθίστε φρόνιμα για να μιλήσουν τα θύματα" είναι αντίστοιχο με όσα ειπώθηκαν στο παρελθόν για τη Χρυσή Αυγή. Το λόγο έχει δικαιοσύνη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για να καλυτερεύσουμε κάποια πράγματα. Το θέατρο δεν είναι έτσι και οι άνθρωποι που είναι έτσι πρέπει να ξεριζωθούν από αυτό το πράγμα».