Λίλιαν Αρχοντή: «Φωτορεπόρτερ, όταν ήμουν 18, με πήρε τηλέφωνο και αυνανιζόταν»

«Δεν του ξαναμίλησα ποτέ, του γύριζα την πλάτη, κάθε φορά που τον συναντούσα»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Λίλιαν Αρχοντή: «Φωτορεπόρτερ, όταν ήμουν 18, με πήρε τηλέφωνο και αυνανιζόταν»

Η Λίλιαν Αρχοντή η γνωστή αγαπημένη του Μάνθου Φουστάνου, στην σειρά "Κωνσταντίνου και Ελένης", αποκάλυψε την σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και την ψυχολογική και λεκτική βία που έχει βιώσει στο χώρο της υποκριτικής.

Η ηθοποιός αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια σε όλα όσα πέρασε κατά τη διάρκεια της καριέρας της μέχρι και σήμερα, την ώρα που οι εξελίξεις με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη είναι ραγδαίες.

Αναλυτικά όσα αποκάλυψε η Λίλιαν Αρχοντή για τα όσα έχει βιώσει

Έχεις πέσει θύμα κακοποίησης;

Ναι, φυσικά και έχω πέσει θύμα κακοποίησης. Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενό­χληση, όπως λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση. Η ψυχολογική κακοποίηση που βίωσα, ήταν ακόμα πιο σκληρή από οτιδήποτε άλλο έχω περάσει, καθώς έχω κακοποιηθεί στο θέατρο και στην τηλεόραση, από άνδρες, αλλά και από γυναίκες.

Πολλά χρόνια στο θέατρο με "κυνηγούσε" ένα "μεγάλο κεφάλι" του θε­άτρου, γιατί ήμουν αρεστή και με ήθελε στη ζωή και στη δουλειά του. Εγώ έπρε­πε να βρω πολλούς τρόπους και χειρισμούς, για να μπορέσω να τον απορρίψω, χωρίς να χάσω τη δουλειά μου, να μη δημιουργήσω πρόβλημα στη ζωή μου γενικότερα, αλλά και χωρίς να χάσω την ψυχή μου.

Επίσης, γυναίκα συνάδελφος, επειδή δεν πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον έδωσαν σε μένα, με απειλούσε από τα μέσα της σεζόν, με όποιον τρόπο μπορούσε, μέσα στα καμαρίνια, επάνω στη σκηνή, αλλά και έξω από το θέατρο, λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να με διώξει από την παράστα­ση. Μου είχε κηρύξει "πόλεμο", νευρικό πρόβλημα, να μου σπάσει τα νεύρα, για να φύγω. Ειρωνείες απειλές και ανελέητη κακία.

Λίλιαν Αρχοντή σεξουαλική παρενόχληση

Γιατί δεν το ανέφερες ποτέ; Ποια στάση κράτησες τότε;

Δε μίλησα, γιατί δεν ήξερα πώς θα εξελιχθεί από τη στιγμή που υπήρχε μια τέτοια ένταση… Της έδειχνα πως αδιαφο­ρώ, την άφησα να "χτυπιέται". Το μόνο που έκανα, λόγω των βαριών απειλών της, ενημέρωσα την οικογένειά μου και δύο κολλητούς μου φίλους.

Εγώ σκληραγωγήθηκα, ατσαλώθηκα, βρήκα τρόπους να μπορώ ν' αμύνομαι. Αν δεν θέλεις κάτι, ανοίγεις την πόρτα και φεύγεις, αν έχει προσβληθεί πολύ το μέσα σου και η ψυχή σου, το κα­ταγγέλλεις άμεσα. Έφτασα να παθαίνω κρίσεις πανικού, σχεδόν νευρικό κλονισμό, έτρεμα, από τον κακό τρόπο ενός σκηνοθέτη που ήταν πολύ απαιτητικός και δημιουρ­γούσε πολλά προβλήματα σε όλη την ομάδα, στο θίασο.

Όλη η σεζόν ήταν βασανιστήριο. Έχω κακοποιηθεί από γυναίκα στην τηλεόραση, που ηγούνταν της δουλειάς, στη συνεργασία αυτή με "έτρεχαν", σε σημείο να μου δημιουρ­γούν αφόρητο στρες, ενώ κάποια στιγμή επειδή "πάτησα πόδι", σταμάτησε η συνεργασία μου.

Ακόμα, μεγάλος φωτορεπόρτερ, όταν ήμουν γύρω στα 18, που είχα μπει στη σχολή, ήθελε να με βγάλει φωτογραφίες και μου έδινε συμβουλές, αλλά σ' ένα από τα τηλεφωνήματά μας, τον άκουσα να βαριανασαίνει, κι έπειτα από μερικά λεπτά κατάλαβα ότι αυτός ο άντρας αυνανιζόταν, εκεί έπαθα σοκ, έτρεμα με το τηλέφωνο στο χέρι. Δεν του ξαναμίλησα ποτέ, του γύριζα την πλάτη, κάθε φορά που τον συναντούσα.

Ακόμα, δύο άντρες συνάδελφοι, σε διαφορε­τικά χρονικά διαστήματα, ο ένας ήρθε στο καμαρίνι μου, παρέα με μία κοπέλα συνάδελφο, ενώ ο άλλος με φώνα­ξε στο καμαρίνι του, όπου είχε 5 άτομα εκεί και με παρουσία κό­σμου και στις δύο περιπτώσεις, μου έδειξαν το μόριό τους.

Έβαλα τα γέλια, μου φάνηκε καλαμπούρι, βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα μόριο, δεν σοκαρίστηκα...(Γέλια). Μ’ έναν από αυτούς που μου έδειξε το μόριό του, ξανασυνεργάστηκα, το θέμα προσπερά­στηκε... Είμαι εδώ, μια χαρά είναι η ψυ­χούλα μου, χωρίς κόμπλεξ, χωρίς να έχω προβλήματα, ούτε κατάλοιπα. "Ντοπαριζόμουν" με ό,τι φυτικό, βιταμίνες και δεν έμπλεξα με χάπια.

Λίλιαν Αρχοντή: «Τάσσομαι υπέρ αυτών που κατηγορείτε»

Η ηθοποιός Λίλιαν Αρχοντή μίλησε στο περιοδικό «Λοιπόν» και αποκάλυψε πως τάσσεται υπέρ των ηθοποιών που κατηγορούνται.

Θα συνεργαζόσουν με τους καλλιτέχνες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στόχαστρο των καταγγελιών;

Έχω συνεργαστεί με τον Γιώργο Κιμούλη σε μεγάλο μιούζικαλ που είχε φέρει από την Αμερική, με τον Κώστα Σπυρόπουλο σε σίριαλ που ο ίδιος επέλεξε, αλλά και στο "Ταμάμ". Συνεργάστηκα με τον Πέτρο Φιλιππίδη, όχι μόνο στην τηλεόραση, αλλά και μια ολόκληρη σεζόν που ήμουν προσωπική βοηθός του.

Η συνεργασία μας και με τους τρεις ήταν άψογη, τους γνωρίζω πολύ καλά από μέσα κι απ’ έξω. Γνωρίζω τον Παύλο Χαϊκάλη, είναι φίλος, εξαιρετικός άνθρωπος, τον εκτιμώ. Κατηγορώντας αυτούς τους ανθρώπους, δεν αμφισβητείται ούτε το ταλέντο ούτε η πορεία τους… Τάσσομαι υπέρ τους. Αυτούς τους ανθρώπους τους έχω στο βιογραφικό μου και καμαρώνω γι’ αυτούς. Έστειλα μήνυμα στον Πέτρο Φιλιππίδη τώρα, τον αγάπησα όπως τη σύζυγό του και τον γιο τους.

λίλιαν αρχοντή φιλιππιδης

Τι του έγραψες στο μήνυμα;

Περαστικά και γρήγορη ανάρρωση, ότι είμαι δίπλα του, στο πλευρό του, όπως και στη γυναίκα του και στο παιδί τους. Ο γιος του Πέτρου Φιλιππίδη παίζει στη σειρά «Τα καλύτερα μας χρόνια»

Σου απάντησε;

Όχι, δεν μου απάντησε, δεν περίμενα να μου απαντήσει, αλλά το έκανα για να δείξω την συμπαράστασή μου και την εκτίμησή μου. Με τη θέση που παίρνω υπέρ των μεγάλων αυτών ανθρώπων του χώρου και του θεάτρου μας, όπως είναι κι ο Δημήτρης Λιγνάδης, δε σημαίνει ότι κατηγορώ τις κοπέλες που μίλησαν. Θα βγουν κι άλλα στη δημοσιότητα, θα βγουν κι άλλοι, είναι τραγικό, δεν το αξίζει το θέατρο αυτό.