Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μιμή Ντενίση: «Οι Έλληνες δεν αγαπούν το 1821»

Μιλάει για την παράσταση που θα ανεβάσει αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Μιμή Ντενίση: «Οι Έλληνες δεν αγαπούν το 1821»
News 27.02.2021 15:38
Από Ιωάννα Πολυχρόνη

Η Μιμή Ντενίση μίλησε για την παράσταση που θέλει να ανεβάσει και είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821.

Όσα αποκάλυψε η Μιμή Ντενίση για την θεατρική παράσταση που ανεβάζει

«Οι Έλληνες δεν αγαπούν το 1821. Και δεν το αγαπούν γιατί δεν το ξέρουν... Και δεν το ξέρουν γιατί ούτε διδάσκεται σε βάθος, ούτε παρουσιάζεται σωστά. Οι ελληνικές φορεσιές είναι από τις ομορφότερες στον κόσμο. Και είναι απόδειξη της σχέσης που έχει αυτός ο λαός με το ωραίο. Σε εποχές σκλαβιάς τα παλικάρια φόραγαν κεντημένες φορεσιές. Οι κοπέλες στα χωριά στολίζονταν με τα μαλάματα.

Η φουστανέλα είναι ένα από τα ωραιότερα ενδύματα, τόσο πλούσια και δύσκολη στην κατασκευή της. Αυτές οι φορεσιές αποτελούν διαχρονική έμπνευση για τον διεθνή κόσμο της μόδας, από τον Γκοτιέ μέχρι τον Hermes. Μόνο εμείς τις σνομπάραμε για χρόνια. Έτσι πέρασαν στη σύγχρονη κουλτούρα σαν κιτς στολές, κατάλληλες για σχολικές γιορτές και πρόχειρες παραστάσεις. Χρησιμοποιήθηκαν σαν εθνικιστικά σύμβολα. Το 1821 έγινε ακόμα και αντικείμενο ειρωνείας πολλές φορές.

Και τι δεν άκουσα όταν έγραψα τη "Λασκαρίνα" το 1998 με 2000. Ήταν τότε που δεν άκουγες συχνά τη λέξη "πατρίδα". Είχα όμως πλάι μου σύμμαχο έναν μεγάλο σκηνοθέτη, τον Μίνωα Βολανάκη. Μορφωμένο. Όχι δήθεν, όχι κουλτουριάρη, που γνώριζε σε βάθος την ουσία της Επανάστασης. Η Μπουμπουλίνα, σε μια εποχή που οι γυναίκες ήταν στο σπίτι, έγινε καπετάνισσα και πολέμαγε σαν άντρας. Πώς να μην τη θαυμάσεις;

Η Επανάσταση του '21 δεν ήταν ταξική, όπως η θαυμαστή Γαλλική Επανάσταση. Ήταν κάτι το μοναδικό στην παγκόσμια Ιστορία. Ήταν ο ξεσηκωμός ενός μικρού έθνους απέναντι σε μια τεράστια αυτοκρατορία. Και όσο και να βοήθησαν οι Ευρωπαίοι στο τέλος για την οριστική νίκη, που τους συνέφερε, δεν θα είχε γίνει ποτέ χωρίς τον ηρωισμό των αμόρφωτων χωρικών και των κλεφτών.

Χωρίς τη θυσία των γυναικών και των παιδιών. Είναι θαύμα πως διατήρησε γλώσσα, θρησκεία και εθνική ταυτότητα ένας λαός που υπήρξε σκλαβωμένος τόσους αιώνες. Και όχι μόνο από τους Οθωμανούς.

Αλλά και από τους Φράγκους, τους Ενετούς, τους Ρωμαίους... Όσο για τους ήρωες... θαυμάζουμε, και δικαίως, κάθε "ήρωα" της σύγχρονης εποχής που αντιστάθηκε σε κάποια μορφή βίας και ξεχνάμε τους μεγάλους ήρωες του '21, που θυσίασαν τα πάντα για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Όπως ξεχνάμε και τις ανώνυμες και πολύπαθες καθημερινές ηρωίδες του Αγώνα, είπε στο Gala ενώ λίγες μέρες πριν είχε δηλώσει πως δεν περίμενε τα πράγματα στο θέατρο να φτάσουν σε αυτή τη κατάσταση.

μιμή ντενίση θεατρική παράσταση 1821

Μιμή Ντενίση: «Είναι η στιγμή να σωπάσουμε και να αφήσουμε τα θύματα να μιλήσουν»

Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Μιμή Ντενίση αποφάσισε να κάνει μία ιδιαίτερη ανάρτηση με την οποία αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών, δηλαδή στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του θεάτρου.

Η ηθοποιός, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε δώσει επαίνους στην Σοφία Μπεκατώρου για την απόφασή της να μοιραστεί την εμπειρία της, μίλησε με αυστηρά λόγια και τόνισε την ανάγκη να παραμεριστούν οι πολιτικές διαμάχες προκειμένου να καταφέρουν να μιλήσουν τα θύματα για τις δικές τους περιπτώσεις.

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μας έχουν βυθίσει όλους στη θλίψη. Αποκαλύψεις για τον κόσμο του αθλητισμού, της Παιδείας, του Θεάτρου φέρνουν στο φως μια κοινωνία που νοσεί. Ιδιαίτερα το Θέατρο που ήταν ήδη πληγωμένο από την ανεργία και την απόλυτη φτωχοποίηση των ανθρώπων του τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα.

Τόσοι άνθρωποι δικοί μας βρήκαν επιτέλους το κουράγιο να μιλήσουν ανοιχτά για πληγές που τους είχε δημιουργήσει η ψυχική και σωματική κακοποίηση χρόνων.

Πονάω για κάθε γυναίκα, άντρα, παιδί που έχει υποφέρει κρυφά από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Κινδυνεύει όμως αυτό το τόσο σοβαρό θέμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα και να γίνει εργαλείο κομματικής αντιπαράθεσης. Ξεκίνησε πάλι ένας απίστευτος διχασμός και άρχισε να πετιέται λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το θέμα είναι παρά πολύ σοβαρό για να χρησιμοποιηθεί από τα κόμματα προς όφελος τους. Η ευθύνη είναι όλης της κοινωνίας που ανέχτηκε τέτοιες συμπεριφορές. Αν κάποιοι τις γνώριζαν θα άπρεπε να τις είχαν αποκαλύψει στις αρμόδιες αρχές εδώ και χρόνια.

Αντί να ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα θα έπρεπε να ξεπεράσουμε κάθε κομματική εμπάθεια κάθε ανθρώπινη διαφορά και όλοι μαζί ενωμένοι να σκύψουμε πάνω από την νοσούσα κοινωνία μας.

Δεν είναι η στιγμή για επιθέσεις και εκδίκηση. Είναι η στιγμή να σωπάσουμε και να αφήσουμε τα θύματα να μιλήσουν και τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της. Μόνο έτσι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια καθαρή και ενωμένη κοινωνία. #stay together #staystrong #stayunited», έγραψε η Μιμή Ντενίση.

μιμή ντενίση επανάσταση 1821

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Μιμή Ντενίση: "Εγώ έχω φορέματα, νυφικά, σπίτια, έχω απ΄όλα. Άντρα δεν έχω"

Θρήνος για τη Μιμή Ντενίση - Πέθανε αγαπημένος φίλος της

Share