Μιμή Ντενίση: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος πολύ καλλιεργημένος, ήταν πολύ εντάξει μαζί μου»

«Το σωματείο έχει πάρα πολλές καταγγελίες»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Μιμή Ντενίση: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος πολύ καλλιεργημένος, ήταν πολύ εντάξει μαζί μου»

Το βράδυ της Πέμπτης, η Μιμή Ντενίση βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ και αναφέρθηκε για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου αλλά και για το κίνημα #metoo.

Η καταξιωμένη ηθοποιός που έχει αναφερθεί ξανά στο θέμα αυτό δήλωσε: «Ο καλλιτεχνικός χώρος και πάλι μέσα από αυτά τα δυσάρεστα που ακούγονται, οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο. Σε κάθε χώρο επειδή ο καλλιτεχνικός χώρος φαίνεται πολύ γίνεται μεγάλο. Για να τα διαχωρίζουμε. Κακές συμπεριφορές στο θέατρο υπήρχαν πάντα και τις ξέραμε. Τις ήξερα και εγώ…

Εγώ επειδή έχω δικό μου θίασο είναι πιο δύσκολο να ξέρω αυτά που ξέρουν οι ηθοποιοί… Δεν πέφτω από τα σύννεφα για τη λεκτική βία γιατί ήταν γνωστό από παλιά… Δε ξέραμε για περιπτώσεις που κλωτσάγανε ηθοποιούς αλλά ξέραμε για λεκτική βία. Τα της σεξουαλικής κακοποίησης τα αγνοούσα πλήρως.

Για μένα το τραγικό είναι αν υπάρχει εκβιασμός, απειλή ή υπόσχεση εργασίας. Μην το κόψουμε όμως και το φλερτ τελείως. Μη φτάσουμε στο σημείο να μου λες “ωραία είσαι σήμερα” και να έχεις τον φόβο ότι θα σε καταγγείλω…. Από τη στιγμή που έπαψε να υπάρχει άδεια εργασίας δε χρειαζόταν να πας καν στον εισαγγελέα, έλεγες σου παίρνω την άδεια και δε δουλεύεις 5 χρόνια. Τώρα δεν υπάρχει καν πτυχίο».

Στη συνέχεια η Μιμή Ντενίση αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής δεν έτυχε να δεχτεί κάποιο περιστατικό παρενόχλησης ή βίας: «Η τύχη μου ήταν ότι γνώρισα τον Φέρτη, ερωτευτήκαμε και παντρευτήκαμε τον δεύτερο χρόνο που ήμουν στο θέατρο… Μετά έγινα θιασάρχης. Δε μου αρέσει που βλέπω γυναίκες να βγαίνουν και να λένε “εγώ φέρομαι αλλιώς” ή “τα ήθελε”… Δεν είχα τα πρώτα χρόνια τη λαχτάρα να γίνω πρωταγωνίστρια. Έλεγα αν δεν πετύχω θα γυρίσω στη φιλοσοφική…»

Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα και στο τι συμβαίνει στον δικό της θίασο: «Η μόνη εξουσία που έχει ένας ηθοποιός είναι το κοινό. Η μεγαλύτερη τιμωρία έρχεται από το κοινό. Αυτό που καβαλάνε το καλάμι και από την έπαρση γίνονται πολλά πράγματα… Μέσα στο θίασο περιστατικό έντονο δε μου έχει τύχει ποτέ. Μου έχει τύχει να ερωτευτούν, να παντρευτούν, να κάνουν παιδιά, να χωρίσουν, να μαλλιοτραβηχτούν. Μέχρι εκεί, αν γινόταν κάτι άλλο θα το μάθαινα…. Όταν γίνεται κάτι εκτός θεάτρου πως γίνεται να το πάρεις χαμπάρι; Γιατί να γίνονται οντισιόν στα σπίτια; Δεν πρέπει να γίνονται οντισιόν σε σπίτια αυτό πρέπει να το ξέρουν τα παιδιά».

Αναφορικά με τον Δημήτρη Λιγνάδη δήλωσε: «Όχι μόνο τον γνώριζα τον Λιγνάδη. Από όλους αυτούς που κατηγορούνται είναι ο μόνος που έπαιζε στο μικρό μου θέατρο τέσσερα χρόνια.. Τον γνώριζα καλά… Δε θα πω ότι είναι το τίποτα επειδή του συμβαίνουν αυτά. Είναι ένας άνθρωπος πολύ καλλιεργημένος. Ήταν πολύ εντάξει μαζί μου, ένας άνθρωπος που μπορούσες να συζητήσεις. δεν είχα καμία επαφή με τη ζωή του μετά, δεν ήξερα τι συνέβαινε και μακάρι να μην έχουν συμβεί όλα αυτά…. Είμαι κοντά σε όποιον έχει υποφέρει…Δεν έχω όμως την κακία μέσα μου να γράφω “σκοτώστε τους”. Η δικαιοσύνη να τους φυλακίσει 20 χρόνια; To Σωματείο να αποφασίσει να μην ξαναπαίξει; Nα το κάνει».

Ενώ αναφορικά με την υπερασπιστική γραμμή που έχει επιλέξει ο Δημήτρης Λιγνάδης είπε: «Δε μπορώ να μιλήσω για τη γραμμή που έχουν επιλέξει. Ο Σπύρος Μπιμπίλας δεν είναι μέτριος ηθοποιός και κυρίως δεν είναι μέτριος άνθρωπος και αυτό για μένα είναι πιο σημαντικό… Είναι ένας άνθρωπος που με το σπαθί του πήρε την προεδρία και έφερε πολύ κόσμο στο Σωματείο.

Θα καταλαγιάσει αυτή η οργή, θα τιμωρηθεί όποιος πρέπει να τιμωρηθεί.. Την εξουσία την έχει το κοινό, αυτό θα αποφασίσει όπως για τους πολιτικούς έτσι και για αυτούς. Το συνάφι μας αντέδρασε. Το σωματείο έχει πάρα πολλές καταγγελίες. Αν μια είναι για κάποιον που έχει άσχημο χαρακτήρα, αυτόν μπορεί να τον δεχτούν κάποιον που έχει πάει να βιάσει μια κοπέλα δε θα τον αποδεχθεί».

Μιμή Ντενίση για καταγγελίες

Μιμή Ντενίση: «Είναι η στιγμή να σωπάσουμε και να αφήσουμε τα θύματα να μιλήσουν»

Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Μιμή Ντενίση αποφάσισε να κάνει μία ιδιαίτερη ανάρτηση με την οποία αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών, δηλαδή στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του θεάτρου.

Η ηθοποιός, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε δώσει επαίνους στην Σοφία Μπεκατώρου για την απόφασή της να μοιραστεί την εμπειρία της, μίλησε με αυστηρά λόγια και τόνισε την ανάγκη να παραμεριστούν οι πολιτικές διαμάχες προκειμένου να καταφέρουν να μιλήσουν τα θύματα για τις δικές τους περιπτώσεις.

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μας έχουν βυθίσει όλους στη θλίψη. Αποκαλύψεις για τον κόσμο του αθλητισμού, της Παιδείας, του Θεάτρου φέρνουν στο φως μια κοινωνία που νοσεί. Ιδιαίτερα το Θέατρο που ήταν ήδη πληγωμένο από την ανεργία και την απόλυτη φτωχοποίηση των ανθρώπων του τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα.

Τόσοι άνθρωποι δικοί μας βρήκαν επιτέλους το κουράγιο να μιλήσουν ανοιχτά για πληγές που τους είχε δημιουργήσει η ψυχική και σωματική κακοποίηση χρόνων.

Πονάω για κάθε γυναίκα, άντρα, παιδί που έχει υποφέρει κρυφά από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Κινδυνεύει όμως αυτό το τόσο σοβαρό θέμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα και να γίνει εργαλείο κομματικής αντιπαράθεσης. Ξεκίνησε πάλι ένας απίστευτος διχασμός και άρχισε να πετιέται λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το θέμα είναι παρά πολύ σοβαρό για να χρησιμοποιηθεί από τα κόμματα προς όφελος τους. Η ευθύνη είναι όλης της κοινωνίας που ανέχτηκε τέτοιες συμπεριφορές. Αν κάποιοι τις γνώριζαν θα άπρεπε να τις είχαν αποκαλύψει στις αρμόδιες αρχές εδώ και χρόνια.

Αντί να ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα θα έπρεπε να ξεπεράσουμε κάθε κομματική εμπάθεια κάθε ανθρώπινη διαφορά και όλοι μαζί ενωμένοι να σκύψουμε πάνω από την νοσούσα κοινωνία μας.

Δεν είναι η στιγμή για επιθέσεις και εκδίκηση. Είναι η στιγμή να σωπάσουμε και να αφήσουμε τα θύματα να μιλήσουν και τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της. Μόνο έτσι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια καθαρή και ενωμένη κοινωνία. #stay together #staystrong #stayunited», έγραψε η Μιμή Ντενίση.

Μιμή Ντενίση ανάρτηση