Δημήτρης Λιγνάδης: Στο «φως» η δικογραφία από την υπόθεση του 1984

Οι σοκαριστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Δημήτρης Λιγνάδης: Στο «φως» η δικογραφία από την υπόθεση του 1984

Η εφημερίδα «Μπαμ στο ρεπορτάζ», έφερε στο «φως» τη δικογραφία που είχε συνταχθεί το 1984 για τον Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία σήμερα, 37 χρόνια μετά έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα μετά τις νέες καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του σκηνοθέτη.

Όπως γράφει ο Στάθης Μπαλτάς στο «Μπαμ», στις 3 Οκτωβρίου 1984 ένας δεκατετράχρονος μαθητής (ο Δ.Π.) πηγαίνει, τρέχοντας, σπίτι του και καταγγέλει στην μητέρα του ότι του επιτέθηκε σεξουαλικά ένας μεγαλύτερος άντρας, ηλικίας 20 ετών, θέμα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά τη κατάθεση του δεύτερου φερόμενου ως θύματος.

Λίγη ώρα αργότερα μάνα και γιος βρίσκονται στο Αστυνομικό Τμήμα στρεφόμενοι, μέσω έγκλισης, κατά ενός εικοσάχρονου φοιτητή φιλολογίας, σπουδαστή της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου. Λίγη ώρα αργότερα ο φερόμενος ως θύτης συλλαμβάνεται. Πρόκειται για το Δημήτρη Λιγνάδη! Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 24 Σεπτεμβρίου 1987 υπόθεση φτάνει στο ακροατήριο.

Δημήτρης Λιγνάδης δικογραφία

Στο εδώλιο κάθεται ο 23χρονος, τότε, Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της αποπλάνησης παιδιού. Ενώπιον των τακτικών δικαστών προσέρχεται η μητέρα του ανήλικου η οποία δηλώνει ότι ανακαλεί την έγκληση!

Το δικαστήριο, τηρώντας το νόμο, παύει οριστικά την διώξη. Ο νεαρός Λιγνάδης αφήνεται ελεύθερος, με λευκό ποινικό μητρώο. Τα επόμενα χρόνια η επαγγελματική του ανέλιξη και η σταδιοδρομία είναι ραγδαία. Σήμερα, 37 χρόνια μετά το μακρινό 1984, ο προφυλακισμένος, πλέον, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται αντιμέτωπος και πάλι με τον εφιάλτη καταγγελιών όχι για αποπλάνηση, αλλά για βιασμό ανηλίκων.

Η επαναφορά της δικογραφίας για τον Δημήτρη Λιγνάδη από το 1984

Η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μάλιστα μνημονεύθηκε και από το βούλευμα (υπ.αριθμ. 652/2021) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, στο οποίο γίνεται λόγος ότι ο Λιγνάδης «επί σειρά ετών, τουλάχιστον από το 1984, οπότε χρονολογείται σήμανση του για δική μας σχετιζόμενο με την γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου και ως το 2015», δεν έχει ποινική, αλλά ιστορική σημασία.

Δημήτρης Λιγνάδης 1984

Και αποδεικνύεται ιδιαίτερα διδακτική σε ό,τι αφορά τους τρόπους που φέρονται να χρησιμοποιούσε ο ηθοποιός προκειμένου να «αλιεύσει» τα φερόμενα θύματά του και να ικανοποιήσει τις γενετήσιες επιθυμίες του, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπιζε, τότε και τώρα, τις σοβαρές κατηγορίες. Με πλήρη άρνηση και τον ισχυρισμό περί ασύστολων ψευδών από μέρους του μηνυτή, φτάνοντας στο σημείο για το περιστατικό του 1984 να ισχυριστεί ότι το φερόμενο ως θύμα μπέρδεψε τα φανταστικά περιστατικά με τα πραγματικά.

Στο κελί με τον προπονητή που κατηγορείται για τον βιασμό της 11χρονης αθλήτριας ιστιοπλοΐας ο Λιγνάδης

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα αποκάλυψε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης, στις φυλακές της Τρίπολης στις οποίες κρατείται, βρίσκεται συγκρατούμενος στο κελί μαζί με τον προπονητή που κατηγορείται για τον βιασμό της 11χρονης αθλήτριας ιστιοπλοΐας.

Πρόκειται για μία υπόθεση που βγήκε στην επιφάνεια λίγο μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τον δικό της βιασμό από άνθρωπο της ομοσπονδίας.

Η νεαρή αθλήτρια μίλησε για την δική της περίπτωση και ξεκαθάρισε πως πρόκειται για έναν βιασμό τον οποίο «έθαψαν» οι άνθρωποι της ομοσπονδίας.

Δημήτρης Λιγνάδης συγκρατούμενος

Οι εξελίξεις λοιπόν προχώρησαν και ο προπονητής, ο οποίος δήλωσε πως ήταν ζευγάρι με την αθλήτρια, βρέθηκε στις φυλακές Τρίπολη, ενώ λίγο καιρό μετά μεταφέρθηκε εκεί και ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εκπομπής, ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της ζωή του, αλλά δεν έχει πολλές επαφές με τους συγκρατούμενούς του.

Τρώει κανονικά τα φαγητά της φυλακής και είναι σχεδόν αμίλητος.