Πρίγκιπας Φίλιππος: Το Σάββατο η κηδεία του με 30 άτομα

Επέστρεψε στην Αγγλία ο Χάρι

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Πρίγκιπας Φίλιππος: Το Σάββατο η κηδεία του με 30 άτομα

Σε θρήνο έχει βυθιστεί η βασιλική οικογένεια μετά το θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου την περασμένη Παρασκευή. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ πρόκειται να κηδευτεί αυτό το Σάββατο παρουσία 30 προσκεκλημένων.

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν πολλούς καλεσμένους ενώ ηχηρή απουσία από την κηδεία, πέρα από αυτή της Μέγκαν Μαρκλ είναι και αυτή του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε πως δε θα παραστεί στο Ούινσδορ, όπου θα κηδευτεί ο Φίλιππος.

Την ίδια στιγμή, στην Αγγλία έφτασε και ο Χάρι ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του για πρώτη φορά μετά από τον Μάρτιο του 2020. Ο ίδιος είναι συντετριμμένος μιας και βρισκόταν πολύ κοντά με τον παππού του.

Τα σκάνδαλα του Φίλιππου και ο θυελλώδης έρωτας με τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος άφησε την τελευταία του πνοή στα 99 του, έχοντας ζήσει χωρίς αμφιβολία μία γεμάτη ζωή. Το μεγαλύτερο μέρος της αφιερώθηκε στην Βασίλισσα Ελισάβετ ωστόσο είναι αλήθεια πως πολλά σκάνδαλα ξέσπασαν για το άλλοτε μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Μετά τον διωγμό της οικογένειάς του από την Ελλάδα, ο Φίλιππος έζησε για μερικά χρόνια στην Γαλλία και στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στο πλευρό του θείου του Λόρδου Μάουντμπάουτεν. Την εποχή εκείνη ξεκίνησε να αλληλογραφεί με την 13χρονη τότε Ελισάβετ, κόρη του Δούκα της Υόρκης.

Πρίγκιπας Φίλιππος Ελισάβετ

Στη βιογραφία με τίτλο «Prince Philip Revealed», η συγγραφέας και γνώστης της βασιλικής οικογένειας, Ιγκριντ Σούερντ, δίνει μια ματιά στις ιστορίες απιστίας του πρίγκιπα Φίλιππου. Σε ένα από τα στιγμιότυπα που δημοσιεύει αποκλειστικά η «Daily Mail», αναφέρεται στη στιγμή που ο πρίγκιπας Φίλιππος έμαθε πως η νεαρή σύζυγός του θα γινόταν βασίλισσα της Αγγλίας.

«Εμοιαζε απολύτως σοκαρισμένος, σαν να είχε καταρρεύσει ολόκληρος ο κόσμος μέσα του», θυμάται ο φίλος του Μάικ Πάρκερ, ο οποίος ήταν στην Κένυα με το βασιλικό ζεύγος όταν έφτασε η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του βασιλιά Γεωργίου 6ου. «Αντιλήφθηκε αμέσως ότι το ειδύλλιο της ζωής του και η κοινή τους ζωή έφτανε στο τέλος της. Εβαλε μια εφημερίδα στο πρόσωπό του και έμεινε έτσι για περίπου 5 λεπτά», θυμάται η Πάμελα Μαουντμπάτεν, η προσωπική βοηθός της βασίλισσας Ελισάβετ. «Το σοκ του τι είχε συμβεί και το μέγεθος των συνεπειών τον είχε συνεπάρει».

Η νέα βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος πέταξαν κατευθείαν για το Λονδίνο για να βρουν ένα έθνος σε πένθος. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα είχαν κλείσει και οι αθλητικοί αγώνες είχαν ακυρωθεί.

«Ηταν συγκινητική η εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ όταν κατέβαινε τα σκαλιά του αεροσκάφους, με το ιδιωτικό συμβούλιο να παρατάσσεται για να τη συναντήσει», θυμάται ο πρώην διπλωμάτης Εβελιν Σάκμπεργκ. Ο πρίγκιπας Φίλιππος περίμενε τη σειρά του για να βγει από το αεροπλάνο. Ηξερε πλέον πως τώρα θα είχε έναν υποστηρικτικό ρόλο στο πλευρό της γυναίκας του. Ο ρόλος του ως αρχηγός της οικογένειας είχε αλλάξει για πάντα. Χρόνια αργότερα, θυμάται: Υποθέτω ότι γέμισα αυτή τη θέση. Ο κόσμος ερχόταν σε μένα και με ρωτούσε τι να κάνει. Το 1952 όμως, όλο αυτό άλλαξε, πολύ-πολύ γρήγορα».