Ελένη Ράντου: «Δεν γίνεται να είσαι γυναίκα και να μην ταχθείς με το μέρος της χειραφέτησης σου»

Το σχόλιο της ηθοποιού για τις καταγγελίες και το ελληνικό Metoo

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ελένη Ράντου: «Δεν γίνεται να είσαι γυναίκα και να μην ταχθείς με το μέρος της χειραφέτησης σου»

Η Ελένη Ράντου παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον Τηλεθεατή και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου.

Η γνωστή ηθοποιός που συμμετέχει στην σειρά «Ζακέτα να πάρεις» αναφέρθηκε επίσης στο αν ο κόσμος έχει «υποκύψει» στα προγράμματα χαμηλής ποιότητας αλλά και στον χώρο της τηλεόρασης.

Οι δηλώσεις της Ελένης Ράντου

-«Μποναμάς» το να βρίσκει ο ηθοποιός αξιοπρεπείς παραγωγές στην ΤV;

«Σπάνιο πολύ, στις μέρες μας. Τα κανάλια έχουν χάσει την επαφή τους με τη μυθοπλασία. Οι υπεύθυνοι πια δεν ξέρουν να την κάνουν. Δεν ξέρουν το είδος. Είδος πολύ σύνθετο και δύσκολο. Εκπαιδεύτηκαν στα realities και στις αντιγραφές. Δεν είναι εύκολο το πρωτότυπο πρόγραμμα».

-Ο κόσμος έχει «υποκύψει» στα προγράμματα χαμηλής ποιότητας και δεν διακρίνει το πάθος και το μεράκι;

«Ο κόσμος, ειδικά φέτος με την καραντίνα, που είναι αναγκασμένος να κλείνεται μέσα, καταναλώνει δυστυχώς τα πάντα. Έχει εθιστεί στο κουτσομπολιό και αυτό κανιβαλίζεται. Θεωρώ ότι η τηλεόραση του προσφέρει άπλετα αυτόν τον κανιβαλισμό, αλλά και ο ίδιος ο κόσμος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν κρίνω από την κόρη μου και τις παρέες της, κάποιοι νέοι της έχουν γυρίσει την πλάτη»

-Πώς διαχειρίζεστε τη θύελλα αποκαλύψεων από το χώρο της τέχνης, που σαρώνει, όμως, και όλη την ελληνική κοινωνία;

«Δεν γίνεται να είσαι γυναίκα και να μην ταχθείς με το μέρος της χειραφέτησης σου. Οι καταγγελίες που έγιναν, αφορούν στην πραγματικότητα όλους τους χώρους και όλες τις καταχρήσεις εξουσίας. Είναι υγιές, μπαίνουν όρια και να ακούγονται και ΟΧΙ».

-Επιβραβεύεται η κατάχρηση εξουσίας;

«Το σύστημα αναγνωρίζει σαν δικά του παιδιά αυτούς που κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Αυτούς που δεν έχουν καμία αναστολή στο να επιτύχουν το στόχο τους, και τους επιβραβεύει. Στο αξιακό σύστημα της εξουσίας, η αναλγησία είναι προτέρημα».

-Ένας άνθρωπος τι κερδίζει και τι χάνει μεγαλώνοντας;

«Μόνο κερδίζει, νομίζω. Η ζωή είναι σπουδαίο δώρο, Κι όσο τη ζεις, σου χαρίζει σπουδαία εφόδια. Αρκεί να μη μιζεριάζεις και να μπορείς να τα εκτιμήσεις».

«Όταν κλείδωσαν πόρτες πίσω μου, έχωσα χαστούκια»

Η Ελένη Ράντου, με αφορμή την τηλεοπτική της επιστροφή στη νέα σειρά της ΕΡΤ, Ζακέτα να Πάρεις, παραχώρησε συνέντευξη στην Real News και στον Βασίλη Μπουζιώτη, μιλώντας μεταξύ άλλων για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής.

Η ηθοποιός αναφέρθηκε στις δικές της εμπειρίες στα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση και στα... χαστούκια που έδινε.

«Δεν ήξερα τίποτα. Ήμουν κλεισμένη στο θέατρό μου, το “Διάνα”, στήνοντας δικές μου δουλειές και ήμουν με έναν τρόπο αποκομμένη από όσα γίνονταν. Στο ορκίζομαι δεν ήξερα το παραμικρό από τα τέρατα που βγήκαν στη δημοσιότητα.

Ήξερα πως κάποιοι είναι δύσκολοι ή απότομοι ή απαιτητικοί, αλλά ποτέ δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Ήμουν στην κοσμάρα μου και έπαθα σοκ με όσα βγήκαν με τόση πολύ γενναιότητα από αυτά τα κορίτσια και τα αγόρια του χώρου. Αλήθεια έμεινα άφωνη! Δεν είχα πάρει χαμπάρι για όλα αυτά και λυπάμαι για λογαριασμό μου. Θα έπρεπε να έχω πιο ανοιχτές “κεραίες”», απάντησε στο ερώτημα αν γνώριζε κάτι από αυτά που έχουν αποκαλυφθεί.

Έλενα Ράντου για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

«Όποτε δεχόμουν… πίεση, έδερνα! Στα πρώτα μου βήματα που κλείδωσαν πόρτες πίσω μου, με σεξουαλική διάθεση, έχωσα χαστούκια πολλά»

Όσο για το "μέτριο ηθοποιό" του Λιγνάδη στον Μπιμπίλα είπε «Καθόλου μέτριος δεν είναι ο Σπύρος. Ποιος μπορεί να πει ποιος είναι μέτριος; Και ξέρεις και κάτι άλλο; Με αυτό που έγινε κατέρρευσε κι όλο αυτό το “εγώ ασχολούμαι με τα σπουδαία, τα μεγάλα κείμενα κι αυτό σημαίνει ότι είμαι και πνευματικός άνθρωπος!”.

Δεν σημαίνει τίποτα! Για να γίνεις πνευματικός άνθρωπος, πρέπει να είσαι άνθρωπος και όχι κτήνος. Τι φτηνό επιχείρημα που ήταν αυτό! Επιχείρημα ενός ανθρώπου που είναι πολύ απελπισμένος. Το να βγαίνεις δημόσια και να αξιολογείς τον άλλο είναι ό,τι πιο ρατσιστικό υπάρχει. Δεν θα έλεγα ποτέ στη ζωή μου κάποιον μέτριο»