Βέρρα - Βελισσάρης: «Ραγίζει» καρδιές το αντίο τους στην Φιλιώ Πυργάκη

«Έφυγε η μάνα του δημοτικού μας τραγουδιού...»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Βέρρα - Βελισσάρης: «Ραγίζει» καρδιές το αντίο τους στην Φιλιώ Πυργάκη

Θρήνος επικρατεί από το πρωί του Σαββάτου, καθώς έφυγε από την ζωή η «αρχόντισσα» του Δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη, σε ηλικία 82 ετών.

Η σπουδαία τραγουδίστρια έχασε την μάχη με τον καρκίνο, το ίδιο και ο σύζυγος της, πριν από λίγο καιρό, ωστόσο κανένας δεν κατάφερε να βγει νικητής από τον αγώνα αυτόν.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να την αποχαιρετήσουν και δημόσια. Δυο από αυτούς ο Γιώργος Βελισσάρης αλλά και η Χαρά Βέρρα ενώ νωρίτερα κάτι αντίστοιχο έκανε και η Κατερίνα Ζαρίφη.

Οι ανάρτησεις Βέρρα - Βελισσάρη για την απώλεια της Φιλιώς Πυργάκη

Οι δυο τραγουδιστές δημοσίευσαν στα social media κοινές τους φωτογραφίες με τον Γιώργο Βελισσάρη να γράφει χαρακτηριστικά: «Τι να πρωτοθυμηθώ από ένα τέτοιο άνθρωπο σαν καλλιτέχνης σαν άνθρωπο δεν υπάρχουν λόγια τα πρώτα μου βήματα που ξεκίνησα με είχε πάντα δίπλα της κ με συμβούλευε πάντα.

Την αποκαλούσα πάντα μάνα. Από τα τεράστια ονόματα στο χώρο μας αιωνία η μνήμη», ενώ η Χαρά Βέρρα σημείωσε: «Έφυγε η μάνα του δημοτικού μας τραγουδιού, με την χρυσή φωνή και ψυχή Φιλιώ Πυργάκη, καλό σου ταξίδι αρχόντισσα μας.».

Βέρρα - Βελισσάρης «Ραγίζει» καρδιές το αντίο τους στην Φιλιώ Πυργάκη

Η ιστορία της Φιλιώς Πυργάκη

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδάει σε γλέντια από την ηλικία των 14 ετών από το 1953. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών. Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς.

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα από την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α) και έτσι κυκλοφόρησε σε πάρα πολύ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία.