Σπύρος Μπιμπίλας: Η σπαρακτική ανάρτηση για την Χρύσα Σπηλιώτη που πέθανε από την πυρκαγιά στο Μάτι

«23 Ιουλίου… Ημέρα μνήμης για τους χαμένους μας συμπατριώτες μας στη φονική πυρκαγιά»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σπύρος Μπιμπίλας: Η σπαρακτική ανάρτηση για την Χρύσα Σπηλιώτη που πέθανε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 23 Ιουλίου, από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τον Σπύρο Μπιμπίλα να θυμάται την Χρύσα Σπηλιώτη, που ήταν ένα από τα θύματα.

102 άνθρωποι έχασαν δυστυχώς την ζωή τους και πολλοί είναι αυτοί που σήμερα που έχουν στο μυαλό τους όλες τις μαρτυρικές αναμνήσεις από αυτόν τον εφιάλτη, ανάμεσα τους και η Καίτη Φίνου.

Η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη για αρκετό καιρό αγνοούμενη μαζί με τον σύζυγό της, ωστόσο εν τέλει και οι δύο ταυτοποιήθηκαν νεκροί. Ο Σπύρος Μπιμπίλας θέλησε να προχωρήσει σε μια συγκινητική ανάρτηση, έχοντας στο μυαλό του την φίλη και συνάδελφο του αλλά και όλους αυτούς που έφυγε τόσο άδικα και βασανιστικά.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα για την χαμό της Χρύσας Σπηλιώτη από την πυρκαγιά στο Μάτι

«23 Ιουλίου… Ημέρα μνήμης για τους χαμένους μας συμπατριώτες μας στη φονική πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ…Εκεί έχασα μία από τις καλύτερές μου φίλες που πρωτοξεκινήσαμε μαζί το ΄79 παίζοντας το “Προς Κατεδάφισιν” του Τενεσί Ουίλιαμς στο Ασκητικό Θέατρο. Παίξαμε πολλές φορές μαζί μετά στο “Ανοιχτό Θέατρο” του Γιώργου Μιχαηλίδη…

Ήμασταν για 2 χρόνια μαζί στο ΔΣ του ΚΘΒΕ. Η σπουδαία, πολυτάλαντη φίλη μου χάθηκε… Χτες την τιμήσαμε με την δραστήρια Άννα Φόνσου που ερμήνευσε τον συγκλονιστικό μονόλογο της Χρύσας (πολύ σημαντική και ως θεατρική συγγραφεύς) Ο γυιός μου Νικόλαος Μάντζαρος στη Νέα Μάκρη… Αθάνατη Χρύσα μου…».

«Έχω κάνει τέσσερις επεμβάσεις και...»

Οι ανατριχιαστικές εικόνες από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ακόμη και μετά από τα τρία χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα παραμένουν χαραγμένες στις αναμνήσεις μας.

Οι συμπολίτες μας που έχασαν την ζωή τους τόσο άδικα ήταν 102, μέσα σε αυτούς και μικρά παιδιά. Οι μάρτυτες της τότε τραγωδίας ήταν αρκετοί. Μια από αυτούς ήταν και η Πηνελόπη Κωνσταντάκη η οποία μέσα από την εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» αποκάλυψε τα προβλήματα υγείας που της άφησε η συγκεκριμένη τραγωδία.

«Τρία χρόνια μετά έχω έναν Γολγοθά. Η ζωή μου άλλαξε άρδην μέσα σε μισή ώρα. Ήμουν ένα υγιές άτομο και έγινα ένα προβληματικό άτομο. Έχω πολλά προβλήματα υγείας, εκτός από τους νεφρούς έχω και τα αγγειολογικά. Έχω μόνιμη βλάβη στα αγγεία, έχω κάνει τέσσερις επεμβάσεις και πρόκειται να κάνω κι άλλη. Τώρα αρχίζω να έχω θέματα και με τους πνεύμονες. Λοιπόν, στη ζωή μου ασχολούμαι μόνο με γιατρούς”, ήταν τα πρώτα λόγια της Πηνελόπης Κωνσταντάκη»

Ήμουν στο σπίτι μου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, δεν το κατάλαβα αμέσως, γιατί το Κόκκινο Λιμανάκι είναι ένας ήσυχος οικισμός. Αρχικά, νόμιζα ότι ήταν κάποια βάφτιση, μετά βγήκα έξω και είδα τις τεράστιες φλόγες. Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός, τα κουκουνάρια εκτοξεύονταν και τα πεύκα άναβαν το ένα μετά το άλλο.

Εγώ έφυγα από το σπίτι, αλλά επειδή ήταν πολύ άσχημη η κατάσταση πήγα σε ένα σπίτι φίλων – που είδα ανοιχτό. Εκεί, δεν υπήρχε σκεπή και έπεφτε επάνω μου “βροχή” από κουκουνάρια, τα οποία με έκαιγαν. Φορούσα βερμούδα και κοντή μπλούζα, συνεπώς ότι ήταν ακάλυπτο κάηκε. Έχω έγκαυμα 45%. Το σπίτι δεν κάηκε. Δεν μπορούσα να οδηγήσω, οι καπνοί ήταν δυνατοί. Δεν σκέφτηκα να πάω στη θάλασσα.

Κλείνοντας, η Πηνελόπη Κωνσταντάκη δήλωσε: “Τρία χρόνια μετά, δεν μπορώ να πω ότι η πολιτεία είναι στο πλευρό μου, είχαν εξαγγείλει πολλά πράγματα, αλλά… Ορισμένοι εθελοντές κατάφεραν πράγματα για εμάς, δηλαδή να παίρνουμε φάρμακα και κρέμες δωρεάν, γιατί εμείς οι εγκαυματίες έχουμε πολλά προβλήματα. Πέρασα 8 μήνες στην εντατική και 17 μήνες στο νοσοκομείο. Ακόμα και σήμερα ψυχολογικά είμαστε πολύ άσχημα. Δεν θέλουμε να ξεχαστεί το θέμα».