Ευαγγελία Λιακούλη: "Μέχρι τις τελευταίες στιγμές της..." -Η τελευταία επικοινωνία που είχε με την Φώφη Γεννηματά

"Ζούσε την κάθε στιγμή και ώρα και μέρα, σαν να μην υπήρχε το θέμα αυτό"

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ευαγγελία Λιακούλη:

Στην εκπομπή Mega Καλημέρα μίλησε το πρωί της Τρίτης (26/10) η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και στενή φίλη της Φώφης Γεννηματά. Η ίδια φυσικά αναφέρθηκε στο θάνατο της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Συγκινητικά ήταν εντωμεταξύ και τα λόγια της Ελεονώρας Μελέτη στην έναρξη της εκπομπής.

Οι δηλώσεις της Ευαγγελίας Λιακούλη για την Φώφη Γεννηματά

«Η Φώφη Γεννηματά είχε επιλέξει να μιλήσει μαζί σας για ένα ευαίσθητο κομμάτι της ζωής της και αυτό δεν το έκανε συχνά. Βρίσκομαι εδώ για να το συνεχίσω. Ήταν συγκλονιστική η μάχη της, σε αφήνει να αναρωτιέσαι αν εσύ μπορείς, αν θα τα κατάφερνες. Η Φώφη Γεννηματά δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος. Είχε άλλο χαρακτήρα πολιτικού η Φώφη Γεννηματά. Ήταν άνθρωπος των θέσεων και των απόψεων. Είχε άλλη στόφα.

Σε προσωπικό επίπεδο είχα μια περιπέτεια υγείας στην οικογένεια και το είχα μοιραστεί μαζί της. Το είχε αντιμετωπίσει σαν μία ίωση, μια γρίπη, αν και ήταν πιο σοβαρό. Μου είπε ότι “εντάξει, ποιος δεν έχει κάτι; Ξέρεις κανέναν που να είναι τελείως ανέφελος; Θα τα καταφέρουμε μαζί”. Αυτό το μαζί της Γεννηματά ήταν μ-α-ζ-ί. Ήταν αγκαλιά μαζί. Δε θα ξεχάσω ποτέ την απίστευτη αισιοδοξία της για όλα. Υπήρχε πρόβλημα στα παιδιά μας, συζητούσαμε για τους εφήβους μας. Λέγαμε για τις αταξίες τους, τις απορίες τους, τις δυσκολίες που δημιουργούσαν. Εκείνη έλεγε πάντα ότι “είναι παιδιά που θα γίνουν μεγάλοι. Ας τα αφήσουμε όσο είναι παιδιά, να μένουν παιδιά. Θα γίνουν και μεγάλοι”.

Ήρθα μέσω μηνυμάτων σε επαφή μαζί της τις ημέρες που ήταν στο νοσοκομείο, και με το περιβάλλον της. Μέχρι τις τελευταίες στιγμές της πίστευε ότι θα νικήσει και μαχόταν για να νικήσει. Δεν παραιτήθηκε ούτε μία στιγμή. Ήταν fighter. Έχω ανάγκη να πω ότι εγώ στη ζωή δεν πιστεύω στις συμπτώσεις. Η ημέρα που έφυγε η Φώφη είναι ημέρα αφιερωμένη στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Η ζωή της συνδέθηκε με αυτή τη μάχη. Ο θάνατός της συνδέεται με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Έδινε αυτή τη μάχη για χρόνια κάθε μέρα. Ζούσε την κάθε στιγμή και ώρα και μέρα, σαν να μην υπήρχε το θέμα αυτό».

Η τελευταία ανάρτησή της στο instagram

Μια μέρα μετά τον χαμό της Φώφης Γεννηματά και κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει συμβεί. Η οικογένεια συντετριμμένη ετοιμάζεται για το τελευταίο αντίο - δείτε εδώ το πότε και το που.

Στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, κάτω από την τελευταία της ανάρτηση πλήθος κόσμου της γράφει "καλό παράδεισο" κι όχι μόνο...

Σαν σήμερα ο ελληνικός λαός σφράγισε το Συμβόλαιο με την Αλλαγή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία, ήταν το σύνθημα της εποχής. Σύνθημα που μέσα του σπαρταρούσε το αίτημα για δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, δικαιοσύνη, ισότητα, εθνική περηφάνια.

Στο άκουσμα της μεγάλης νίκης, χιλιάδες ανθρώπων ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Οι μνήμες μου είναι νωπές, να κατεβαίνουμε κατά χιλιάδες την Πανεπιστημίου. Ένα ορμητικό ποτάμι νέων με τις σημαίες ψηλά, με τη μέθη της νίκης και τα όνειρά μας για μια Ελλάδα που θα αγκαλιάζει όσους για δεκαετίες ήταν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Με τον ήλιο να φωτίζει κάθε απόκληρο, κάθε μη προνομιούχο, αποκλεισμένο, καταπιεσμένο.

Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του. Η ελπίδα δεν διαψεύστηκε. Το έργο των κυβερνήσεων της Αλλαγής απλώνεται στο σήμερα και μας στήριξε στα δύσκολα. Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται. Η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή.