Σοφία Μπεκατώρου: "Η φωνή μου ενώθηκε με τις φωνές όλων όσων έχουν κακοποιηθεί"

Συγκινημένη η αθλήτρια στον αέρα του MEGA

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σοφία Μπεκατώρου:

Καλεσμένη στην εκπομπή «Τι λες τώρα», βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (13/11) η Σοφία Μπεκατώρου. Η γνωστή αθλήτρια που ουσιαστικά έφερε το κίνημα Metoo στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην απόφαση της να εξομολογηθεί δημόσια την εμπειρία της.

Οι δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου για το Metoo

«Είμαι πολύ συγκινημένη που έχει περάσει ένας χρόνος. Η φωνή μου ενώθηκε με τις φωνές όλων όσων έχουν κακοποιηθεί, όλων όσων έχουν υποστεί τραύμα και για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να το εκφράσουν. Είναι μία νίκη όλων μας. Τώρα και με την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα αναγνωρίστηκε και από την πολιτεία η ανάγκη για κάποιες αλλαγές και προχωράμε, ωστόσο δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι.

Δεν είχα καμία προσδοκία όταν βγήκα να μιλήσω, οπότε όλα αυτά που έχουν συμβεί με ευχαριστούν. Ωστόσο αυτή χαρά δεν είναι χαρά ευφορίας, είναι ανακούφισης. Έχω δει αλλαγές, οι άνθρωποι είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Να παίρνουν το θάρρος της γνώμης τους. Έχουμε αρχίσει να νοιαζόμαστε περισσότερο για τον συνάνθρωπο μας και αυτή είναι και η ουσία της πράξης μου. Στον αθλητισμό δεν θεωρώ ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές, δεν υπάρχουν άτομα αναφοράς ακόμα και οι ομοσπονδίες δεν έχουν λειτουργήσει με υποστηρικτικό τρόπο. Στους χώρους του θεάτρου και του θεάματος έγινε ένα πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα και θεωρώ ότι ο ΣΕΗ έκανε πολύ καλή δουλειά.

Τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να βγουν και να καταγγείλουν πρέπει να τους σεβόμαστε. Ο αγώνας που δίνουμε το ελληνικό #metoo είναι να μπορούν όλοι να μιλήσουν και να τους πιστέψουν» κατέληξε η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία μίλησε και για τις δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια.

«Δεν έχω κάνει καμία νέα καταγγελία κακοποίησης»

Με μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η Σοφία Μπεκατώρου θέλησε να διαψεύσει την είδηση που κυκλοφόρησε μετά τη συνέντευξή της στα «Νέα», σχετικά με τη νέα σεξουαλική παρενόχληση που κατήγγειλε.

Εντύπωση προκαλεί ότι μετά από λίγο, η Σοφία Μπεκατώρου διέγραψε την εν λόγω ανάρτηση από το προφίλ της.

«Με αφορμή τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 22/7/21 με τίτλο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΚ «Ολυμπιονίκης μου επιτέθηκε σεξουαλικά στα 16 μου» θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Καμία νέα καταγγελία κακοποίησης δεν έχω κάνει και ο ισχυρισμός της δημοσιογράφου ότι την παραχώρησα αποκλειστικά σε εκείνη δεν ευσταθεί. Η μόνη καταγγελία που έχει γίνει είναι αυτή που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, δεν αποτελεί σημερινή καταγγελία, ούτε συνιστά το λόγο για τον οποίο έγινε η συγκεκριμένη συνέντευξη, όπως εξ αρχής ξεκαθάρισα στην εν λόγω δημοσιογράφο. Σχετικά με τις καταγγελίες περιστατικών κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου θέλω να τονίσω ότι έχουν κλείσει οριστικά.

Αυτό που έχει για μένα ύψιστη σημασία είναι το πώς συνολικά η κοινωνία, η πολιτεία και ο καθένας από εμάς θα διαχειριστούμε φαινόμενα κάθε μορφής βίας στο παρόν και το μέλλον. Αυτό ακριβώς ήταν και το πλαίσιο στο οποίο έδωσα τη συγκεκριμένη συνέντευξη με την πεποίθηση, ότι αυτό θα αποτυπωνόταν τελικά και στο δημοσιευθέν υλικό, πράγμα που δεν έγινε και ο ηχηρός τίτλος που δόθηκε αποπροσανατόλισε ακόμη περισσότερο το σκοπό της συνέντευξής μου.

Το σημείο που προβλήθηκε και μέσα από τους τίτλους αποτελούσε ένα μόνο μικρό κομμάτι της συζήτησης που διηγηματικά ανέφερα στη δημοσιογράφο και σεκαμία περίπτωση δεν αποτελούσε το κεντρικό θέμα και το σκοπό της συνέντευξης.

Με βάση τα παραπάνω η ανάδειξη του θέματος της λεγόμενης καταγγελίας μου ως ουσία της συνέντευξης μέσα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» με τίτλο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΚ «Ολυμπιονίκης μου επιτέθηκε σεξουαλικά στα 16 μου..» δεν με εκφράζει, ούτε εκφράζει το σκοπό για τον οποίο έδωσα τη συνέντευξη», έγραψε χαρακτηριστικά η Σοφία Μπεκατώρου.

Σοφία Μπεκατώρου Νέα σεξουαλική παρενόχληση