Ορέστης Τζιόβας για κίνημα #metoo: «Ξέρετε τι είναι να είσαι καθηγητής και να παρενοχλείς ερωτικά τους μαθητές;»

«Για μένα η ψυχική , η λεκτική και η σωματική βία στο θέατρο, στον ναό του πολιτισμού και της τέχνης, είναι αρρώστια και πληγή»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Ορέστης Τζιόβας για κίνημα #metoo: «Ξέρετε τι είναι να είσαι καθηγητής και να παρενοχλείς ερωτικά τους μαθητές;»

Μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα Enjoy ο Ορέστης Τζιόβας. Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε για τα δύο δύσκολα χρόνια της καραντίνα αλλά και για το κίνημα #metoo όπου εξακολουθεί να απασχολεί ιδιαίτερα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που βγήκαν στην επιφάνεια.

Οι δηλώσεις του Ορέστη Τζιόβα

Όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας με το #metoo, όσα ακούστηκαν για τον χώρο σας, όσα έγιναν με τις καταγγελίες και με τη Δικαιοσύνη να παίρνει θέση, τα περίμενες; Ήταν γροθιά στο στομάχι για τον χώρο σας;

«Δεν ήταν γροθιά στο στομάχι, γιατί όσα έκαναν ο κ. Λιγνάδης και ο κ. Φιλιππίδης ήταν σοβαρά νομικά ατοπήματα. Άρα αν κάνεις κακό θα το πληρώσεις, αργά ή γρήγορα. Για μένα αυτοί οι δύο συνάδελφοι πλήρωσαν την αλαζονεία τους».

Ο κ. Λιγνάδης δεν ήταν καθηγητής στο Αρσάκειο;

«Ξέρετε τι είναι να είσαι καθηγητής και να παρενοχλείς ερωτικά τους μαθητές σου; Απαράδεκτο. Οι γονείς τους θα έχουν φρικάρει. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, όσο διάσημος, ταλαντούχος, προσκείμενος στην εξουσία και αν είναι…

Ακόμη και στον κ. Λιγνάδη η κυβέρνηση του γύρισε την πλάτη και ας του εμπιστεύτηκε το Εθνικό Θέατρο. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης ο κ. Λιγνάδης, του ανέθεσε το Εθνικό με απευθείας ανάθεση. Αλλά όταν βγήκαν όλα αυτά τα νοσηρά στη φόρα δεν του χαρίστηκαν. Δεν είναι κανένας πάνω από τον νόμο», απάντησε ο ηθοποιός.

Και κατέληξε: «Το #metoo δεν μπορούσε να θαφτεί ως κίνημα, γιατί ζούμε πλέον στην εποχή του facebook, που όλα κοινοποιούνται, τίποτα δεν κρύβεται. Και να πληρώσεις για να μην βγει ένα σκάνδαλο στη δημοσιότητα, να πληρώσεις αδρά όλα τα μίντια , από το facebook πως θα ξεφύγεις;

Για μένα η ψυχική , η λεκτική και η σωματική βία στο θέατρο, στον ναό του πολιτισμού και της τέχνης, είναι αρρώστια και πληγή.

Δεν γίνεται η χαρά και η δημιουργικότητα του θεάτρου να αμαυρώνεται από τις κομπλεξικές συμπεριφορές πρωταγωνιστών ή σκηνοθετών που αρέσκονται να τσαλακώνουν προσωπικότητες και να υποτιμούν συναδέλφους που έχουν ανάγκη να δουλέψουν».

Ορέστης Τζιόβας για Πέτρο Φιλιππίδη: «Δεν περνούσα καλά στη συνεργασία μας»

Ο Ορέστης Τζιόβας παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Open Weekend» όπου μεταξύ άλλων ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη νέα σειρά σειρά του Open «Η τελευταία ώρα».

Επιπλέον, ο ίδιος έκανε δηλώσεις και για τον Πέτρο Φιλιππίδη ύστερα από τις καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν πέσει σαν "βόμβα" στον χώρο του θεάτρου.

Ο Ορέστης Τζιόβας ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Πηγαίνει πολύ καλά η σειρά, ακούω τη γνώμη των γονιών μου που είναι αυστηροί κριτές. Υποδύομαι έναν άνθρωπο που είναι αρνητικός χαρακτήρας, αλλά θα πληρώσει για τις πράξεις του».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ζούσα με 534 ευρώ το μήνα για ενάμιση χρόνο. Η κατάσταση είναι τραγική. Αναγκάστηκα να δανειστώ χρήματα, τα έβγαζα πέρα κουτσά στραβά. Ψυχολογικά είμαι καλά». Όσο για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη δήλωσε: «Ελπίζω ο νόμος να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Δεν περνούσα καλά στη συνεργασία μας, αλλά δεν έφυγα, παρέμεινα, είναι επάγγελμα. Απλά δεν ξανά συνεργάζεσαι. Το θέμα είναι ότι άντεχα, μπορούσα να το διαχειριστώ.

Αν η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου προσπαθεί να τον υπερασπιστεί, δεν συμφωνώ. Θεωρώ λάθος να υπερασπίζεσαι τέτοιες συμπεριφορές με το ελαφρυντικό ότι υπάρχουν αδυναμίες».