Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

"Είναι ένα δημοσίευμα ψευδές! Υποτιμάει την μαρτυρία μου, την αλήθεια μου" - Ξέσπασε η Κατερίνα Γερονικολού

Αναφορικά με την καταγγελία της στον Κιμούλη

News 25.11.2021 17:52
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Μια εφ' όλης συνέντευξη στο περιοδικό ΕΓΩ και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε η Κατερίνα Γερονικολού. Η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε στο κίνημα metoo, στην καταγγελία της στον Γιώργο Κιμούλη αλλά και στο ψευδές δημοσίευμα που την κάνει να σκέφτεται να κινηθεί νομικά.

Οι δηλώσεις της Γερονικολού

Μετά το #metoo η επόμενη μέρα για το θέατρο θα είναι καλύτερη;

Ναι. Μέχρι τώρα όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο, δεν αφορούσαν το κοινό, αλλά τις συνεργασίες ανάμεσα στους ηθοποιούς. Και πιστεύω ότι μια κακή συνεργασία στην οποία ασκείται ψυχολογική βία- αν και δεν αφήνει εμφανή τραύματα- μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις επάγγελμα. Να χάσεις την πίστη στον εαυτό σου. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή και να σε καταστρέψουν. Επομένως, θεωρώ πολύ σημαντικό το να μη γινόμαστε εμείς τα υποκείμενα τέτοιων συμπεριφορών. Να προσπαθούμε να έχουμε ευγένεια και σεβασμό με την ουσιαστική έννοια.

Είχες μιλήσει για τη δύσκολη συνεργασία που είχες με τον Γιώργο Κιμούλη στην αρχή της καριέρας σου. Υπήρξαν τότε στιγμές που ξεσπούσες σε κλάματα ή φοβόσουν να πας στο θέατρο;

Ναι, αυτά τα έχω νιώσει και εγώ. Μετά από τη συγκεκριμένη δουλειά, είχα πολύ καλές συνεργασίες, αν όμως στο καπάκι είχα μια επόμενη επίσης κακή, μπορεί να μην ήμουν καν ηθοποιός σήμερα. Μπορεί να έλεγα ότι αυτή η δουλειά δεν κάνει για εμένα, γιατί δεν μπορώ να ανταπεξέλθω ψυχολογικά. Μπορεί να είχα αναγκαστεί να αλλάξω δρόμο. Χωρίς λοιπόν να υποτιμώ τις βίαιες συμπεριφορές, λέω ότι και η ψυχολογική βία μπορεί να σου αλλάξει εντελώς τη ζωή.

Τι ήταν αυτό που όταν δεχόσουν ψυχολογική βία, έλεγες ότι «οκ δεν θα φύγω, αλλά θα μείνω και θα το παλέψω»;

Ήταν, πιστεύω, ένα νεανικό πείσμα του τύπου «εγώ δεν θα λυγίσω, θα τα καταφέρω», που πρόκυπτε από την ανάγκη μου να αποδείξω ότι δεν σπάω σαν άνθρωπος. Επίσης νόμιζα ότι είναι σαν ένας αγώνας που μετά θα παρασημοφορηθώ. Ότι «να τα κατάφερες και σε αυτό», λες και οι συνεργασίες είναι αγώνας του μποξ. Μάλλον σκεφτόμουν αυτό συν βέβαια την ανάγκη μου να υπάρχω στον χώρο αυτό. Είμαι σίγουρη όμως ότι εάν αμέσως μετά μου συνέβαινε μια αντίστοιχη συνεργασία, θα είχα αλλάξει επάγγελμα. Δεν θα άντεχα να υφίσταμαι όλα αυτά.

Στην περίπτωσή σου η ψυχολογική βία ήταν λεκτική, δηλαδή ο συγκεκριμένος άνθρωπος μπορεί να σε έβριζε, να σε έθιγε;

Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί όλα αυτά τα έχω περιγράψει με απόλυτη λεπτομέρεια στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ηθοποιών, γιατί είναι πολύ προσωπικά. Ουσιαστικά ήταν μια δύσκολη συνθήκη.

Κατερίνα Γερονικολού για τις καταγγελίες

Πριν δυο εβδομάδες κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι εσύ και ο Γιώργος Κιμούλης είστε σε μια δικαστική διαμάχη. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Είναι ένα δημοσίευμα ψευδές, που ευνοεί την άλλη πλευρά. Υποτιμάει την μαρτυρία μου, την αλήθεια μου. Το δημοσίευμα λοιπόν αυτό, θέλει ψευδώς να μετατοπίσει το ενδιαφέρον στο επίπεδο των οικονομικών απαιτήσεων.

Τι εννοείς;

Έχει γίνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας με εργατικές διεκδικήσεις μου, έχει γίνει αντίστοιχα ποινικό δικαστήριο, ως είθισται, όμως έχει ολοκληρωθεί πια η όλη διαδικασία. Δεν υπάρχει τίποτα ανοιχτό. Η διαμάχη έχει κλείσει και ό,τι ήταν να γίνει, έγινε προ πολλού, πριν από εννέα χρόνια από τη μεριά μου. Υπήρχε μια διαμάχη οικονομικής φύσεως, που άνοιξε και έληξε τότε.

Άρα τώρα το δημοσίευμα δεν έχει βάση…

Όχι, είναι εντελώς ψευδές και σκέφτηκα μήπως κινηθώ νομικά εναντίον του συγκεκριμένου εντύπου. Ειλικρινά όμως, δεν θέλω να ασχοληθώ παραπάνω. Θέλω να κλείνω λογαριασμούς και όχι να διαιωνίζω προβλήματα του παρελθόντος.

"Να βγαίνουμε προς το φως! Να μιλάμε, να μην τα κρατάμε μέσα μας"

Καλεσμένη στην εκπομπή Καλύτερα Δε γίνεται βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (30/10) η Κατερίνα Γερονικολού. Η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε στα επαγγελματικά της και στην σχέση της με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη (δείτε εδώ και μερικές πρόσφατες δηλώσεις της για τον αγαπημένο της).

Η ίδια μεταξύ άλλων μίλησε και για την ανάρτηση που είχε κάνει όταν ξέσπασε το metoo στη χώρα μας.

«Όταν έκανα εκείνη την ανάρτηση δε φανταζόμουν ότι λίγο καιρό μετά δυο πολύ διάσημοι πρωταγωνιστές θα βρίσκονταν προφυλακισμένοι. Δε το φανταζόμουν και πριν έρθω είδα και τη δέκατη τρίτη γυναικοκτονία που έγινε φέτος στη χώρα μας. Να μιλάμε. Έτυχε τότε εγώ να είχα μοιραστεί με 5-6 ανθρώπους αυτά που περνούσα και τώρα μπορούν να πουν ότι ναι συνέβησαν. Να έχουμε μάρτυρες σε καθετί που συμβαίνει. Να βγαίνουμε προς το φως. Να μιλάμε, να μην τα κρατάμε μέσα μας.

Και σίγουρα, μπορεί να μην μπορεί να αλλάξει κάποιος ο οποίος έχει διαγράψει την πορεία του και έχει ολοκληρώσει ότι είχε να κάνει σαν έργο αλλά το βασικό είναι να μην επαναλαμβάνονται αυτές οι συμπεριφορές… Δε πρέπει να αλλάζουν οι γενιές και εμείς να θεωρούμε δεδομένες κακοποιητικές συμπεριφορές και να ντρεπόμαστε να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Εγώ πριν ένα χρόνο συνειδητοποίησα, επειδή έγινε όλο αυτό που έγινε, τη φράση “εργασιακός εκφοβισμός”. Νωρίτερα δε την γνώριζα, δεν ήξερα καν να βάλω ταμπέλα σε κάτι που θεωρώ ότι μου έχει συμβεί… Όλοι μπορεί να υπάρξουμε θύματα, το θέμα είναι να προσπαθούμε να μην είμαστε ποτέ θύτες και να είναι στόχος αυτός και σκοπός».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κατερίνα Γερονικολού: «Εάν υπήρχε αυτό δεν θα έπρεπε να είμαστε ζευγάρι με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη»

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης και η Κατερίνα Γερονικολού ανακοίνωσαν τα ευχάριστα - Έγιναν γνωστά σήμερα 4/11

Share