«Έχετε ακούσει για πολλές ανδροκτονίες;» - Άγριο ξέσπασμα από την Ρένια Λουιζίδου

«Για τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών η πατριαρχική κοινωνία μας έχει ευθύνη»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Έχετε ακούσει για πολλές ανδροκτονίες;» - Άγριο ξέσπασμα από την Ρένια Λουιζίδου

Συνέντευξη στο περιοδικό Τύπος Tv και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Θεοδωροπούλου παραχώρησε πρόσφατα η Ρένια Λουιζίδου. Η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε στις καταγγελίες και τις γυναικοκτονίες, ενώ πριν λίγο καιρό είχε μιλήσει και για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Το ξέσπασμα της Λουιζίδου για τις γυναικοκτονίες

Μέσα στην πανδημία βγήκαν και πολύς θυμός και πολλή βία…

Κλειστήκαμε στα σπίτια μας και κάποιοι κάναμε την ενδοσκόμηση μας που μέσα στην ταχύτητα της προηγούμενης ζωής μας δεν δίναμε βάση ή την προσπερνούσαμε. Δεν δίναμε χώρο σε μερικά πράγματα στο μυαλό μας. Έκλεισαν τα θέατρα και, αφού πλέον δεν υπήρχε εργασία, καθένας εστίασε στα προσωπικά του ζητήματα. Ήρθε το κίνημα metoo και κάποιοι άνθρωποι που είχαν πονέσει μέσα από κακοποιητικές σχέσεις για το καλό του γενικού συνόλου εκτέθηκαν με προσωπικό κόστος, για να μπει φως στον χώρο, να επικρατήσει το δίκαιο και να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο. Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα. Δεν θα εξαντληθώ σε αυτό, δεν έχω καμία διάθεση. Η Δικαιοσύνη έχει να διαχειριστεί χειροπιαστές καταγγελίες.

Ας αφήσουμε με ψυχραιμία τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της. Δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ ξανά ακραίες συμπεριφορές να ανθούν στο χώρο μας και να τον αμαυρώνουν. Πολιτισμός σημαίνει αξιοπρέπεια. Το θέατρο βάλλεται και είναι θέμα τιμής να το προστατευσουμε από νοσηρές συμπεριφορές. Όσον αφορά τις γυναικοκτονίες, τι να πω… Αυξήθηκαν από το καλοκαίρι και μετά. Εμένα αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι βρέθηκε και ο ορισμός αυτών των δολοφονιών. Κάποιους τους πειράζει. Γιατί; Έχετε ακούσει για πολλές ανδροκτονίες; Όχι. Γιατί οι άνδρες έχουν τη δύναμη να χτυπήσουν και να επιβληθούν σωματικά. Για τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών η πατριαρχική κοινωνία μας έχει ευθύνη. Η γυναίκα δεν πρέπει να κάνει υπομονή και να συγχωρεί το ξύλο, ούτε είναι κτήμα κανενός. Υπάρχει τόσος θυμός έξω στον δρόμο που, αν στρίψεις λάθος, σε έφαγαν. Αυτά δεν είναι δείγματα μιας υγειούς κοινωνίας.

 Ρένια Λουιζίδου για γυναικοκτονίες

"Από τα πρώτα του βήματα, ο Πέτρος Φιλιππίδης..." - Η αποκάλυψη που έκανε για πρώτη φορά

Συνέντευξη στην εκπομπή Super Κατερίνα και στην Κατερίνα Καινούργιου παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής (3/12) η Ρένια Λουϊζίδου. Η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Πέτρο Φιλιππίδη και στην υπόθεση του, με τον ίδιο να δέχεται ολοένα και περισσότερες καταγγελίες.

«Υπάρχει η ανυπόστατη φήμη ότι είμαι γουρλού, αλλά δεν έχω κανένα λόγο να τη διαψεύδω. Δεν ήταν όλες μου οι δουλειές επιτυχημένες, αλλά υπήρχαν 2-3 που κράτησαν πολύ στον χρόνο.

Ο καθένας με την πράξη του δείχνει την τοποθετησή του. Είχε προειδοποιήσει ο Άρης Σερβετάλης την παραγωγή. Όσον αφορά σε εμένα είμαι πλήρως εμβολιασμένη και παίζω σε μια παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για εμβολιασμένους. Θα συζητούσα με συνάδελφο που δεν έχει εμβολιαστεί. Με τον συνάδελφο μου στη σκηνή δουλεύουμε χωρίς μάσκες, δεν παίζουμε με αυτά. Εγώ το φοβάμαι, φοβόμουν και το εμβόλιο, είμαι σε μια ηλικία που δεν μπορώ να παίζω με αυτά. Γενικά δεν μου αρέσει που σαν χώρος βρισκόμαστε τόσο εύκολα σε δημόσιο μαλλιοτράβηγμα για τις απόψεις μας.

Δεν έκανα άλλο παιδί, γιατί φοβόμουν. Είχα δύο αποβολές πριν από την εγκυμοσύνη. Όταν σταμάτησα να φοβάμαι ο Βίκτορας είχε γίνει 6 χρονών και το αφήσαμε. Μακάρι να μην είχα φοβηθεί, θα είχαν κάνει 2 και 3. Οι δύο αποβολές με έκαναν να είμαι κάθε μέρα σε καθεστώς πανικού και τρόμου, μην ξανασυμβεί.

Έχω απορρίψει κάτι που έγινε μεγάλη επιτυχία, αλλά το έκανα πολύ συνειδητά. Ήξερα ότι θα είναι καλό και θα σκίσει, αλλά εγώ επέλεγα να κάνω κάτι άλλο. Η πρώτη επιλογή για το “Καφέ της Χαράς” ήταν η Δήμητρα Ματσούκα».

Για τον Πέτρο Φιλιππίδη: «Όταν τον σκέφτομαι στη φυλακή σοκάρομαι βαθιά και δεν θα σταματήσει ποτέ να με σοκάρει ο άνθρωπος σε μια φυλακή. Δεν μπορώ να πω ότι εξεπλάγην, ήξερα όχι για τόσο ακραία πράγματα. Δεν ήξερα μέχρι που φτάνουν τα πράγματα. Ήξερα ότι πρόκειται για δύσκολη περίπτωση ανθρώπου στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Άνθρωπος με δύσκολη συμπεριφορά και δύσκολη διαχείριση. Εννιά στις δέκα περιπτώσεις κακοποιητικές συμπεριφάς είναι από κατάχρηση εξουσίας.

Συνεργαστήκαμε στα πρώτα του βήματα και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, αλλά με δείγματα ότι δεν θα είναι εύκολο. Είναι ένας πάρα πολύ έντονος και ακραίος χαρακτήρας. Όλες του οι εκφάνσεις είναι πολύ μεγάλες και οι καλές του. Με νεύρα, με εντάσεις. Εγώ δεν ήμουν βολικά σε αυτό το περιβάλλον.

Για να κρατήσω τα καλύτερα από κάποιο σημείο και μετά, απέφευγα την επαφή. Είχα την τύχη να μπορώ να το κάνω. Είχα αλλού δουλειά και δεν το είχα ανάγκη, μπορούσα να κάνω την επιλογή. Αυτό το να φτάσουμε στο σημελιο να μας εξηγούν τα θύματα “γιατί τώρα;”, το θεωρώ φρικτό. Το θέατρο δεν βάλλεται. Δεν μου λείπει το ταλέντο κανενός. Δεν παθαίνει τίποτα το θέατρο αν του λείψει μια μονάδα» κατέληξε η γνωστή ηθοποιός.