Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 | Επικοινωνία

Νέα περιπέτεια για τον Λάκη Γαβαλά - Τι συμβαίνει με το ακίνητο στην Κάντζα

Δύσκολες στιγμές

Νέα περιπέτεια για τον Λάκη Γαβαλά - Τι συμβαίνει με το ακίνητο στην Κάντζα
News 30.12.2021 12:30
Από Ελένη Ζουγανέλη

Μία νέα περιπέτεια ξεκινάει για τον Λάκη Γαβαλά με το εμβληματικό ακίνητο που αποτέλεσε την έδρα της εταιρείας του, αναμένεται να παιχτεί τη νέα χρονιά.

Και τούτο καθώς, όπως αποκαλύπτει το newmoney, το συγκεκριμένο ακίνητο στην Κάντζα έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 13 Μαΐου 2022, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 9 εκατ. ευρώ.

Παρά τις επανηλλειμμένες προσπάθειες του γνωστού σχεδιαστή να απαλλαγεί από τα χρέη του προς το Δημόσιο, παραχωρώντας το «πετράδι του στέμματος» της προσωπικής του περιουσίας, τίποτα δεν προχώρησε. Ο ίδιος φυλακίστηκε, έχασε και άλλα ακίνητα, όπως την, επίσης εμβληματική βίλα του στη Μύκονο, ωστόσο εξακολουθεί να χρωστάει.

Η «Μέκκα» της fashion showbiz

Ο Λάκης Γαβαλάς συνέδεσε την πορεία του με το συγκεκριμένο ακίνητο από την εποχή του 2005, όταν η εταιρεία του εξαγόρασε το γήπεδο και την οικοδομική άδεια (από την εταιρεία «Μύλοι Σόγιας») με βάση την οποία είχαν ανεγερθεί τρεις εμπορικές αποθήκες με τμήμα γραφείων.

Στη συνέχεια, την περίοδο 2006-2007 αγοράστηκαν και γειτονικές εκτάσεις, ενώ ξεκίνησε η επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων για τη δημιουργία ενός πράγματι πρωτοποριακού αρχιτεκτονικά και εξαιρετικά ποιοτικού συγκροτήματος.

Εκεί ο Γαβαλάς στέγασε όχι μόνο τις πολύπλευρες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά και το όραμά του να αποτελέσει ο συγκεκριμένος χώρος σημείο αναφοράς για την ελληνική και όχι μόνο fashion showbiz, με αίθουσες για επιδείξεις μόδας, χώρους για εκθέσεις και κοινωνικά events κ.α.

Όταν ολοκληρώθηκε αυτό το απαιτητικό εγχείρημα «πέρασαν» από εκεί όλα σχεδόν τα βαριά ονόματα της διεθνούς μόδας, ενώ απασχολούνταν περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι. Όμως, το «ρολόι της Ιστορίας» είχε αρχίσει ήδη να μετράει αντίστροφα. Με την Ελλάδα να έχει εισέλθει στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης, δεν άργησαν να φανούν τα πρώτα «σύννεφα» πάνω από το λαμπερό οικοδόμημα του Mr. Lak.

Αρχικά, περί το 2011 το κτίριο απειλήθηκε με κατεδάφιση λόγω αυθαιρεσιών, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε ο ραγδαίος «κατήφορος», με τα χρέη προς Δημόσιο, τράπεζες και προμηθευτές να διογκώνονται. Από τη μια η κατάρρευση της αγοράς λόγω κρίσης, από την άλλη η κακοδιαχείριση των οικονομικών από στελέχη της εταιρείας του έφεραν την τελική πτώση και το σφράγισμα του συγκροτήματος στην Κάντζα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κατάρρευσής αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2012 ο κύκλος εργασιών της «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε.» ανερχόταν σε μόλις 753.112 ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Σε πλειστηριασμό το κτίριο του Λάκη Γαβαλά

Η πτώση, η φυλακή και η χαμένη ευκαιρία

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος «ήμουν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που λόγω της κρίσης και κάποιων ανθρώπων της εταιρείας μου, τους οποίους λανθασμένα εμπιστεύτηκα, έπεσα έξω. Εγώ χρωστάω, δεν έκλεψα, και θέλω να πληρώσω» - δείτε εδώ χαρακτηριστικά. Και πράγματι πλήρωσε. Μέσα σε μια πενταετία συνελήφθη για χρέη επτά φορές, του ασκήθηκε δίωξη για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, και τελικά μπήκε στις φυλακές Κορυδαλλού όπου παρέμεινε για 15 μήνες.

Διαβλέποντας το αδιέξοδο ο Γαβαλάς ήδη από το 2013 πρότεινε να παραχωρήσει στο Δημόσιο το μεγάλο ακίνητο προκειμένου να απαλλαγεί από ένα «καυτό» μέρος των οφειλών.

Κάποια στιγμή διεφάνη ελπίδα λύσης, όταν ο τότε Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν να αγοράσει από το κράτος το ακίνητο προκειμένου εκεί να συγκεντρωθούν και να στεγαστούν οι διάσπαρτες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Συζητείτο μάλιστα και το τίμημα που θα ήταν στην περιοχή των 17 εκατ. ευρώ, κάτι που θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ ετησίως για την Περιφέρεια από τα νοίκια που πλήρωνε στα 38 (!) διαφορετικά κτίρια που χρησιμοποιούσε για τις υπηρεσίες της.

Η υπόθεση κόλλησε στη γραφειοκρατία και παρότι ο Λ. Γαβαλάς είχε συντάξει μέσα στη φυλακή και σχετική συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης προς το Δημόσιο, δεν έγινε αποδοχή της. Δεδομένης της απόφασης του Γ. Σγουρού η αγορά να γίνει μόνο από το Δημόσιο, απορρίφθηκαν και όποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως να υπογραφεί προσύμφωνο ώστε να πληρωθεί πρώτα το τίμημα και αφού αποδεσμευθεί το ακίνητο να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και με την επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και με έναν ή δύο επιχειρηματίες που έδειξαν να ενδιαφέρονται. Χρέη, όμως, δεν υπήρχαν μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και προς τις τράπεζες, κάτι που περιέπλεξε περαιτέρω την κατάσταση.

Έτσι, το ακίνητο παρέμεινε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, -το 2017 χρησιμοποιήθηκε για το γύρισμα ορισμένων σκηνών του σήριαλ «Έτερος Εγώ»-, κλειστό και παραδομένο στη φθορά του χρόνου και στις λεηλασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι βανδαλισμοί στις καλωδιώσεις για να κλαπεί ο χαλκός έχουν προκαλέσει ζημιά άνω των 200.000 ευρώ.

Τι βγαίνει τώρα στο σφυρί

Τον Σεπτέμβριο του 2019 έγινε μια πρώτη προσπάθεια να εκπλειστηριαστεί το βασικό κτίριο για χρέη ύψους 100.000 ευρώ προς την Αγροτική Τράπεζα, με την τιμή πρώτης προσφοράς στις 494.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως είχε υποστηρίξει ο δικηγόρος του Λ. Γαβαλά, Γιάννης Παγορόπουλος, οι εγκαταστάσεις στην Κάντζα δεν μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό καθώς τελούσαν υπό δέσμευση από την ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα.

Στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάιο, μετά από αναγκαστική κατάσχεση για 1 εκατ. ευρώ (υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς) την 1η Οκτωβρίου 2021, αναμένεται να βγει το σύνολο του γηπέδου και των εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, πρόκειται για 12 όμορα αγροτεμάχια, με συνολική επιφάνεια βάσει τίτλων 31.698,80 τ.μ. στην Παιανία Αττικής, στη θέση «Νταλαλούμι».

Το κεντρικό είναι έκτασης 23.019,20 τ.μ. και τα περισσότερα από τα άλλα αγροτεμάχια (συνολικής επιφανείας 8.466,46 τ.μ.) λειτουργούν ως δίοδος πρόσβασης των οχημάτων, χώρος στάθμευσης και περιβάλλοντας χώρος του. Τα γήπεδα αυτά αναπτύσσονται προς τα ανατολικά του κυρίως γηπέδου και εξασφαλίζουν σε αυτό πρόσβαση προς τον παράδρομο της Αττικής Οδού.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται στην έκθεση πλειστηριασμού, έχει δημιουργηθεί ένα άτυπα ενοποιημένο γήπεδο συνολικού εμβαδού 31.485,66 τ.μ., το οποίο είναι περιτοιχισμένο στο σύνολο της περιμέτρου του.

Μέσα αυτή την έκταση έχουν αναγερθεί τρία ανεξάρτητα κτίρια και συγκεκριμένα:

  • Κτίριο 1 αποτελούμενο από υπόγειο 400 τ.μ., ισόγειο 400 τ.μ. και όροφο 374,67 τ.μ.
  • Κτίριο 2 αποτελούμενο από υπόγειο 979,32 τ.μ., και ισόγειο 1.000,50 τ.μ.
  • Κτίριο 3 αποτελούμενο από υπόγειο 539,48 τ.μ., ισόγειο 5.458 τ.μ. με ημιϋπαίθριους χώρους 315,25 τ.μ. και όροφο 4.423,44 τ.μ.

Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν καπνιστήρια 44 τ.μ. και φυλάκιο 22,95 τ.μ.
Τα τρία κτίρια αναπτύσσονται εσωτερικά ως προς τον παράδρομο της Αττικής Οδού, από τον οποίο απέχουν απόσταση της τάξης των 200-250 μέτρων.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, ο φέρων οργανισμός των γραφείων είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και χάλυβα και οι επιστρώσεις των δαπέδων από γρανίτη. Η κατασκευή όλου του συγκροτήματος χαρακτηρίζεται πολυτελής.

Ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του και σε ένα μεγάλο κομμάτι έχει γίνει διάστρωση από κυβόλιθους.

Επίσης, υπάρχει σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, βόθροι απορροφητικοί, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος καθώς και φυτεύσεις από γκαζόν και αμπελώνες. Το συγκρότημα διαθέτει εισόδους στα Ανατολικά από τον παράδρομο της Αττικής Οδού στον οποίο φέρει δύο μεταλλικές συρόμενες πόρτες και μαντρότοιχο καθώς και στα Νοτιοδυτικά στην οποία φέρει μεταλλική συρόμενη πόρτα. Το όλο γήπεδο φέρει στο σύνολό του περίφραξη από μαντρότοιχο και κάγκελο.

Τι αναφέρει η έκθεση εκτίμησης

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου είναι η (εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου) περιοχή που αναπτύσσεται στα βορειοανατολικά της πόλης της Παιανίας και στα νοτιοανατολικά του οικισμού Λεοντάριο της Κάντζας και εκτείνεται έως την Αττική Οδό.

Όσον αφορά τα κτίρια αναφέρεται ότι είναι συνολικού εμβαδού 8.326,69 τ.μ. εκ των οποίων τα 400 τ.μ. είναι υπόγειοι χώροι και τα 7.926,69 τ.μ. προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης.

«Με το διάγραμμα κάλυψης της υπό έκδοσης οικοδομικής αδείας (η οποία όμως τελικά δεν εκδόθηκε) έχουν υλοποιηθεί συνολικά 13.642,36 τ.μ. εκ των οποίων τα 5.315,67 τ.μ. είναι προς νομιμοποίηση και τα υπόλοιπα 8.326,69 τ.μ. θεωρούνται νόμιμα», όπως αναφέρεται.

Το πρόστιμο ρύθμισης των αυθαίρετων κατασκευών ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές των μηχανικών για την εκπόνηση των απαραίτητων σχεδίων / μελετών), και έχει αφαιρεθεί από την τιμή πρώτης προσφοράς των 9 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την κατάσταση στην αγορά, η έκθεση εκτίμησης αναφέρει ότι η προσφορά αυτοτελών επαγγελματικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας, καθώς και στις γειτονικές περιοχές του Κορωπίου και των Γλυκών Νερών θεωρείται γενικά μέτρια, ενώ η ζήτηση που καταγράφεται χαρακτηρίζεται ως μικρή προς μέτρια.

Μετά το «πάγωμα» λόγω της πανδημίας και με βάση σχετική έρευνα της κτηματαγοράς διαπιστώθηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας, αυτοτελή επαγγελματικά κτίρια με κυριαρχούσα χρήση των γραφείων, συγκεντρώνουν μισθωτικές αξίες που κυμαίνονται γενικά μεταξύ 4-7 ευρώ /τ.μ. ανηγμένης επιφάνειας.

Τα «βάρη» και η έδρα της εταιρείας
Το συγκρότημα της Κάντζας βαρύνεται με πολλές προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Τράπεζα Πειραιώς έχει προσημειώσεις και υποθήκες (από την περίοδο 2006-2007) για ποσά συνολικού ύψους 28,2 εκατ. ευρώ, ενώ «παρελαύνουν» ακόμη η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, το ΙΚΑ κ.α. Πάντως η οφειλέτιδα εταιρεία «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε» εμφανίζεται να εδρεύει ακόμη στο εμβληματικό ακίνητο της Κάντζας…

Πηγή: mononews.gr

Λεηλάτησαν το κτήριο της παλιάς επιχείρησης του

Πολύ άσχημες στιγμές έζησε ο Λάκης Γαβαλάς, όταν έμαθε πως άγνωστοι λεηλάτησαν το κτήριο της παλιάς επιχείρησης του στην περιοχή της Κάντζας. Ο σχεδιαστής σε έξαλλη κατάσταση μίλησε στο Πρωινό και ξέσπασε για το κακό που τον βρήκε για ακόμη μια φορά.

«Το κτήριο φυλάσσεται κάποιες ώρες της ημέρας. Δε μπορεί να φυλάσσεται όλη την ώρα γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Έχουμε μιλήσει άπειρες φορές στο κράτος, τα τελευταία 11 χρόνια, να το πάρει και να το κάνει κάτι. Δηλαδή τι θέλουν να φτάσει στο μηδέν, όπως έκαναν με τη Μύκονο και κάποιοι άνθρωποι παράνομοι να ισχυροποιούνται;» είπε αρχικά, μετά την αποκάλυψη για τα όσα έζησε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

«Γιατί δε σηκώνουν drone να δουν ποιοι είναι και να εντοπίσουν αυτούς τους ανθρώπους και να κάνουν κάτι για τις περιουσίες μας; Έχουμε ξοδέψει εκατομμύρια. Πληρώνω από το υστέρημά μου για τη φύλαξη του κτηρίου, ποιος θα πληρώνει, το κράτος; Εγώ εδώ μέσα στέγαζα 300 άτομα, τα πέταξαν έξω για την κρίση που είχαμε… Τώρα και 11 χρόνια, γιατί δεν έχουν κάνει τίποτα; Να το πάρουν πότε; Σαφώς και θέλουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και γι’ αυτό κλέβουν

Εγώ έφτιαξα χώρο για να φιλοξενώ ανθρώπους και εργαζόμενους, όχι για να βλέπω αυτή τη λεηλασία. Δεν μου αξίζει κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Συνεχίζεται η κόντρα Γαβάλα και Σαμαρά - "Πόσο να γελάσεις πια"

Λάκης Γαβαλάς: «Ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά, ένιωσα...»

Share