Ρίγη συγκίνησης με την ανάρτηση της Μαρίνας Πατούλη

Το μακροσκελές κείμενό της

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Ρίγη συγκίνησης με την ανάρτηση της Μαρίνας Πατούλη

Μία εξαιρετικά συγκινητική ανάρτηση έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Μαρίνα Πατούλη, μέσα από την οποία μίλησε για την αξία της εκπαίδευσης και για την ανάγκη που υπάρχει στο να γίνει προτεραιότητα όλων.

Η Μαρίνα Πατούλη είναι μία γυναίκα που ασχολείται ενεργά με τη φιλανθρωπία κάτι το οποίο είχε ξεκαθαρίσει και με τη συμμετοχή της στο J2US.

Η ανάρτηση της Μαρίνας Πατούλη

«Η εκπαίδευση είναι το κλειδί της προσωπικής ανάπτυξης και του μέλλοντος των κοινωνιών. Μέσω της εκπαίδευσης ξεκλειδώνουμε τις ευκαιρίες και μειώνουμε τις ανισότητες. Είναι το θεμέλιο των ανοικτών κοινωνιών και ο βασικός οδηγός της βιώσιμης ανάπτυξης. Η εκπαίδευση δεν γνωρίζει σύνορα και έχει θεμελιώδη ρόλο στην εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών.

Η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης μας υπενθυμίζει να θέσουμε στο προσκήνιο τον Στόχο 4 της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: να διασφαλίσουμε ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση, να προάγουμε τη συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της ηθικής συνείδησης, στη μύηση των νέων στην κατανόηση και εκτίμηση των επιτευγμάτων των ανθρώπων αλλά και στην πνευματική τους καλλιέργεια.

Η εκπαίδευση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και κοινωνική ευθύνη, και η διασφάλισή της αποτελεί κοινή και διαχρονική επιδίωξη. Χωρίς ανοικτή και ποιοτική εκπαίδευση για όλους, δεν θα μπορέσουμε ως ανθρώπινες κοινωνίες να εξαλείψουμε τις διακρίσεις, να επιτύχουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και να εξελιχθούν. Μέσα από το Δίκτυο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και το ΚΔΑΠ του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, εργαζόμαστε συστηματικά στο πλαίσιο του Στόχου 4 για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας με ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της μόρφωσης.

Προασπίζοντας το δικαίωμά τους για ίσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της η Μαρίνα Πατούλη.

Η ανάρτηση της Μαρίνας Πατούλη για τα δικαιώματα των παιδιών

«Φέτος συμπληρώνονται 32 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής αυτή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσπίζει την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματά τους με γνώμονα τη δημιουργία προϋποθέσεων ως προς το όφελος των παιδιών.

Ωστόσο, παρά τη διεθνή κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών σε πολλές χώρες, και τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί σε όσον αφορά στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των παιδιών και στη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, ο αγώνας για την προστασία των παιδιών συνεχίζεται όχι μόνο στις θεωρητικά υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και στις ανεπτυγμένες.

Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, να στερούνται στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, να υφίστανται τις τραγικές συνέπειες πολεμικών συρράξεων και βίαιων ξεριζωμών, να βιώνουν την κακοποίηση. Η Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού προσφέρει την ευκαιρία ώστε Κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες να δεσμευτούμε σε ένα εθνικό σχέδιο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, εργαζόμενοι στη βάση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης 1, 2, 4 για εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας και την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά.

Ως Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων, στη βάση των αρχών που υπηρετούμε, προασπίζουμε το δικαίωμα κάθε παιδιού να ζει με αξιοπρέπεια και να είναι ίσο με το άλλο, αλλά και το δικαίωμά του ισότιμα να έχει πρόσβαση σε παιδαγωγικά και πολιτιστικά ερεθίσματα που συμβάλλουν στην πνευματική του ανάπτυξη και καλλιέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Όμιλος μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης αναλαμβάνουμε σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας εκπαιδευτικά ερεθίσματα, τα βοηθάμε να αποκτήσουν τις απαραίτητες άμυνες έναντι του σχολικού και κάθε άλλης μορφής εκφοβισμού, των «παγίδων» του κυβερνοχώρο αλλά και της σεξουαλικής κακοποίησης. Το μέλλον του κόσμου μας είναι τα παιδιά. Πανανθρώπινα, οφείλουμε να ξεριζώσουμε τον πόνο και τον φόβο από τις ψυχές τους και να τις γεμίσουμε με γαλήνη, χαρά, αγάπη, υγιή πρότυπα και ερεθίσματα»