Γιούλικα Σκαφιδά: «Έχω μια απογοήτευση για ανθρώπους που ήξερα» - Η αναφορά της στο Metoo

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα για όλα αυτά που συνέβησαν αλλά...»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Γιούλικα Σκαφιδά: «Έχω μια απογοήτευση για ανθρώπους που ήξερα» - Η αναφορά της στο Metoo

Καλεσμένη στην εκπομπή Το Πρωινό βρέθηκε καλεσμένη το πρωί της Τρίτης 8/2 η Γιούλικα Σκαφιδά. Η ηθοποιός αναφέρθηκε στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, με αφορμή τη δίκη του που ξεκινά σε 2 μέρες.

Οι δηλώσεις της Γιούλικας Σκαφιδά για τον Δημήτρη Λιγνάδη και το Metoo

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα για όλα αυτά που συνέβησαν αλλά παράλληλα αισθάνομαι και μια ανακούφιση που οι ηθοποιοί, το σινάφι μου να το πω απλά, βρήκε το θάρρος και βγήκε μπροστά και μίλησε γιατί δε πιστεύω ότι δε συμβαίνουν αυτά.

Έχω και μια απογοήτευση για ανθρώπους που ήξερα, γνώριζα και εκτιμούσα και ξαφνικά είδα μια άλλη πλευρά του εαυτού τους που δε γνώριζα. Έχω και έναν θυμό που οι άνθρωποι επειδή έχουν μια εξουσία θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σώμα τους, το μυαλό τους και την εξουσία τους για να κακοποιούν και να εκβιάζονται κάποιους άλλους ανθρώπους.

Όσον αφορά δικές μου συγκεκριμένες συνεργασίες δε μπορώ να πω ότι εγώ, δουλεύοντας με έναν άνθρωπο μπορώ να καταλάβω τι κάνει σπίτι του ή στο κρεβάτι του. Σίγουρα είμαστε ένας μικρός χώρος, είμαστε δέκα άνθρωποι, γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Σίγουρα κάτι έχεις ακούσει, κάτι έχεις δει αλλά όλο αυτό το φάσμα, το μέγεθος των συμβάντων δε μπορούσα να το φανταστώ σε καμία περίπτωση.

Θεωρώ ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη μεταμέλεια και την επανένταξη. Οι φυλακές μας λέγονται σωφρονιστικά ιδρύματα γιατί οι άνθρωποι πρέπει να σωφρονιστούν και να βγουν. Δεν είμαι εγώ ικανή να πω ποιος θα ξαναδουλέψει και ποιος όχι. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιους να τους εμπιστευτούν, ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο ηθικά πια και αν έχεις κάποιον γνωστό ένα από τα θύματα θα είναι πολύ δύσκολο να πας να δουλέψεις μαζί τους.

Εγώ με αρκετούς ανθρώπους δε δούλεψα από επιλογή γιατί ίσως κάτι είχα ακούσει, κάτι είχα δει, κάτι είχα σκεφτεί. Εγώ όμως είχα και τον μπαμπά μου που τον έπαιρνα τηλέφωνο να βάλει το ενοίκιο γιατί δε θα πάω σε μια δουλειά και το έβαζε. Ήμουν αυτή η περίπτωση. Δεν έχω πίσω μου μια οικογένεια που περιμένει να τραφεί από μένα και να στηριχτεί. Δεν είμαι επομένως η περίπτωση που έπεσα στην ανάγκη. Καταλαβαίνω αυτούς που είχαν την οικονομική ανάγκη να δουλέψουν με κάποια άτομα και δε θα τους κατηγορήσω. Εγώ είχα την πολυτέλεια να επιλέξω γιατί έχω πίσω μου μια οικογένεια που με στήριζε…

Δε με ενδιαφέρει να κάνω μια καλή παράσταση και να φάω μετά όλα τα λεφτά στον ψυχολόγο γιατί θα έχω δεινοπαθήσει» είπε η ηθοποιός.

«Πέρασα μία περίοδο προβών που κάθε μέρα έφευγα κλαίγοντας»

Η Γιούλικα Σκαφιδά παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Vita και στην Άννα Μαρία Δρόσου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ελληνικό #Me Too.

Η γνωστή ηθοποιός πολλές φορές έχει τοποθετηθεί για τις καταγγελίες και αυτήν την φορά εξομολογήθηκε και το πως είχε βιώσει κι η ίδια ένα διάστημα προβών.

Ποιες είναι οι σκέψεις σου για το ελληνικό #Me Too;

Κάθε αποκάλυψη είναι πολύ λυπηρή. Χαίρομαι πολύ βέβαια που με αφορμή μια γενναία γυναίκα ο κόσμος άκουσε κι ήταν έτοιμος να ακούσει. Να μην είμαστε όμως υποκριτές και να δεχθούμε να ακούσουμε γυναίκες διαφορετικές, άσημες, από διαφορετικά backgrounds, χωρίς καχυποψία και δεύτερες σκέψεις.

Το θέατρο είναι ένας λαμπερός τόπος, οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό ειλικρινείς, βασίζονται στην αλήθεια για να υποκριθούν. Αυτά τα περιστατικά, που καλώς βγήκαν προς τα έξω, είναι η εξαίρεση. Ελπίζω την επόμενη ημέρα, που το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και οι άνθρωποι που βασανίστηκαν θα δικαιωθούν, που οι θύτες θα τιμωρηθούν και εκείνοι που σκέφτηκαν να πράξουν εσφαλμένα, δεν θα διανοηθούν να το κάνουν.

Σου έχει συμβεί κάτι ανάλογο;

Όχι κάτι τέτοιο αλλά στην δουλειά μας είναι περίεργα τα πράγματα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο. Είναι στην ευχέρεια του σκηνοθέτη ο τρόπος που θα δουλέψεις και δεν υπάρχει ένας. Υπάρχουν πολλές σχολές, όπως εκείνη του εξευτελισμού ή της ταπείνωσης για να βρεις την υποκριτική σου αλήθεια.

Όταν είσαι νέος ηθοποιός πιθανότατα να το δοκιμάσεις γιατί είναι μια πρόκληση και γιατί πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο και στον άνθρωπο που στον προτείνει. Με τον καιρό όμως βιώνεις διάφορες εμπειρίες, διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης ως ηθοποιός.

Προσωπικά έχω περάσει από όλα αυτά και τώρα πια προτιμώ να μην βασανιστώ. Προτιμώ να βγάλω την υποκριτική μου αλήθεια με σεβασμό, ευγένεια κι αγάπη. Πέρασα μία περίοδο προβών που κάθε μέρα έφευγα κλαίγοντας. Αν και δεν συγκρίνεται με την σοβαρότητα των εξελίξεων, είναι κάτι το οποίο δεν θα επιλέξω ξανά.

Γιούλικα Σκαφιδά για καταγγελίες