Δίκη Δημήτρη Λιγνάδη: «Δε θα εκδικαστεί αύριο! Έχει προσδιοριστεί για να...» - Η αποκάλυψη του Αλέξη Κούγια

Όσα δήλωσε στην κάμερα του ALPHA

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δίκη Δημήτρη Λιγνάδη: «Δε θα εκδικαστεί αύριο! Έχει προσδιοριστεί για να...» - Η αποκάλυψη του Αλέξη Κούγια

Στην κάμερα της εκπομπής Happy Day μίλησε το πρωί της Πέμπτης 10/2 ο Αλέξης Κούγιας, μια μέρα πριν την έναρξη της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο συνήγορος υπεράσπισής του αποκάλυψε πως θα ζητήσει αναβολή.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για την δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη

«Δε θα εκδικαστεί. Έχει προσδιοριστεί για να εκκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή το πρωί. Όμως εγώ αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολλά τα δικαστήρια που αντιμετωπίζω, τα οποία είναι της τρέχουσας καθημερινότητας. Είμαι ο μοναδικός δικηγόρος του κυρίου Λιγνάδη και ο κύριος Λιγνάδης θέλει μόνο εμένα να τον υπερασπιστώ. Δε μπορεί να με αντικαταστήσει κανένας συνάδελφός μου γιατί ο κύριος Λιγνάδης δεν το επιθυμεί.

Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη δεν έχει προβλήματα ούτε παραγραφών, ούτε συμπληρώσεως του 18μήνου, γιατί έχει παραταθεί το 18μηνο πριν από λίγες ημέρες και είναι μόλις 12 μήνες κρατούμενος και λιγότερο από 12 μήνες. Πλημμελήματα που επαρκούν δεν υπάρχουν. Θα θέσω υπόψιν του δικαστηρίου τα κολλήματα μου αυτά και το δικαστήριο θα αποφασίσει τελικώς τι θα γίνει. Αν δεν διακοπεί η δίκη ή αν θα αναβληθεί σε μία σύντομη δικάσιμο. Ο κύριος Λιγνάδης επιθυμεί διακαώς να γίνει η δίκη, κάτι που επιθυμώ κι εγώ διακαώς. Ο κύριος Λιγνάδης έχει από την πρώτη στιγμή την πεποίθηση ότι στη δικαιοσύνη θα αποδειχθεί η αθωότητά του και θα μείνει ελεύθερος» κατέληξε ο Αλέξης Κούγιας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τον Φεβρουάριο του 2021, στα πλαίσια του ελληνικού κινήματος #MeToo, γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση άλλων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων. Παραιτήθηκε από τη θέση του στο Εθνικό Θέατρο στις 6 Φεβρουαρίου και αφού την προηγούμενη μέρα είχε κατατεθεί μήνυση εναντίον του για βιασμό.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκε από εκείνον, με πληθώρα καλλιτεχνών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και την αντιπολίτευση να ζητούν την παραίτησή της.

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή και κρατήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Στις 25 Φεβρουαρίου, απολογήθηκε στην ανακρίτρια, στην οποία προσκόμισε και σχετικό υπόμνημα, δηλώνοντας αθώος. Κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ενώ είχαν προηγηθεί καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων η Ελένη Κούρκουλα και ο Διονύσης Παναγιωτάκης.

Σε βάρος του έχουν ασκηθεί τρεις ποινικές διώξεις για ισάριθμους βιασμούς ανηλίκων, με την τελευταία στις 14 Ιουνίου 2021 μετά από τέταρτη καταγγελία για σεξουαλική βία με αυτουργό τον καλλιτέχνη.