«Λιγνάδηδες και Φιλιππίδηδες υπάρχουν σε όλες τις δουλειές» - "Καταπέλτης" ο Γιάννης Στάνκογλου

Όσα σχολίασε για το #Metoo

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Λιγνάδηδες και Φιλιππίδηδες υπάρχουν σε όλες τις δουλειές» -

Ένας εκ των πιο ταλαντούχων και πετυχημένων ηθοποιών στη χώρα, ο Γιάννης Στάνκογλου, μίλησε πρόσφατα και έδωσε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Ο γοητευτικός ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο κίνημα #metoo αποκαλύπτοντας για το αν άλλαξε η γνώμη του για το χώρο που εργάζεται μετά από αυτές τις καταγγελίες.

Η ερώτηση σχετικά με τις παρενοχλήσεις, ήταν αναπόφευκτο να μην γίνει, καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινάει και η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη ο οποίος κατηγορείται από συναδέλφους για πολύ σοβαρά αδικήματα εις βάρος τους.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Στάνκογλου για τις καταγγελίες στο χώρο του

Μετά από όλες αυτές τις καταγγελίες για συναδέλφους σου, αναθεώρησες κάποια πράγματα για τη δουλειά σου;

Λιγνάδηδες και Φιλιππίδηδες υπάρχουν σε όλες τις δουλειές, απλώς το θέατρο έχει προβολή. Ευτυχώς βγήκαν όλα αυτά στην επιφάνεια και μακάρι να συνεχιστεί το #metoo. Διαπιστώνω ότι όλα προκύπτουν από το συνδυασμό της εξουσίας και του κομπλεξισμού. Έχει να κάνει με την παιδεία, όχι με την έννοια της μόρφωσης αλλά με την έννοια του να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Να ξέρεις ποιος είσαι και να μη χρειάζεται να κάνεις κακό στους άλλους για να επιβληθείς.Μιλάμε, ας πούμε, για παρενοχλήσεις ανηλίκων. Αυτό είναι ο ορισμός της έλλειψης παιδείας. Ότι και να έχεις διαβάσει, όσα βιβλία και αν ξέρεις απ’ έξω, όσο και αν παίζεις στα δάχτυλα τον Φάουστ.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Στάνκογλου για το #metoo

Υπάρχει ο αστικός μύθος που ήθελε τους σκηνοθέτες απόλυτους, αυταρχικούς. Δεν λειτούργησες, έτσι;

Όχι βέβαια, περίμενα προτάσεις από όλους, ζήτησα τη γνώμη τους. Υπήρχαν και υπάρχουν σκηνοθέτες που λειτουργούν έτσι, έχω δουλέψει μαζί τους, αλλά νομίζω ότι πέρασε η λογική του σκηνοθέτη – μαέστρου. Άσε που δεν έχω τέτοιες βλέψεις, δεν θέλω με το ζόρι να δώσω το στίγμα μου. Άλλαξε ο τρόπος που δουλεύουμε.

Αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με την εποχή, με το #metoo, με τις αποκαλύψεις για το χώρο του θεάτρου;

Νομίζω ότι είναι ένα τέλος εποχής, γενικότερα. Υπάρχουν κάποια όρια που παλιά δεν υπήρχαν. Ίσα – ίσα, αυτό μας μάθαιναν στις δραματικές σχολές. Να μην έχουμε κανένα όριο. Όσο πιο σκληρός ήσουν τόσο θα έκανες βήματα.΄Η λογική που μας περνούσαν ήταν ότι θα πρέπει να «πατήσεις» πάνω στον άλλον για να ξεχωρίσεις. Αυτό έχει περάσει. Αλλάζει η ζωή μας, αλλάζουν τα επαγγέλαματα μας, βλέπουμε τον κόσμο να σκέφτεται αλλιώς. Το βλέπεις, για παράδειγμα, και με τους ανθρώπους που είχε βάλει η κοινωνία στο περιθώριο και κάνουν τόσα χρόνια έναν αγώνα. Δεν μιλάω μόνο για το #metoo και τις γυναίκες, δεν μιλάω μόνο για τη διαφορετικότητα και τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, μιλάω γενικά για όλους τους ανθρώπους που για χρόνια δεν αντιμετωπίζονταν με ισότητα και δικαιοσύνη. Νομίζω ότι το επίπεδο των νέων ανθρώπων αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο υψηλό και πνευματικά και καλλιτεχνικά.

«Μου έβγαλε όπλο μέσα στο μπαρ επειδή τσακωθήκαμε»

Στην εκπομπή Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένος το μεσημέρι της Παρασκευής 4/2 ο Γιάννης Στάνκογλου. Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική του πορεία στο θέατρο, σε μερικές δουλειές που έκανε στο παρελθόν αλλά και για όλες τις φορές που κινδύνευσε η ζωή του, κυρίως στα νεανικά του χρόνια.

«Είδα άγρια πράγματα και όπλο μου έχουν βγάλει σε μπαρ νύχτα, επειδή τσακωθήκαμε. Έβγαινα και κάποιος πείραξε την κοπέλα ενός φίλου και τσακωθήκαμε και πήγε να γίνει φασαρία μέσα στο μπαρ. Κάποια στιγμή, κάποιος από άλλη παρέα έρχεται και όπως πάω να τον σπρώξω, πιάνει πάνω του και βλέπω ότι έχει όπλο».

Για το τροχαίο δυστύχημα του Πάνου Νάτση: «Κάθε μέρα λέω Δόξα τω Θεώ που κατάφερα και γλίτωσα. Να και τώρα ο Πάνος Νάτσης το παιδί με τη μηχανή μόλις 31 ετών… Θέλω να πω ότι έχω κάνει στην ηλικία αυτή μέχρι τα 35, να έχω πιεί τρία ποτά και να πάρω τη μηχανή. Δεν έχεις τα ίδια αντανακλαστικά».