Νίκος Ορφανός για κίνημα #metoo: «Οι συμπεριφορές αλλάζουν, οι αξίες επαναπροσδιορίζονται»

«Οι νέοι συνάδελφοι δεν ανέχονται και καλά κάνουν»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Νίκος Ορφανός για κίνημα #metoo: «Οι συμπεριφορές αλλάζουν, οι αξίες επαναπροσδιορίζονται»

Το πρωί 10/03 της Πέμπτης ο Νίκος Ορφανός μίλησε ζωντανά στην εκπομπή «Super Κατερίνα» όπου αναφέρθηκε για το κίνημα #metoo αλλά και για δυο πρόσωπα τα οποία έχουν απασχολήσει όσο τίποτα άλλο την κοινή γνώμη μετά από τις καταγγελίες που βγήκαν στο φως της επιφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε και στους δυο προφυλακισμένους συναδέλφους του, Πέτρο Φιλιππίδη και Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας πως πρόκειται για κακοποιητικές συμπεριφορές που αγνοούσε.

«Δεν έχει τύχει να συνεργαστώ ούτε με τον Πέτρο Φιλιππίδη ούτε με τον Δημήτρη Λιγνάδη, τους γνωρίζω μέσα από καλλιτεχνικές συναναστροφές και παραστάσεις. Ομολογουμένως είναι πάρα πολύ θλιβερό αλλά όπως είπατε και εσείς είναι μια ευκαιρία να ξεσκαρτάρουμε τα πράγματα και να επαναπροσδιορίσουμε τους κώδικες συμπεριφοράς.

Οι συμπεριφορές αλλάζουν, οι αξίες επαναπροσδιορίζονται. Είμαστε σε μια μεταβατική εποχή που πρέπει λίγο να μάθουμε να φερόμαστε διότι οι αντοχές και ανοχές των ανθρώπων δεν είναι αυτές που ήταν σε παλαιότερες εποχές.

Οι νέοι συνάδελφοι δεν ανέχονται και καλά κάνουν. Η εργασιακή αξιοπρέπεια, ότι επάγγελμα και να κάνεις, είναι αδιαπραγμάτευτη… Πρέπει να τα ξαναμάθουμε αυτά τα πράγματα. Είναι κακοποιητικές συμπεριφορές που τις αγνοούσαμε. Έχουν να κάνουν με το ποινικό δίκαιο.

Εύχομαι η δικαιοσύνη να επέμβει και να τις ξεσκαρτάρει. Το θέατρο όμως δεν δέχεται πλήγμα μόνο από τις προσωπικές συμπεριφορές αλλά και από πολλά άλλα. Αντέχουμε όμως, δημιουργούμε και δεν το βάζουμε κάτω»

Οι δηλώσεις του Νίκου Ορφανού για το κίνημα #metoo

«Οι συνάδελφοι φοβούνταν να μιλήσουν, ισχύει»

Ο Νίκος Ορφανός παραχώρησε συνέντευξη στην Espresso και στον Ηλία Μαραβέγια και μεταξύ άλλων μίλησε για τις καταγγελίες στον χώρο του θέατρου και αποκάλυψε αν γνώριζε παρόμοια περιστατικά.

Σε σόκαραν οι αποκαλύψεις για τους συναδέλφους σου ή ήταν κοινό μυστικό ότι υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές από κάποιους ανθρώπους του χώρου;

Με σόκαραν, γιατί δεν τους ξέραμε. Γνώριζαν μόνο όσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Οι υπόλοιποι γνωρίζαμε για κακότροπους χαρακτήρες κι ως εκεί. Δεν υπάρχει «ομερτά» στο θέατρο. Αλλά ότι οι συνάδελφοι φοβούνταν να μιλήσουν ισχύει. Από εδώ και πέρα να μην φοβάται κανείς.

Πως πιστεύεις ότι θα είναι η επόμενη μέρα στο θέατρο, μετά την πανδημία και τις καταγγελίες;

Πιο καθαρή και υγιής. Αρκεί να είμαστε ψύχραιμοι. Κανείς δεν δικαιούται να αυτομετατραπεί σε τιμητή και δικαστή. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τα ποινικά αδικήματα κι ο κλάδος μαζί με τους θεατές, θα βάλει στο περιθώριο τα καθάρματα. Πριν μερικές μέρες μάλιστα, ο ηθοποιός αποκάλυψε την βίαιη συμπεριφορά που είχε δεχτεί.

Νίκος Ορφανός για καταγγελίες