Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Είναι βλασφημία και έχει ευθύνη ο Παντελής Καναράκης»

Τι συνέβη στο Πρωινό

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Είναι βλασφημία και έχει ευθύνη ο Παντελής Καναράκης»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην φωτογράφηση του Παντελή Καναράκη για γνωστό Free Press περιοδικό, όπου απεικονίζεται σαν ένας άλλος Ιησούς Χριστός. Ο σάλος που ξέσπασε έκανε το περιοδικό να αποσύρει τις φωτογραφίες, ωστόσο πολλοί συνεχίσουν να εκφέρουν γνώμη και να αντιδρούν στην αναπαράσταση.

Μην ξεχνάμε μάλιστα ότι επτά ιερείς υπέβαλαν μηνύσεις ακόμα και στον ίδιο τον ηθοποιό. Τόσο ο ηθοποιός όσο και το περιοδικό δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια δήλωση εκτός της απόσυρσης από πλευράς του μέσου.

Το ξέσπασμα του Γιώργου Λιάγκα

Το πρωί της Δευτέρας 14/3, μέσα από την εκπομπή του, το «Πρωινό», ο Γιώργος Λιάγκας εξέφρασε εντόνως τη διαφωνία του με την προσέγγιση της συγκεκριμένης φωτογράφησης επιρρίπτοντας ευθύνες στον Παντελή Καναράκη που αποδέχτηκε τη συγκεκριμένη πρόταση.

«Όταν ο Καναράκης έκανε τη φωτογράφιση δε καταλάβαινε τι φωτογραφίζεται και τώρα που είδε τη φωτογράφηση τυπωμένη στο χαρτί του περιοδικού, τώρα το αντιλήφθηκε; Δε μπορώ να καταλάβω πραγματικά τι συμβολισμό ήθελε να περάσει το περιοδικό παρουσιάζοντας τον Χριστό να φοράει ντεκολτέ… Τα δεινά τα περνάει η ανθρωπότητα φορώντας ντεκολτέ και σκουλαρίκια; Για να λέμε τα πράγματα όπως τα αισθανόμαστε και όπως είναι. Δεν έχει να κάνει με το αν είναι κιτς ή όχι. Το κιτς είναι υποκειμενικό….

Παλιά υπήρχε ένα κίνημα που φωτογραφίζανε τον Χριστό μαύρο και λέγανε ότι είναι μαύρος. Μετά υπήρχε ένα άλλο κίνημα που λέγανε ότι ο Χριστός είναι ομοφυλόφιλος. Υπάρχουν αυτά τα κινήματα κατά καιρούς που θέλουν να συμβολίσουν ότι ο Χριστός δεν έχει χρώμα, δεν έχει φύλο κτλ. Πολύ ωραία όλα αυτά.

Προσωπικά δεν είμαι και ο πιο θρησκόληπτος άνθρωπος. Υπάρχει όμως κόσμος που πιστεύει, προσκυνάει, νηστεύει, πάει κάθε Κυριακή στην εκκλησία, κάνει τον σταυρό του… Δεν είναι ωραίο αυτό το πράγμα. Είναι ατόπημα του φίλου μου του Καναράκη αυτό και δεν είναι δυνατόν να μην το είδε, δε γίνεται να μην είδε τις φωτογραφίες. Είναι βλάσφημο αυτό για τον Χριστό… Είναι ιερό πρόσωπο, δεν κάνεις τέχνη. Βγάλε και τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα με 12ποντα.

Ο Παντελής έχει ευθύνη. Ωραία η καραμέλα της χειραγώγησης αλλά δεν είναι όλα χειραγώγηση. Ας έπαιρνε πέντε φίλους του ο Καναράκης να του πουν τι θα κάνει» τόνισε με έντονο ύφος ο παρουσιαστής.

Πως σχολίασε ο Κώστας Τσουρός την απόσυρση της εκκεντρικής φωτογραφίας

Σήμερα το πρωί, 14/3, η δημοσιογράφος Χριστίνα Πατσιώκα στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» μας ενημέρωσε ότι το περιοδικό αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη για την φωτογράφιση και να μην την κυκλοφορήσει τελικά.

«Κάθε εξώφυλλο του καλλιτεχνικού Free Press έχει σαν στόχο να προβληματίσει και να αποτελέσει κοινωνικό σχόλιο. Για αυτό και οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να φορά ακάνθινο στεφάνι που συμβολίζει τα δεινά. Σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε. Θα ήθελα να θυμίσω και να τονίσω ότι η τέχνη έχει την υποχρέωση να προβληματίσει και η ελευθερία της τέχνης είναι συνταγματικό δικαίωμα» αναφέρει ο εκδότης του περιοδικού.

Ο Κώστας Τσουρός, ο οποίος είχε σχολιάσει έντονα την φωτογράφιση του Παντελή Καναράκη, τόνισε στην εκπομπή: «Εγώ από την πλευρά μου, επειδή εξέφρασα και την αντίδραση μου προς τη συγκεκριμένη φωτογράφιση ως προς την αισθητική της, το να προχωρούν οι ιερείς σε μήνυση στον Παντελή Καναράκη μου φαίνεται επίσης υπερβολικό. Από εκεί και πέρα για μένα η θρησκεία δεν αγγίζεται».