«Το πρόβλημα τους είναι ομοφοβικό» - Τα είπε έξω από τα δόντια o Περικλής Κονδυλάτος

Με αφορμή τη φωτογράφιση του Παντελή Καναράκη

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Το πρόβλημα τους είναι ομοφοβικό» - Τα είπε έξω από τα δόντια o Περικλής Κονδυλάτος

Σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και έχει γίνει θέμα συζήτησης σε όλες τις εκπομπές, η φωτογράφιση του Παντελή Καναράκη, ως Ιησούς Χρηστός σε γνωστό περιοδικό, με πολλούς από τους ανθρώπους της τηλεόρασης αλλά και του καλλιτεχνικού χώρου να τοποθετούνται επί του θέματος και να λένε την άποψη τους.

Στο Πρωινό, το πρωί της Τρίτης 15/3, μίλησε ο Περικλής Κονδυλάτος, ο γνωστός σχεδιαστής κοσμημάτων, ο οποίος είχε σχεδιάσει και τα κοσμήματα για τη συγκεκριμένη φωτογράφιση του Παντελή Καναράκη, και είπε τα πράγματα όπως τα βλέπει εκείνος από τη δική του οπτική γωνία για το συγκεκριμένο θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς και συνεχίζει.

Oι δηλώσεις του Περικλή Κονδυλάτου για τη φωτογράφιση του Καναράκη

«Δεν είχα κανένα πρόβλημα με το concept της φωτογράφισης, γιατί τα κοσμήματα αυτά τα έχω φτιάξει εδώ και πολλά χρόνια. Πριν 10 χρόνια είχαμε κάνει ένα ολόκληρο σόου με θρησκευτικά κοσμήματα και δεν είπε κανείς τίποτα», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Το πρόβλημα της εκκλησίας και αυτών των θρησκόληπτων δεν είναι ότι φοράει ο Καναράκης κοσμήματα με τη μορφή του Χριστού. Το πρόβλημά τους είναι ότι δεν είναι ένα αντρικό πρότυπο που τους αρέσει. Το πρόβλημά τους λοιπόν είναι ομοφοβικό και όχι θρησκευτικό».

Η απάντηση του περιοδικού μετά τον σάλο που έχει προκληθεί

Στην εκπομπή Καλύτερα Δε Γίνεται το πρωί της Κυριακής 13/3, μάλιστα, έγινε γνωστό πως 7 ιερείς μηνύουν τον ηθοποιό για αυτή του την κίνηση, ενώ προβλήθηκε και η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το περιοδικό Free Press ΚΟΙΤΑ.

«Κάθε εξώφυλλο του καλλιτεχνικού free press ΚΟΙΤΑ έχει σαν στόχο να προβληματίσει και να αποτελέσει κοινωνικό σχόλιο, Το συγκεκριμένα concept… είχε σαν στόχο να κάνει ένα κοινωνικό σχόλιο για την κατάντια του πλανήτη, τις αρρώστιες, τους πολέμους και όλα τα δείνα που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να φορά το ακάνθινο στεφάνι που συμβολίζει τα δεινά.

Γι’ αυτό και τα μαύρα υγρά του Παντελή σχόλιο για τα όσα υποφέρει σήμερα ο άνθρωπος. Και από αυτά που θα αντλήσει δύναμη για να αντέξει όλα αυτά τα “μαρτύρια”; Φυσικά από την πίστη και το Θεό. Γι’ αυτό και “φορά” επάνω του σύμβολα πίστης που συμβολίζουν την ελπίδα του κόσμου σε μξ8ια ανώτερη δύναμη που στην Ελλάδα είναι η θρησκεία μας.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι το αντίθετο από αυτό που κάποιοι εισέπραξαν. Λυπάμαι βαθύτατα εάν η τελική εικόνα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε. Σεβόμενοι όμως τις ενστάσεις που προκλήθηκαν είμαστε πρόθυμοι να μην κυκλοφορήσουμε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και εφόσον το έντυπο μας δεν θα βγει προς κυκλοφορία ακόμα, δεν θα βγει.

Διότι σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε… θα ήθελα επίσης να θυμίσω και να τονίσω ότι η Τέχνη έχει την υποχρέωση να προβληματίζει να προβληματίζει και η ελευθερία της Τέχνης είναι συνταγματικό δικαίωμα (άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφος 10). Με σεβασμό προς όλους τους παρευρισκόμενους».