Υποβασταζόμενη η Βασίλισσα Ελισάβετ στο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου - Παρούσα όλη η βασιλική οικογένεια

Τα παιδιά του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον έκλεψαν τις εντυπώσεις

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Υποβασταζόμενη η Βασίλισσα Ελισάβετ στο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου - Παρούσα όλη η βασιλική οικογένεια

Παρά τα κινητικά της προβλήματα, η βασίλισσα Ελισάβετ, αν και απείχε από πλήθος εκδηλώσεων το τελευταίο διάστημα, παραβρέθηκε στη σημερινή επιμνημόσυνη δέηση για τον αγαπημένο της σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο.

Υποβασταζόμενη η βασίλισσα Ελισάβετ στο μνημόσυνο του Φίλιππου

Από το Κάστρο του Ουίνδσορ έως το Λονδίνο, την συνόδευσε ο γιος της, πρίγκιπας Άντριου. Για την 95χρονη μονάρχη ήταν «πολύ σημαντική» η σημερινή της παρουσία της και σύμφωνα με ειδικό επί των βασιλικών θεμάτων, δεν χρησιμοποίησε αναπηρικό καροτσάκι, στο οποίο είναι πλέον καθηλωμένη (Διαβάστε περισσότερα εδώ), αλλά ήταν υποβασταζόμενη από τα λοιπά μέλη της οικογένειας.

Η λειτουργία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, θα αποτίσει φόρο τιμής στη συνεισφορά του Δούκα του Εδιμβούργου στη δημόσια ζωή και στη στήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Για να κάνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη την πρόσβαση για τη βασίλισσα, το αυτοκίνητο που την μετέφερε, έφθασε σε συγκεκριμένη πλευρά της εισόδου του Αββαείου για να μην χρειαστεί να κάνει πολλά βήματα.

Η τελετή μνήμης θα ενσωματώσει επίσης αρκετές πτυχές που είχαν προγραμματιστεί για την κηδεία του Φιλίππου πέρυσι, οι οποίες δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω των περιορισμών για την Covid-19 που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν ότι θα υπάρχει επίσης έντονη στρατιωτική παρουσία στην υπηρεσία, δεδομένης της λαμπερής καριέρας του Φίλιππου στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παρόντες γαλαζοαίματοι απ’ όλον τον κόσμο

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκτός από τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειάς, τα παιδιά της Βασίλισσας, η σύζυγος του Πρίγκιπα Καρόλου Καμίλα , όπως και ο εγγονός της μονάρχη, πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ , και πολλοί γαλαζοαίματοι απ' όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η σύζυγός του, Λετίσια, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο διάδοχος του Μπαχρέιν, αλλά και ο Παύλος Γλίξμπουργκ με την σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ, φίλοι του πρίγκιπα Φίλιππου όπως και 500 εκπρόσωποι φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών των οποίων ο εκλιπών σύζυγος της Βασίλισσας ήταν προστάτης.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ η Κέιτ Μιντλετον και τα παιδιά

Ο πρίγκιπας Φίλιππος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών στις 9 Απριλίου και το σημερινό μνημόσυνο σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από το θάνατό του. Όλη τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας παρέστησαν στην τελετή με τον βρετανικό Τύπο να σχολιάζει την ηχηρή απουσία του πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος αρνήθηκε να επισκεφθεί το Λονδίνο εάν δεν του δινόταν έξτρα ασφάλεια.

Σε αντίθεση με την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου , η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τους περιορισμούς του κορωνοϊού με μόλις 30 άτομα, φωτογραφίες που κάνουν σήμερα τον γύρο των βρετανικών ΜΜΕ δείχνουν κοσμοσυρροή έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Κρίσιμες ώρες για την υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Ολοένα και μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για το παλάτι και το Ηνωμένο Βασίλειο εν γένει αποτελεί η κατάσταση υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία είναι πλέον καθημερινό αντικείμενο σχολιασμού για τα διεθνή μέσα.

Η Βρετανίδα μονάρχης είναι η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, έχοντας μάλιστα γιορτάσει την 70η επέτειό της στον βρετανικό θώκο τον περασμένο μήνα, και έχει δηλώσει πολλάκις αποφασισμένη να παραμείνει στο θρόνο μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η 95χρονη Ελισάβετ είχε μέχρι προσφάτως καταφέρει να διατηρήσει άθικτο το ατσαλάκωτο προσωπείο της, αποπνέοντας στους υπηκόους της μια ασφάλεια που μόνο κάποιος άτρωτος από τις ανθρώπινες αδυναμίες (όπως η αρρώστια και ο θάνατος) μπορεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, στη Βρετανία έχουν έλθει και παρέλθει 14 πρωθυπουργοί, με την ίδια να παραμένει η μοναδική σταθερά, ένα σύμβολο εθνικής ενότητας, σε ένα τοπίο που διαρκώς μεταβάλλεται.

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο -και ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Φιλίππου τον περασμένο Απρίλιο- τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της σχεδόν καθημερινά.Λίγους μήνες μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, η βασίλισσα Ελισάβετ χρειάστηκε να περάσει μια νύχτα στο νοσοκομείο μετά από πολλά χρόνια, προκειμένου να υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις. Μερικές εβδομάδες αργότερα, η ίδια επέστρεψε στα καθήκοντά της, εντούτοις κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πυροδότησαν τις φήμες για την εξασθενημένη υγεία της.

Πιο συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας και απεικόνιζαν τα χέρια της να έχουν μια ασυνήθιστη, μωβ απόχρωση. Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν την κατάσταση, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν γιατρούς και ειδικούς σχετικά με το θέμα, οι οποίοι ωστόσο φάνηκαν να διαφωνούν μεταξύ τους.