«Τα παιδιά του Μίκη μεγαλώσαμε μέσα στην...» - Νέες δηλώσεις του Νίκου Κουρή - Θεοδωράκη

«Ποτέ δεν επιδίωξε να δημιουργηθεί θόρυβος και να βγει προς τα έξω ένα σκάνδαλο»

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Τα παιδιά του Μίκη μεγαλώσαμε μέσα στην...» - Νέες δηλώσεις του Νίκου Κουρή - Θεοδωράκη

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Ξυνόπουλο και στο Secret ο Νίκος Κουρής Θεοδωράκης, όπως λέγεται μετά την δικαστική απόφαση, μίλησε για τον πατέρα του όπως φέρεται να είναι ο Μίκης Θεοδωράκη και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα από την κόρη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

«Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας» είναι το ποίημα του Δημήτρη Ιατρόπουλου που είναι αφιερωμένο στον αθάνατο Μίκη Θεοδωράκη, όπως το μελοποίησε η Ζωή Τηγανούρια και το ερμήνευσε ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης, με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου.

Οι δηλώσεις του Νίκου Κουρή Θεοδωράκη

«Ολο το έργο του Μίκη ήταν χύμα. Φανταστείτε ότι είχα τρεις "Επιτάφιους", 4 "Άξιον εστί", πόσα έργα, πόσοι κύκλοι τραγουδιών, πόσες επανεκτελέσεις. Έπρεπε να οργανωθούν, να γίνουν εκφωνήσεις και να παρουσιάζονται στο ραδιόφωνο. Αυτό ήταν το ουσιαστικό έργο που κάναμε. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαμε τους δίσκους, που γράφουν όλες τις πληροφορίες για τους μουσικούς, την ημερομηνία ηχογράφησης κ.λπ. Ο Μίκης μου είχε δώσει ορισμένες πληροφορίες, αλλά υπήρχαν πολλές ελλείψεις. Ποτέ δεν σημείωνε τους υπόλοιπους συντελεστές, όπως οι μουσικοί, ενώ πάνω στον δίσκο τους γράφανε όλους», εξομολογήθηκε στη Secret. Αυτό ήταν κάτι σαν δουλειά για εκείνον, διότι κάθε μέρα ο Μίκης Θεοδωράκης του τηλεφωνούσε.

«Με τσεκάριζε συνέχεια, αν είχα εκφωνήσει κάτι λάθος, αν είχα πει κάποια λάθος πληροφορία. Ολο το έργο που έχω κάνει εγώ είναι γύρω στα 8.000 θέματα. Υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για αυτά εκφωνημένες και αναγράφονται ως data κάτω από ίο τραγούδι, όταν παίζει στο wed radio, όμως τώρα ' αρχίζει η σοβαρή δουλειά. Γιατί θέλω να γίνει ακόμα πιο σοβαρή ή παρουσίαση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη». Η κουβέντα ήρθε και στο άχαρο σημείο σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα που του είχε καταθέσει η κόρη του αείμνηστου Μίκη Θεοδώρακη, Μαργαρίτα, ζητώντας να μη χρησιμοποιεί «παρανόμως» το επίθετο «Θεοδωράκης».

«Νομίζω ότι δεν ήξερε τον λόγο για τον οποίον κίνησε όλη αυτή τη διαδικασία. Απλά πιστεύω ότι έχει κακούς συμβούλους. Ισως γιατί δεν πήρε την αποδοχή που ήθελε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τη Μυρτώ. Ολα τα παιδιά του Μίκη, η Μαργαρίτα, ο Γιώργος, ακόμα και εγώ, μεγαλώσαμε μες στην απόρριψη, κατά κάποιον τρόπο. Βεβαίως, εγώ είχα τη μητέρα μου, που ήταν πoλύ διαφορετική από ό,τι ήταν η Μυρτώ». Εκείνος, όπως λέει, ποτέ δεν επιδίωξε να δημιουργηθεί θόρυβος και να βγει προς τα έξω ένα σκάνδαλο που θα «πείραζε» το κύρος και την υπόληψη του Θεοδωράκη.

«Τον έλεγα πατέρα...»

Ο Νίκος Κουρής έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, το μεσημέρι της Δευτέρας 21/3 στο "Love It" και μίλησε μεταξύ άλλων για τον πατέρα του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την δικαστική του διαμάχη με την άλλη κόρη του συνθέτη Μαργαρίτα.

Οι δηλώσεις του Νίκου Κουρή

«Ελπίζω ότι μετά από αυτή την απόφαση, να τελειώνουν όλα εδώ. Ακούστηκαν διάφορα και από τον δικηγόρο της Μαργαρίτας που βγήκε πρόσφατα σε κάποιο κανάλι. Ποτέ η απόφαση δεν μου απαγόρευσε να χρησιμοποιώ το επίθετο. Το μόνο που έγραφε η απόφαση είναι να μην ισχυρίζομαι ότι είμαι γνήσιο τέκνο.

Σύμφωνα με το οικογενειακό δίκαιο, γνήσιο τέκνο σημαίνει ότι εγώ θα έπρεπε να είμαι ένα παιδί της Μυρτώς και του Μίκη το οποίο το πετάξανε, αυτό όμως δεν ισχύει και δεν θα το ισχυριζόμουν και ποτέ, η μητέρα μου είναι η Αλεξάνδρα και η σχέση που είχα με τον Μίκη είναι άλλη.

Τώρα ήρθε η νέα απόφαση, η οποία λογικά απόρριψε ως απαράδεκτη τα ασφαλιστικά μέτρα της Μαργαρίτας διότι θα έπρεπε να εξηγήσει αυτό το δικόγραφο. Αν ήθελα κάτι να κάνω, και αυτό είναι και η μαγκιά, δεν μπορείς να έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο απέναντί σου, να περιμένεις να φύγει, για να πεις τώρα που έφυγε και δεν σε έχω απέναντί μου, θα πάω εγώ να διεκδικήσω.

Εγώ είχα δηλώσει στον ίδιο τον Μίκη πως δεν πρόκειται να διεκδικήσω κάτι από την περιουσία του. Συνάντησα για πρώτη φορά τον Μίκη όταν ήμουν 30 ετών, τον ξάφνιασα. Γνώριζα και εγώ και εκείνος ότι ήμουν γιος τους. Με κοίταξε και μου είπε είσαι ευάερος, ευήλιος και ωραίος. Νιώθω γιος του και τον έλεγα πατέρα. Έχει μεγάλη σημασία για όλους τους ανθρώπους να γνωρίζουν την αρχή του νήματος για να μπορέσουν να πάρουν τον δρόμο τους.

Όταν έμαθα ότι είμαι γιος του Μίκη Θεοδωράκη, ήμουν σε μία πολύ γόνιμη περίοδο της ζωής μου. Δεν μπορείς εκεί να τα παγώσεις όλα και να πεις τα διαλύω όλα. Έχεις αυτή την πληροφορία και βλέπεις με τον καιρό πως μπορείς αυτό να το διαχειριστείς και τι να κάνεις. Η αλήθεια είναι πως είχα απορίες από μικρός, τις οποίες με βοήθησε η μητέρα μου να της λύσω», είπε αρχικά ο Νίκος Κούρης.