Ώρες αγωνίας με την υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ - Δεν θα παρευρεθεί στη θεία λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης

Μεγαλώνει η ανησυχία

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ώρες αγωνίας με την υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ - Δεν θα παρευρεθεί στη θεία λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία παραδέχθηκε πρόσφατα ότι δυσκολεύεται να μετακινείται, δεν θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα στη θρησκευτική τελετή της Μεγάλης Πέμπτης στην οποία παρίσταται κατά παράδοση, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα που γιορτάζει τα 96α γενέθλιά της στο τέλος του μήνα θα εκπροσωπηθεί από τον πρίγκιπα Κάρολο, διάδοχο του θρόνου, και τη σύζυγό του Καμίλα, διευκρίνισαν τα Ανάκτορα. Η Ελισάβετ μετέχει συνήθως κάθε χρόνο στη θρησκευτική αυτή λειτουργία. Σύμφωνα με μια παράδοση που ανάγεται στον 12ο αιώνα, η μονάρχης μοιράζει νομίσματα που κόπηκαν για την περίσταση. Αντ΄αυτής, ο πρίγκιπας Κάρολος θα τηρήσει την παράδοση φέτος κατά τη διάρκεια λειτουργίας στον πύργο του Ουίνδσορ.

Ώρες αγωνία με την υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα έχει ελαφρύνει σημαντικά το πρόγραμμά της μετά μια νύχτα που νοσηλεύτηκε τον Οκτώβριο για εξετάσεις, η φύση των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Από την αρχή της πανδημίας εγκαταστάθηκε στον πύργο του Ουίνδσορ, σχεδόν 40 χλμ. από το Λονδίνο, και πρόσφατα παραδέχθηκε ότι δυσκολεύεται να μετακινείται.

Αφότου ακύρωσε αρκετές υποχρεώσεις της, η Ελισάβετ μετείχε την περασμένη εβδομάδα σε τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στο αββαείο του Ουέστμινστερ, στο Λονδίνο.

Υποβασταζόμενη η Βασίλισσα Ελισάβετ στο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου

Παρά τα κινητικά της προβλήματα, η βασίλισσα Ελισάβετ, αν και απείχε από πλήθος εκδηλώσεων το τελευταίο διάστημα, παραβρέθηκε στη σημερινή επιμνημόσυνη δέηση για τον αγαπημένο της σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο.

Από το Κάστρο του Ουίνδσορ έως το Λονδίνο, την συνόδευσε ο γιος της, πρίγκιπας Άντριου. Για την 95χρονη μονάρχη ήταν «πολύ σημαντική» η σημερινή της παρουσία της και σύμφωνα με ειδικό επί των βασιλικών θεμάτων, δεν χρησιμοποίησε αναπηρικό καροτσάκι, στο οποίο είναι πλέον καθηλωμένη αλλά ήταν υποβασταζόμενη από τα λοιπά μέλη της οικογένειας.

Η λειτουργία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, θα αποτίσει φόρο τιμής στη συνεισφορά του Δούκα του Εδιμβούργου στη δημόσια ζωή και στη στήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Για να κάνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη την πρόσβαση για τη βασίλισσα, το αυτοκίνητο που την μετέφερε, έφθασε σε συγκεκριμένη πλευρά της εισόδου του Αββαείου για να μην χρειαστεί να κάνει πολλά βήματα.

Η τελετή μνήμης θα ενσωματώσει επίσης αρκετές πτυχές που είχαν προγραμματιστεί για την κηδεία του Φιλίππου πέρυσι, οι οποίες δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω των περιορισμών για την Covid-19 που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν ότι θα υπάρχει επίσης έντονη στρατιωτική παρουσία στην υπηρεσία, δεδομένης της λαμπερής καριέρας του Φίλιππου στις Ένοπλες Δυνάμεις.