«Μετά το #Metoo υπάρχει μία διαφορά προς το καλύτερο» - H Φαίη Ξυλά μιλά ανοιχτά για το χώρο του θεάτρου

«Αλαζονεία υπάρχει παντού, όχι μόνο στο θέατρο»

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Μετά το #Metoo υπάρχει μία διαφορά προς το καλύτερο» - H Φαίη Ξυλά μιλά ανοιχτά για το χώρο του θεάτρου

Το μεσημέρι του Σαββάτου 30/4, καλεσμένη στο πλατό και στην παρέα του Χαμογέλα και Πάλι ήταν η Φαίη Ξυλά. Η ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για το φλέγον ζήτημα των ημερών, το #metoo , για το οποίο έχουν μιλήσει εκτενώς και άλλοι συνάδελφοί της, και χαρακτήρισε σπουδαία την κίνηση πολλών ηθοποιών να μιλήσουν ανοιχτά, για τις δυσάρεστες εμπειρίες που είχαν τονίζοντας συγχρόνως ότι η ίδια βλέπει αισθητή διαφορά σε σχέση με πριν μετά από αυτή την κίνηση.

Θεωρεί πως πρέπει να εξυγιανθούν και οι υπόλοιποι χώροι

«Αλαζονεία υπάρχει παντού, όχι μόνο στο θέατρο. Το θέμα είναι να εξυγιανθούν και οι υπόλοιποι χώροι. Το θέατρο για μένα είναι ένας χώρος με πολλά λαμπερά και χαρισματικά πλάσματα που δεν μπορούν να επισκιαστούν με τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις ίσως και κάποιες άλλες που δεν γνωρίζουμε. Θεωρώ ότι ήταν πολύ τολμηρό εκ μέρους των ανθρώπων του θεάτρου να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο να εξυγιάνουν τον χώρο, και νομίζω βλέπω μία διαφορά προς το καλύτερο» είπε η Φαίη Ξυλά.

«Μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο που συνέβη, υπήρχε η πρόσβαση στα μέσα, είναι ένας χώρος που τα τραβάει. Υπό αυτήν την έννοια, ήταν πιο εύκολο. Ελπίζω ότι θα λειτουργήσει και στους υπόλοιπους χώρους γιατί θεωρώ ότι αυτά υπάρχουν παντού. Μετά το #Metoo υπάρχει μία ηρεμία, με όλη τη δυσκολία που υπήρχε για όλους μας. Πια τα θύματα αισθάνονται πιο ασφαλή να αντιδράσουν».

Όσο για την σχέση της με την Άννα Μαρία Χαραλάμπους η Φαίη Ξυλά τόνισε: «Για μένα είναι πάντα καλύτερα όταν με σκηνοθετεί ηθοποιός. Ξέρει ακριβώς να μου πει αυτό που χρειάζεται. Είναι πάντα πιο εύκολη διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά την οικογένειά της επεσήμανε: «Είμαι όπως είμαι και γενικότερα σαν άνθρωπος. Προσπαθώ πολύ να είμαι αυστηρή. Συζητάω πολύ, παίζω πολύ, υπολογίζω πάρα πολύ τη γνώμη του. Θέλω να τα ξέρει όλα, να του τα αναλύω όλα. Προσπαθώ να μην τον κακομαθαίνω και να υπάρχουν κάποια όρια γιατί αυτά παρέχουν και ασφάλεια».

«Οι κακοποιητικές συμπεριφορές δεν υπάρχουν μόνο στο θέατρο»

Το μεσημέρι της Δευτέρας 18/4 ο Μέμος Μπεγνής βρέθηκε καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Μέρα Μεσημέρι με τη Μάριον» όπου μεταξύ άλλων δεν δίστασε να αναφερθεί για το κίνημα #metoo καθώς απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν βγει στην επιφάνεια.

Ο γνωστός ηθοποιός ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Δεν ξέρω τι πορίσματα θα βγουν αλλά είναι καλά το ότι ο άλλος που πάει να κάνει κάτι τέτοιο θα το σκεφτεί διπλά πια, γιατί ο κόσμος έχει ένα βήμα πια για να μιλήσει.»

«Εγώ λυπάμαι που το κίνημα #metoo βγήκε μόνο μέσα από το θέατρο και από την τηλεόραση αλλά και από τους ηθοποιούς. Θέλω και πάντα τονίζω ότι δεν είναι έτσι ο χώρος μας αυτός. Ευτυχώς είναι η συντριπτική μειοψηφία όπου συμβαίνει».