Eurovision 2022: Σκάνδαλο με την ψηφοφορία των επιτροπών; -Τι ανακοίνωσε η EBU

Είχε ξανασυμβεί αυτό το 2014

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Eurovision 2022: Σκάνδαλο με την ψηφοφορία των επιτροπών; -Τι ανακοίνωσε η EBU

Μετράμε μόλις σχεδόν μία εβδομάδα από την ανακοίνωση του φετινού νικητή της Eurovision 2022, της Ουκρανίας η οποία σάρωσε στις ψηφοφορίες και καθήλωσε όλη την Ευρώπη με την ερμηνεία της. Ωστόσο όπως φαίνεται λίγες μέρες μετά, δεν κύλησαν όλα ομαλά, όπως φαίνονταν καθώς ήρθαν στην επιφάνεια κάποια ζητήματα σχετικά με την ψηφοφορία.

Η ανακοίνωση της EBU για την ψηφοφορία της Eurovision

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της EBU σε νέα της ανακοίνωση «Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας, τόσο από τις εθνικές κριτικές επιτροπές σε κάθε χώρα όσο και από τους θεατές που ψηφίζουν μέσω τηλεφώνου ή SMS, είναι απαραίτητη για την επιτυχία της Eurovision.

Είναι καθήκον της EBU προς όλες, ιδίως τους 40 συμμετέχοντες δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, να διασφαλίσουν ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα έγκυρο αποτέλεσμα στο τέλος κάθε ζωντανής εκπομπής. Οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων λαμβάνεται κατά συνέπεια πολύ σοβαρά».

Λίγα 24ωρα νωρίτερα η EBU είχε βγάλει κι άλλη ανακοίνωση λέγοντας πως «Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) μετά τη δεύτερη πρόβα του Β’ Ημιτελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Σκάνδαλο με την ψηφοφορία των κριτών

Αυτή η διαδικασία αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor. Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι επιτροπές από τις οποίες εντοπίστηκαν παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας μπλοκαρίστηκαν, τόσο από τον Β' ημιτελικό, όσο και από τον τελικό, κάτι που όμως δεν έγινε γνωστό πριν, ούτε κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Όπως έγινε γνωστό λοιπόν η EBU εντόπισε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στις ψηφοφορίες της κριτικής επιτροπής έξι χωρών που συμμετείχαν στον δεύτερο ημιτελικό: Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η EBU αποφασίζει να αφαιρέσει τις βαθμολογίες κριτικής επιτροπής. Το 2014, η EBU μπλόκαρε τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής της Γεωργίας, αφού διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα των μελών της έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους. Εναν χρόνο αργότερα, αυτό συνέβη τόσο με το Μαυροβούνιο όσο και με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ουκρανός νικητής της Eurovision φεύγει για το μέτωπο του πολέμου

Λίγα εικοσιτετράωρα μόνο πέρασαν από την ανάδειξη του νικητή της Eurovision 2022 στο Τορίνο, και την αποθέωση της συμμετοχής της Ουκρανίας με τους Kalush Orchestra από όλο τον κόσμο, και επέστρεψαν στη χώρα τους, γυρνώντας ένα βίντεο στην κατεστραμμένη Ουκρανία και την επόμενη μέρα του πολέμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Super Κατερίνα, με δάκρυα στα μάτια ο τραγουδιστής της ουκρανικής αποστολής που έφερε το τρόπαιο στην πατρίδα του, έφυγε για το πολεμικό μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στον αγώνα τους κατά των Ρώσων.

Ο Ουκρανός νικητής φεύγει για το μέτωπο του πολέμου

Ο νεαρός τραγουδιστής, όπως κατέγραψαν τα ξένα Μέσα, αφού βρέθηκε με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες της αποστολής στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας και πανηγύρισε για τη νίκη τραγουδώντας το νικητήριο κομμάτι με τον απλό κόσμο, τους πρόσφυγες που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους μετά την εισβολή των Ρώσων, χρειάστηκε να αποχαιρετήσει τη σύντροφό του για να φύγει για το μέτωπο του πολέμου.