Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 | Επικοινωνία

«Έχουμε σοβαρά περιστατικά στον χώρο του θεάτρου. Φανταστείτε πως...» - Ο Σωτήρης Χατζάκης σχολιάζει το κίνημα #metoo

Ο σκηνοθέτης του «Κόκκινου Ποταμού» μιλά για τις καταγγελίες που δέχονται οι συνάδελφοί του

«Έχουμε σοβαρά περιστατικά στον χώρο του θεάτρου. Φανταστείτε πως...» - Ο Σωτήρης Χατζάκης σχολιάζει το κίνημα #metoo
News 26.05.2022 08:22
Από Youweekly Team

Λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα ο δεύτερος κύκλος της επιτυχημένης σειράς «Κόκκινο Ποτάμι», ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης μίλησε στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι με την Μάριον», για όλα όσα αναμένουμε να δούμε τη νέα σεζόν, αλλά και για το κίνημα #metoo και τις καταγγελίες που έχουν δεχθεί οι συνάδελφοί του, αναιρώντας προηγούμενες δηλώσεις του.

Ο Σωτήρης Χατζάκης πήρε θέση για το κίνημα #metoo και τις καταγγελίες

«Ζούμε σε μια πατριαρχική δομή της κοινωνίας και είναι θέμα εξουσίας. Δηλαδή ο άνδρας δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς ότι η γυναίκα ήταν, είναι και θα είναι στην Ελλάδα για κάποιο διάστημα ακόμα μέρος ενός κτηματολογίου και μιας προίκας.

Τέτοια απίστευτα πράγματα συμβαίνουν και μην ξεγελιόμαστε εμείς στην Αθήνα. Έξω στην περιφέρεια και στις άγονες γραμμές γίνεται χαμός. Η γυναίκα λοιπόν όχι μόνο κακοποιείται αλλά αδικείται, περνάει πολύ δύσκολα, ακυρώνονται όνειρα και αιτήματα της.

Άρα πολύ σωστά ήρθε το #metoo για να καλύψει αυτό το κενό. Όμως το #metoo δεν είναι άρθρο του Συντάγματος αλλά ένα κίνημα που πρέπει να προστατευθεί και να προστατεύσει τα δικαιώματα του. Άρα πρέπει να θεσμοθετηθεί όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, να αποκτήσει νομικό πρόσωπο και εκπροσώπους ώστε να συνεργάζεται με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Έχουμε σοβαρότατα περιστατικά στον χώρο του θεάτρου αλλά όχι μόνο στον χώρο. Φανταστείτε πως είμαστε χιλιάδες άνθρωποι στο θέατρο και είναι λίγες οι περιπτώσεις, απλά εμείς είμαστε στον αφρό γιατί φαινόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός σκηνοθέτης.

Ο Σωτήρης Χατζάκης σε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης 21/4 ο Σωτήρης Χατζάκης παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με την Μάριον» στο OPEN. Μεταξύ άλλων, ο γνωστός σκηνοθέτης, που πρόσφατα είχε κάνει δηλώσεις και για τον Γιώργο Κιμούλη, εστίασε στο κίνημα #metoo και την εργασιακή βία, όπως και την σεξουαλική παρενόχληση, την οποίο ο ίδιος έχει δεχθεί στον θεατρικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Χατζάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχω δεχθεί την εργασιακή βία, η οποία είναι και μεγάλη βία. Δούλεψα χωρίς χρήματα, δέχθηκα την υπεροψία των σκηνοθετών και υπήρξα αποδέκτης παρενόχλησης και από γυναίκες και από άντρες. Έχω παρενοχληθεί από γυναίκα έντονα. Υπάρχουν πόστα μέσα σε μεγάλα κέντρα παραγωγής πολιτισμού που, αν είσαι μέσα την κανονικότητα και δεν είσαι στη διαφορετικότητα, δεν γίνεσαι αποδεκτός».

«Σας λέω το αντίθετο, δηλαδή, ότι παρενοχλούμαι από τη διαφορετικότητα. Όχι όλη τη διαφορετικότητα αλλά τη φανατική! Άλλο είναι να είσαι ομοφυλόφιλος και να είσαι αξιοπρεπής, έντιμος, ωραίος και ανοιχτός και άλλο είναι να είσαι ένας άνθρωπος που μισεί την κανονικότητα και θέλει να την συντρίψει πολεμώντας την μέσα από την εξουσία που έχει».

«Το κίνημα #metoo είναι πάρα πολύ χρήσιμο, ενδιαφέρον αλλά πρέπει να προσέξει πολύ την υπερβολή και να θυμιθεί ότι δεν είναι άρθρο του συντάγματος».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Σωτήρης Χατζάκης: «Όταν ερωτεύομαι, είμαι χαζός»

Μετά τον χωρισμό ήρθε η επανασύνδεση - Είναι και επίσημα ξανά μαζί

Share