«Παρακαλούσε να πεθάνει γιατί...» - Οι τελευταίες ώρες του Μίκη Θεοδωράκη πριν φύγει από την ζωή

Η συγκινητική αναφορά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη στον πατέρα της

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Παρακαλούσε να πεθάνει γιατί...» - Οι τελευταίες ώρες του Μίκη Θεοδωράκη πριν φύγει από την ζωή

Καλεσμένη της εκπομπής «Τετ α τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος είναι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία μιλά τόσο για την απώλεια του πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη αλλά και για τον Νίκο Κουρή ο οποίος υποστήριξε πώς είναι γιος του μουσικοσυνθέτη (διαβάστε εδώ τις τελευταίες του δηλώσεις).

Απόσπασμα από την εν λόγω συνέντευξη προβλήθηκε το πρωί της Παρασκευής 27/5 στην εκπομπή «Happy Day».

Οι δηλώσεις της Μαργαρίτας Θεοδωράκη για τον πατέρα της και τον Νίκο Κουρή

«Άλλαξε η ζωή μου πολύ μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Τους τελευταίους 2 μήνες παρακαλούσε να πεθάνει γιατί υπέφερε πάρα πολύ. Ο πατέρας μου ήταν πάντα πολύ αυστηρός, δεν ικανοποιούνταν ποτέ. Ήθελε όλο και κάτι παραπάνω κι αυτό εμένα με δυνάμωσε.

Η στενοχώρια μου είναι ότι δεν έζησα την κηδεία του και σαν κάθε άνθρωπος ήθελα να τον θάψω εγώ. Όχι τόσο τον Θεοδωράκη, αλλά τον πατέρα μου. Την επιθυμία του θα την ακολουθούσα, όχι να μου κάνουν εξώδικα, γιατί υπάρχει μία κόντρα με εμένα χρόνια… Δεν έχω δικαίωμα στο έργο του, είμαι τόσο χαζή κι εγώ και ο αδελφός μου που δεν έχουμε δικαίωμα.

Το θέμα του Νίκου Κουρή δεν υπάρχει για μένα. Είναι μία αηδία και μία ντροπή. Τα παιδιά κάποια στιγμή για να πάνε να δούμε τον μπαμπά έπρεπε να κλείσουν ραντεβού, δεν έμπαιναν αυθόρμητα και αυτό το πράγμα τους αποξένωνε».

«Σάπιζε πάνω σε ένα κρεβάτι! Το πιο θλιβερό σε όλο αυτό είναι ότι...»

Στην εφημερίδα Espresso και τον Νίκο Νικόλιζα παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία 4 μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη, άνοιξε την καρδιά της και προχώρησε σε μια κατάθεση ψυχής, ενώ πριν λίγο καιρό δημοσιεύτηκε και ένα βίντεο από τα τελευταία του γενέθλια.

«Οι τρεις τελευταίοι μήνες ζωής του μπαμπά ήταν ένα δράμα. Είχε αρρωστήσει πολύ βαριά. Ήταν ένα βασανιστήριο για εκείνον. Ήθελε να πεθάνει και εμείς προσπαθούσαμε να τον κρατήσουμε στη ζωή. Ο άνθρωπος σάπιζε πάνω σε ένα κρεβάτι. Στις παλιές εποχές οι άνθρωποι σε τέτοιες καταστάσεις θα είχαν πεθάνει από καιρό. Σήμερα τους κρατάμε με μηχανική υποστήριξη. Ίσως το πιο θλιβερό σε όλο αυτό είναι ότι είχε πλήρη διαύγεια. Υπέφερε πραγματικά.

Τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα ερχόταν η νοσοκόμα στο σπίτι για να κάνει απορρόφηση από τα φλέματα στα πνευμόνια. Ήταν τραγική εμπειρία ζωής που θέλω να ξεχάσω για πάντα.

Όχι, η μαμά μου δε γνωρίζει για τον θάνατό του. Δεν της το έχουμε πει, γιατί δεν θα μπορούσε να αντέξει αυτή την απώλεια. Νιώθω ήρεμα μετά τον χαμό του γιατί ως οικογένεια κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για εκείνον! Δεν υπάρχει θλίψη. Υπάρχει μία γλύκα για εκείνον και μία ωραία ανάμνηση. Νιώθω γεμάτη γιατί μια ζωή ως οικογένεια “πατούσαμε” και δουλεύαμε πάνω στο έργο του πατέρα μου. Δεν έχουμε σταματήσει να τον έχουμε μέσα μας, μέσα από τα τραγούδια του, τις φωτογραφίες και τις παρτιτούρες του. Είναι συνέχεια κοντά μας, δεν έχει φύγει καθόλου.

Βέβαια, ήταν πολλά χρόνια άρρωστος και το πιο λυπηρό για μένα είναι ότι τις περισσότερες φορές καθόμουν μπροστά σε έναν ακίνητο άνθρωπο. Δεν ήταν εκείνος ο Μίκης, ο δυνατός, που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του.

Ήταν ένας πολύ δυστυχισμένος άνθρωπος λόγω της ακινησίας του. Στενοχωριόταν όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Από την άλλη, στο ίδιο σπίτι είναι και η μαμά μου, πάλι σε ακινησία. Έχει έναν βαθμό άνοιας, αλλά εκείνη είναι μέσα στην τρελή χαρά».

Μαργαρίτα Θεοδωράκη για τον Μίκη Θεοδωράκη