Τι είναι η υπερέμεση της κύησης, που ταλαιπώρησε τη Λάουρα Νάργες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της

Δείτε αναλυτικά

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
Τι είναι η υπερέμεση της κύησης, που ταλαιπώρησε τη Λάουρα Νάργες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της

Πριν λίγες μέρες η Λάουρα Νάργες εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της, καλεσμένη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Οι δύο γυναίκες μίλησαν για την περίοδο της εγκυμοσύνης τους και τους πρώτους δύσκολους μήνες (δείτε εδώ το απίστευτο σκηνικό που έγινε όταν μπήκε η Λάουρα στο πλατό).

Η Λάουρα Νάργες αποκάλυψε πως βίωσε άσχημα τους πρώτους μήνες της κύησής της, καθώς έπασχε από υπερέμεση. Η Ελένη Μενεγάκη εκμυστηρεύτηκε πως το πρώτο τρίμηνο για εκείνη ήταν δύσκολο και μάλιστα χαρακτήρισε τον εαυτό της «φουλ παραξενίδου» εκείνο το διάστημα.

Σαντικάι - Νάργες

Τι είναι η υπερέμεση της κύησης;

Η ναυτία και ο έμετος στην κύηση είναι συχνά συμπτώματα που εκδηλώνονται στο 70-85% των εγκύων. Πέραν όμως του “αναμενόμενου”, η υπερέμεση της κύησης είναι η σπάνια εκείνη κατάσταση (0,5-2% των κυήσεων), η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμέτους κατά τη διάρκεια της κύησης που οδηγούν σε αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διατροφική ανεπάρκεια έως και απώλεια βάρους.

Τα αίτια για την υπερέμεση της κύησης δεν είναι γνωστά. Φαίνεται ότι διάφοροι ορμονικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της, όπως η αύξηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, της οιστραδιόλης και πιθανόν της προγεστερόνης. Είναι πιο συχνή σε νέες μητέρες, σε αυτές που έχουν ιστορικό με ημικρανίες, σε περιπτώσεις πολύδυμων κυήσεων και σε γυναίκες με ιστορικό υπερέμεσης της κύησης σε προηγούμενη κύηση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης υπερέμεσης αυξάνει σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού, γαστρεντερικών διαταραχών, ιλίγγων, σακχαρώδη διαβήτη προ κύησης, ενώ έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και η ψυχολογική προδιάθεση.

Τα συμπτώματα αρχίζουν νωρίς στο πρώτο τρίμηνο, από την 5η κιόλας εβδομάδα σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε ποσοστό 50% παρέρχονται στις 15-16 εβδομάδες, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 80% στις 20 εβδομάδες. Υπάρχει ένα 10% που θα εμφανίζει κάποιου βαθμού συμπτώματα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες με υπερέμεση της κύησης παρουσιάζουν σοβαρή ναυτία, συχνούς εμέτους, ακόμα και εκσεσημασμένη σιελόρροια. Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι πιο νωρίς σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν τη ναυτία και τους εμέτους της κύησης, έχει μεγαλύτερη διάρκεια και η κλινική τους εικόνα είναι πιο σοβαρή με αφυδάτωση και απώλεια βάρους. Μπορεί επίσης να υπάρχει ταχυκαρδία, αλλαγές στο θυμικό και στη διάθεση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, και αίσθημα άγχους ή κατάθλιψης.

Για την ασφαλή διάγνωση πρέπει να πραγματοποιείται υπερηχογραφικός έλεγχος, για τον αποκλεισμό μύλης κύησης και τη διερεύνηση πιθανής πολύδυμης κύησης.

Πηγή: maternacare.gr

Οι δηλώσεις του Χρήστου Σαντικάι για την εγκυμοσύνη της Λάουρας Νάργες

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Mega Καλημέρα έκανε ο Χρήστος Σαντικάι, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εγκυμοσύνη της αγαπημένης του, Λάουρας Νάργες (δείτε εδώ το φύλο του μωρού που περιμένουν).

Μάλιστα, ο Χρήστος Σαντικάι μίλησε και για τις λιγούρες που έχει η καλή του καθώς και για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής.

«Είναι περίεργο το συναίσθημα, είναι η πρώτη φορά που το βιώνω. Προσπαθώ να παίρνω όσο μπορώ και από ανθρώπους που ξέρω ότι θα μου πουν την αλήθεια, πώς το διαχειρίστηκαν αυτοί για να πάρω κάποια tips. Είμαι πολύ χαρούμενος που και οι γονείς μου τους έχω δώσει μια χαρά γιατί είναι το πρώτο τους εγγονάκι.

Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε μια πολύ δύσκολη εγκυμοσύνη και ακόμα βιώνουμε κάποια περίεργα πραγματάκια, αλλά δεν έχει να κάνει με την υγεία ούτε του παιδιού ούτε της Λάουρας. Κάθε μέρα ανησυχώ. Η Λάουρα μου έχει ζητήσει χυμό αχλάδι και έψαχνα στην Αθήνα», είπε αρχικά ο Χρήστος Σαντικάι.