« Αν είναι ένοχος,...» - ''Καταπέλτης'' ο Σωτήρης Χατζάκης κατά του Λιγνάδη

Οι άκρως αφοπλιστικές δηλώσεις του γνωστού σκηνοθέτη

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
« Αν είναι ένοχος,...» - ''Καταπέλτης'' ο Σωτήρης Χατζάκης κατά του Λιγνάδη

Ο Σωτήρης Χατζάκης βρέθηκε καλεσμένος της Κατερίνας Καινούργιου τη Δευτέρα 4/7 και παραχώρησε δηλώσεις άκρως αποκαλυπτικές. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την απώλεια της Ντίνας Κώνστα, την αποφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη αλλά και τη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη (δείτε εδώ τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης),

Οι δηλώσεις του Σωτήρη Χατζάκη για Φιλιππίδη, Κιμούλη και Λιγνάδη

«Ο Πέτρος είναι ένα πρόσωπο που απασχολεί την επικαιρότητα εδώ και καιρό, μέσα από μία φερόμενη κακοποιητική συμπεριφορά. Είχα πει ότι πρέπει να προχωρούν αυτές οι διαδικασίες με τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές. Να μη βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα.

Το MeToo είναι ένα συγκλονιστικό κίνημα, το οποίο έλειπε από την ελληνική κοινωνία, γιατί η γυναίκα αποτελεί ένα μέρος του κτηματολογίου… Ακόμα κι εδώ στην Ελλάδα στην επαρχεία. Το MeToo πρέπει να θεσμοθετηθεί».

Για το θέμα του Γιώργου Κιμούλη ο Σωτήρης Χατζάκης αποκάλυψε ότι δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ μαζί και ανέφερε: «Ο χώρος μας είναι περίεργος. Είναι εύκολο ο καθένας στο θέατρο να κατηγορήσει τον οποιονδήποτε γιατί είναι ένας χώρος εύφλεκτος και ανασφαλής. Είναι το μόνο επάγγελμα, λειτούργημα που οι ηθοποιοί αναζητούν δουλειά τρεις φορές τον χρόνο».

«Είναι ένα σόι του Λιγνάδη… Εγώ ήξερα τον πατέρα πάρα πολύ καλά, τον Τάσο. Ήταν δάσκαλός μου. Ο Τάσος ήταν ένα πνευματικό θηρίο της εποχής. Έκανε δυο παιδιά πολύ μορφωμένα, τον Γιάννη και τον Δημήτρη.

Ο Γιάννης είναι ένας εξαιρετικός φιλόλογος. Aλλά βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να υπερασπιστεί τον αδερφό του, μέσα σε ένα κλίμα που είναι πολύ σοβαρό, διότι φέρεται – γιατί θα αποδειχθεί – ο Δημήτρης να έχει διαπράξει κακουργηματική πράξη, τρομακτική», είπε αρχικά ο Σωτήρης Χατζάκης.

«Βγήκα και είπα ότι είχα απομακρύνει τον κ. Λιγνάδη από τη σχολή του Εθνικού θεάτρου, γιατί είχα ακούσει για τις ερωτικές του προτιμήσεις, τις οποίες σέβομαι, αγαπώ, τιμώ αλλά όχι σε ανήλικους και όχι σε παιδιά της σχολής. Θεώρησα ότι είναι σαν να πηγαίνω έναν άνθρωπο μέσα στο θέμα του, στο πρόβλημά τους.

Μέχρι όμως να βγει η απόφαση, περιμένω. Αν είναι ένοχος, αυτό που συμβαίνει είναι ένα έγκλημα εναντίον του μέλλοντος της ανθρωπότητας. Γιατί το μέλλον είναι τα παιδιά. Αν αθωωθούν, τότε εμείς θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος και οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να κάνουν ότι νομίζουν για να αποκατασταθεί η φήμη τους.

Αν όχι, η τιμωρία, ειδικά στην υπόθεση της παιδεραστίας, θα πρέπει να είναι παραδειγματική»

«Έχουμε σοβαρά περιστατικά στον χώρο του θεάτρου. Φανταστείτε πως...»

Λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα ο δεύτερος κύκλος της επιτυχημένης σειράς «Κόκκινο Ποτάμι», ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης μίλησε στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι με την Μάριον», για όλα όσα αναμένουμε να δούμε τη νέα σεζόν, αλλά και για το κίνημα #metoo και τις καταγγελίες που έχουν δεχθεί οι συνάδελφοί του, αναιρώντας προηγούμενες δηλώσεις του.

«Ζούμε σε μια πατριαρχική δομή της κοινωνίας και είναι θέμα εξουσίας. Δηλαδή ο άνδρας δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς ότι η γυναίκα ήταν, είναι και θα είναι στην Ελλάδα για κάποιο διάστημα ακόμα μέρος ενός κτηματολογίου και μιας προίκας.

Τέτοια απίστευτα πράγματα συμβαίνουν και μην ξεγελιόμαστε εμείς στην Αθήνα. Έξω στην περιφέρεια και στις άγονες γραμμές γίνεται χαμός. Η γυναίκα λοιπόν όχι μόνο κακοποιείται αλλά αδικείται, περνάει πολύ δύσκολα, ακυρώνονται όνειρα και αιτήματα της.

Άρα πολύ σωστά ήρθε το #metoo για να καλύψει αυτό το κενό. Όμως το #metoo δεν είναι άρθρο του Συντάγματος αλλά ένα κίνημα που πρέπει να προστατευθεί και να προστατεύσει τα δικαιώματα του. Άρα πρέπει να θεσμοθετηθεί όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, να αποκτήσει νομικό πρόσωπο και εκπροσώπους ώστε να συνεργάζεται με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Έχουμε σοβαρότατα περιστατικά στον χώρο του θεάτρου αλλά όχι μόνο στον χώρο. Φανταστείτε πως είμαστε χιλιάδες άνθρωποι στο θέατρο και είναι λίγες οι περιπτώσεις, απλά εμείς είμαστε στον αφρό γιατί φαινόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός σκηνοθέτης.