«Δεν είναι οι ηθοποιοί ένας κύκλος ανώμαλων και...» - Απασφάλισε ο Αντώνης Καλομοιράκης για όσα ακούγονται στο χώρο του

Με αφορμή όσα έχουν ειπωθεί για αυτό το θέμα

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Δεν είναι οι ηθοποιοί ένας κύκλος ανώμαλων και...» - Απασφάλισε ο Αντώνης Καλομοιράκης για όσα ακούγονται στο χώρο του

O Αντώνης Καλομοιράκης, ο ηθοποιός που αγαπήσαμε για την ερμηνεία του στον τελευταίο κύκλο του «Καφέ της Χαράς» (ποια γνωστή ηθοποιός απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου της σειράς) με αφορμή την παράσταση «Συννυφάδες», στην οποία συμμετέχει, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν και τη δημοσιογράφο Μαρία Σοφιανού και μίλησε μεταξύ άλλων για όσα ακούγονται στο χώρο τους αλλά και για το #metoo.

Η εξομολόγηση του Αντώνη Καλομοιράκη

Πιστεύεις στο κίνημα metoo;

Το κίνημα metoo είναι ένα παγκόσμιο κίνημα το οποίο έφτασε και στην Ελλάδα. Για εμένα δεν νοείται ένας άνθρωπος που έχει σώας τας φρένας, να τάσσεται κατά αυτού του κινήματος. Για πρώτη φορά κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να ανοίξουν τα στόματα τους, να καταδείξουν ανθρώπους που τους έφεραν σε δύσκολη θέση και να πάρει όλο αυτό τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Όλα αυτά τα σεξουαλικά κακουργήματα που έχουμε ακούσει με βία και απάνθρωπες συμπεριφορές, πιστεύω ότι πηγάζουν από έναν και μόνο παράγοντα ο οποίος είναι η εξουσία. Όταν έχεις έναν άνθρωπο που είναι πιο κάτω από εσένα και είσαι πιο ισχυρός, οφείλεις να είσαι δίπλα του να τον προστατεύεις και να μην τον φέρνεις ποτέ σε δύσκολη θέση, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του.

 Απασφάλισε ο Αντώνης Καλομοιράκης

Σοκαρίστηκες από όλα αυτά που καταγγέλθηκαν;

Φυσικά και σοκαρίστηκα. Είχα ακούσει για κάποια ζητήματα συμπεριφοράς που υπήρχαν, αλλά για τα σεξουαλικά αδικήματα δεν είχα ιδέα. Όταν άρχισε να ξετυλίγεται αυτό το κουβάρι και βλέπαμε πόσο βαθύ είναι το σκοτάδι που έβγαινε, ήταν τεράστιο σοκ και αμηχανία για μένα. Αναρωτιόμασταν που ήμασταν εμείς και τι συνέβαινε όλον αυτόν τον καιρό.

Ωστόσο θέλω να σταθώ και στο ότι καταλαβαίνω ότι μιλάμε για τον δικό μας χώρο καθώς είναι ένας χώρος προβολής, αλλά δεν αφορά όλο αυτό μόνο εμάς. Συμβαίνει σε πάρα πολλούς κλάδους σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι άδικο όλο το φως να πέφτει στην σκοτεινή πλευρά του θεάτρου. Δεν είναι οι ηθοποιοί ένας κύκλος ανώμαλων και κακοποιητών που δεν σέβονται τίποτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15.000 εγγεγραμμένοι ηθοποιοί, πείτε μου πόσοι αυτή τη στιγμή κατηγορούνται…

Και ο Ιβάν Σβιτάιλο παίρνει θέση γύρω από τις αποκαλύψεις του metoo

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Ιβάν Σβιτάιλο παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Εγώ», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις σοκαριστικές αποκαλύψεις που έγιναν στα πλαίσια του metoo, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και ο ίδιος για δυσάρεστα περιστατικά που βίωσε στα πρώτα βήματα της καριέρας του. Ο γνωστός χορευτής μας έχει συνηθίσει στις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αφού δε διστάζει ποτέ ούτε να σχολιάσει τα κακώς κείμενα, αλλά ούτε και να εκθέσει προσωπικές του εμπειρίες.

Πρόσφατα με αφορμή τον πόλεμο στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ουκρανία, έκανε κατάθεση ψυχής, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι συγγενείς του που βρίσκονται είτε σε ουκρανικά είτε σε ρωσικά εδάφη, αλλά και για το πως αντιμετωπίζει ο ίδιος τον τραγικό αυτό πόλεμο, ενώ έκανε και το σχόλιό του για τους δύο λαούς.

Το θέατρο θα βγει πιο δυνατό μετά το #metoo;

Θεωρώ πως μπήκε ένας κόφτης στις λάθος συμπεριφορές. Ελπίζω να μην πάμε στο άλλο άκρο, αλλά να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι περιπτώσεις αυτές να αντιμετωπίζονται αντικειμενικά και τα social media να μην δικάζουν ανθρώπους που τελικά μπορεί να μην φταίνε.

Είναι πολύ σημαντικό τα θέματα αυτά να αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να υπάρχουν τα κατάλληλα σωματεία και οργανισμοί που θα επιβάλλουν τη συνθήκη μιας υγειούς συνεργασίας. Στην περίπτωση του #metoo είδαμε ότι λες και ξέθαψαν από τους νεκρούς το Σωματείο Ηθοποιών. Από τον ίδιο τον δικό μας κύκλο είχε κομματικοποιηθεί σκόπιμα ώστε να μην έχει καμία ισχύ.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σωστές συμβάσεις εργασίας και σωστοί κώδικες δεοντολογίας, θεωρώ πως οδηγούμαστε σε έναν τόπο που ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Είχες συνεργαστεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη ή τον Δημήτρη Λιγνάδη;

Όχι ποτέ.

Οι δηλώσεις του Σβιτάιλο γύρω από το Metoo

Τα όσα ακούστηκαν ήταν σοκ για εσένα;

Ήταν σοκαριστικό αυτό που βγήκε στην επιφάνεια. Φήμες πάντα ακούγονται, αλλά είναι αλλιώς να υποθέτεις, αλλιώς να βλέπεις και να σιωπάς και διαφορετικό να κάνεις πως δεν βλέπεις.

Ήρθες αντιμέτωπος με κακοποιητικές συμπεριφορές ή σεξουαλική παρενόχληση;

Από όλα υπήρξαν. Είμαι 20 χρόνια σε αυτή τη δουλειά… Ευτυχώς είχα την τέχνη μου και στηριζόμουν πολύ στη δουλειά μου. Όταν έβλεπα ότι κάτι δεν μου ταίριαζε, έβρισκα πάντα μια εναλλακτική.

Ο Ιβάν Σβιτάιλο έδωσε συνέντευξη για το metoo

Ξεκίνησες ως παιδί στον χώρο αυτό, φαντάζομαι θα ήρθες αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις;

Ναι, 16 ετών δέχτηκα ανήθικη πρόταση από μεγαλύτερο. Ήταν ένα σοκ, αλλά δεν το μοιράστηκα με κανέναν.

Δεν λύγισα, πήρα μια ανάσα και επέστρεψα στο προσωπικό μου εργαστήρι, το οποίο ήταν το μόνο που θα με βελτίωνε και θα με έκανε να έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Στην πλειοψηφία όμως των συνεργασιών μου, ήμουν και περήφανος και ευγνώμων γι’ αυτές. Απέκτησα και φίλους και ανθρώπους που με στήριξαν. Ήμουν τυχερός σε αυτό το κομμάτι.