Αναστάτωση σε συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα - Ζήτησε να κατέβει πανό για τον Λιγνάδη

Θύελλα αντιδράσεων στο Twitter

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Αναστάτωση σε συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα - Ζήτησε να κατέβει πανό για τον Λιγνάδη

H υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη «χτύπησε» και τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στο Πέραμα Ρεθύμνου, καθώς κάποια στιγμή ο τραγουδιστής ζήτησε να κατέβει πανό που είχε σηκωθεί σχετικά με την αποφυλάκιση του σκηνοθέτη.

Από τη μέρα που πάρθηκε η απόφαση σχετικά με την απόφαση του Δημήτρη Λιγνάδη, έχουν σηκωθεί αρκετά πανό σε διάφορες συναυλίες και παραστάσεις θεάτρου, ενώ και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες έχουν κάνει τις δικές τους διαμαρτυρίες επί σκηνής (δείτε εδώ τι συνέβη στο Κατράκειο Θέατρο).

Ο Σωκράτης Μάλαμας τόνισε ότι συμφωνεί με το σύνθημα, αλλά δε θέλει να μεταφέρει τη νομική και την πολιτική κουλτούρα μέσα στη συναυλία.

Τα λόγια του Σωκράτη Μάλαμα για το πανό κατά του Λιγνάδη

«Η νομική κουλτούρα και η κυβερνητική , παίζουνε λάθος ποδόσφαιρο στο γήπεδο και πετάνε τη μπάλα στις κερκίδες, κάπως έτσι . Κοίταξε, μ´αρέσει και συμφωνώ με το σύνθημα , αλλά δε θέλω να υπάρχει αυτό το πράγμα πάνω μας . ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ, να μην το βλέπω . Αποσπάται η προσοχή μου πάρα πολύ. Τo ξέρουμε, το γνωρίζουμε αυτό και συμφωνούμε απολύτως», είπε χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής.

Η στάση αυτή του έμπειρου καλλιτέχνη σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ σχολιάστηκε έντονα και στο Twitter, με τους χρήστες να εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, έκανε ψήφισμα όπου καταδικάζει «οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι καταδικαστέα, ιδίως όταν προέρχεται από πρόσωπα με θεσμικό ρόλο».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας επισημαίνει ταυτόχρονα, σχετικά με την υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη, πως ο κατηγορούμενος, θεωρείται αθώος μέχρι την έκδοση «αμετάκλητης καταδικαστικής δικαστικής απόφασης και η βασική αυτή αρχή δεν πρέπει να κάμπτεται από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο».

Την ίδια στιγμή τονίζει ότι οι «δικαστικές αποφάσεις προφανώς και επιδέχονται κριτικής, η οποία όμως δεν μπορεί να καταλήγει σε συλλήβδην απαξίωση της δικαιοδοτικής λειτουργίας».

Το ΔΣ του ΔΣΑ, με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις και αντιδράσεις, που εκδηλώνονται μετά τις πρόσφατες ποινικές υποθέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν την ελληνική κοινωνία, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Το ΔΣ του ΔΣΑ θεωρεί εύλογο και αναμενόμενο το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εξέλιξη υποθέσεων με ειδεχθή εγκλήματα και ιδίως όταν αυτά διαπράττονται κατά ανηλίκων καθώς επίσης και την έκφραση γνώμης και κριτικής από τους πολίτες.

2. Κορωνίδα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στο πεδίο του ποινικού δικαίου, αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος θεωρείται αθώος μέχρι την έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής δικαστικής απόφασης και η βασική αυτή αρχή δεν πρέπει να κάμπτεται από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο.

3. Σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, η Δικαιοσύνη απονέμεται από τα Δικαστήρια, σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους ουσιαστικούς και δικονομικούς κανόνες, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται έναντι όλων, χωρίς καμία διάκριση. Οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι καταδικαστέα, ιδίως όταν προέρχεται από πρόσωπα με θεσμικό ρόλο.

4. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως γίνεται υποκειμενικά αντιληπτό, δεν μπορεί να προδικάζει το αποτέλεσμα της δικαστικής κρίσης, πέραν της κείμενης νομιμότητας, ούτε δικαιολογείται να υποκινεί φαινόμενα ποινικού λαϊκισμού, όπως, δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει, κατ’ επανάληψη, από τις σχετικές κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

5. Οι δικαστικές αποφάσεις προφανώς και επιδέχονται κριτικής, η οποία όμως δεν μπορεί να καταλήγει σε συλλήβδην απαξίωση της δικαιοδοτικής λειτουργίας.

6. Η διάταξη του άρθρου 497 παρ. 8 ΚΠΔ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα μετά την τελευταία τροποποίησή της με το Ν. 3904/2010, κινείται σε σωστή κατεύθυνση και η εφαρμογή της εναπόκειται αποκλειστικά στην κυριαρχική κρίση του δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι τη δυνατότητα αυτή αποστερήθηκαν τα δικαστήρια για ήσσονος ποινικά αδικήματα μετά την πρόσφατη τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ.

7. Εχέγγυο ασφάλειας της δικαστικής κρίσης αποτελεί ο έλεγχος της υπόθεσης από πλείονες βαθμούς δικαιοδοσίας.

Υπόθεση Λιγνάδη