Σφοδρές εντάσεις για την απόφαση στη δίκη Λιγνάδη - Στην "αντεπίθεση" Κούγιας και Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών

Σάλος με τις αντιδράσεις πλήθους κόσμου

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Σφοδρές εντάσεις για την απόφαση στη δίκη Λιγνάδη - Στην

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς όπως παρακολουθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αντιδράσεις του κόσμου, επωνύμων και μη, για την αποφυλάκιση του άλλοτε καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, με δημοσιεύσεις και προσωπικές αναρτήσεις τους, ή δηλώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης κατηγορώντας ανοιχτά και τον ρόλο της Δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση.

Στην αντεπίθεση Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και Κούγιας

Την Κυριακή 17/7 μετά από όλα αυτά που έχουν ακουστεί, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που από την αρχή είχε επισημάνει τον κίνδυνο εκτροπής σε «λαϊκά δικαστήρια», σε νέα ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ωμή και υποκινούμενη απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ενώ λίγες ώρες αργότερα με ανακοίνωσή του και ο Αλέξης Κούγιας επισήμανε μεταξύ άλλων πως και στην περίπτωση που ασκηθεί έφεση από την εισαγγελία Εφετών ο Δημήτρης Λιγνάδης δε θα επιστρέψει στη φυλακή.

Η Μαρία Κίτσου συγκλόνισε το κοινό διαβάζοντας επιστολή κατά του Λιγνάδη μετά την παράσταση

Όπως είναι φυσικό η αποφυλάκιση του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, παρά την καταδίκη του σε 12 χρόνια για τους βιασμούς δύο παιδιών, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στον απλό κόσμο, όσο και ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Η πρώην πρωταγωνίστρια των Άγριων Μελισσών, Μαρία Κίτσου, την ώρα της παράστασης Ηλέκτρα διάβασε με φορτισμένη φωνή μια επιστολή καταδίκης απέναντι στην αποφυλάκιση του Λιγνάδη.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο μέρες είχε καλεστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για την απόφαση του δικαστηρίου, όπου παραβρέθηκε και το ΣΕΗ, με επικεφαλή τον πρόεδρό του Σπύρο Μπιμπίλα και άλλους πολύ γνωστούς ηθοποιούς, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα δικαστήρια για να υποστηρίξουν τα φερόμενα ως θύματα του γνωστού θεατράνθρωπου.

Οι άνθρωποι του θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, πήραν την απόφαση μετά από κάθε παράσταση να διαβάζουν μια επιστολή – αίτημα μέσω της οποίας εκφράζουν όχι μόνο την αντίθεσή τους αλλά και την επιθυμία της άρσης αυτής της ανασταλτικής απόφασης υπέρ του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ένα από τα πρόσωπα που διάβασαν αυτή την επιστολή μπροστά στο κοινό είναι και η Μαρία Κίτσου. Η ηθοποιός που βρίσκεται σε περιοδεία με την παράσταση “Ηλέκτρα”, στο τέλος της και ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους συναδέλφους της, διάβασε με σταθερή αλλά αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά φωνή την επιστολή του Σ.Ε.Η η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα όπου τέτοιες αποφάσεις καταπατούν το δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, στην κοινή λογική.

Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γίνεται φυλακή. Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης.

Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή, η ελευθερία να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας. Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική. Θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο που η δικαιοσύνη θα λάμπει αντίστοιχα της ομορφιάς του και ο ήλιος να πάψει επιτέλους να είναι νοητός. Είμαστε με τα θύματα. Ο ένοχος Δημήτρης Λιγνάδης για δυο βιασμούς παιδιών, να παραμείνει στη φυλακή».