"Κόλαφος" ο Μάριος Αθανασίου: «Η υποκριτική είναι μαραθώνιος και όχι...»

«Το θέατρο είναι λυτρωτικό, αλλά όχι και θεραπευτικό»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor

Ο Μάριος Αθανασίου παραχώρησε συνέντευξη στην Νάνσυ Νικολαϊδου για το περιοδικό «Λοιπόν» όπου μίλησε για όλους και για όλα. Συγκεκριμένα, ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε για το θέατρο καθώς το χαρακτήρισε λυτρωτικό παρά τις καταγγελίες αναφορικά με το κίνημα #metoo που έχει γίνει σάλος.

Οι δηλώσεις του Μάριου Αθανασίου

Πώς ξεπερνά ένας νέος και φιλόδοξος ηθοποιός τον εγωισμό του και αφιερώνεται στην υποκριτική, προσεγγίζοντάς την ως λειτούργημα; Προβληματιστήκατε από τέτοιου είδους σκέψεις στα πρώτα βήματα σας;

Πώς ξεπερνά κανείς τις φιλοδοξίες του και τον καλλιτεχνικό εγωισμό του; Μα με τις αποτυχίες του! Όλοι ή τέλος πάντων οι περισσότεροι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο άλλος λίγο, άλλος πολύ και μας έχει… περάσει. Είναι κάτι σαν παιδική αρρώστια (γέλια).

Η υποκριτική είναι μαραθώνιος και όχι ένας μόνο αγώνας ταχύτητας. Και σ’ αυτόν τον αγώνα πολλές φορές θα σε χειροκροτήσουν και πολλές φορές θα φας και τα μούτρα σου! Οπότε τότε καταλαβαίνεις τι ακριβώς γίνεται.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ηθοποιούς να παίζουν στο θέατρο παρά κάποια απώλεια που βιώνουν. Μήπως αυτός είναι και ένας λόγος που κάνει την πορεία του θεατρικού ηθοποιού δύσκολη; Ότι αντιπαρέρχεται δύσκολες προσωπικές στιγμές για να βρεθεί στο σανίδι; Ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο; «Μπαίνοντας» σε έναν ρόλο, μειώνεται ο πόνος;

Η αλήθεια είναι πως το θέατρο είναι λυτρωτικό, βέβαια δεν είναι και… θεραπευτικό. Δεν σου περνούν τα προβλήματα. Απλά σε βοηθάει για δύο ώρες να «δραπετεύσεις» από αυτά. Σε ανακουφίζει… Κι εγώ έχω παίξει αντιμετωπίζοντας κάποια σοβαρά προβλήματα και όντως έχω καταφέρει πάνω στη σκηνή να νιώσω πως έχω ξεφύγει για λίγο από αυτά.

Όμως, δεν έχω παίξει κάτω από τραγικές συνθήκες με την έννοια της απώλειας. Σε αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν κανόνες. Άλλος ανεβαίνει να παίξει γιατί όντως θα αισθανθεί καλύτερα, άλλος μπορεί να χρειαστεί να πάρει λίγο τον χρόνο του. Όλα δεκτά…

«Σε μία δύο περιπτώσεις, έχω μετανιώσει που...»

Ο Μάριος Αθανασίου παραχώρησε μία άκρως αφοπλιστική συνέντευξη στο Secret και την Μαριάνθη Κουνιά και δήλωσε πως θεωρεί μεγάλη νίκη όσα έχουν καταφέρει οι καλλιτέχνες τον τελευταίο χρόνο -όσον αφορά το κίνημα #metoo, που ξεκίνησε πέρυσι.

«Ενωθήκαμε, γίναμε μια γροθιά. Υπάρχει μια ικανοποίηση για το πώς έχουμε αντιδράσει οι περισσότεροι στο σύνολό μας. Η διάθεση συσπείρωσης και υπεράσπισης των θυμάτων που έδειξε ο χώρος μας νομίζω πως είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο είμαστε περήφανοι».

Στη συνέχεια, ο Μάριος Αθανασίου αποκαλύπτει: «Εγώ έχω αίσθηση κάποιων ανάλογων κακών περιστατικών, αλλά όχι τόσο έντονων όσο αυτά που έχουν καταγγελθεί. Στη μία από τις τέσσερις καταγγελίες είχα και προσωπική επαφή. Είχα καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με κάποιους ανθρώπους και τις περισσότερες φορές το διαχειριζόμουν.

Και σε μία-δύο περιπτώσεις, τώρα που το βλέπω πιο ψύχραιμα, έχω μετανιώσει που δεν αντέδρασα πιο έντονα τότε που συνέβαινε. Είχα την αίσθηση ότι κάποιοι άνθρωποι έπρεπε να φύγουν από τον χώρο μας. Από την άλλη, όμως, οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι εξαιρετικού επιπέδου και υπέροχοι δάσκαλοι», αποκάλυψε ο ηθοποιός - ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο του Αλέξη Κούγια.

Μάριος Αθανασίου