«Δεν άξιζε σε εμάς τους Βορειοηπειρώτες...» - Ο Πύρρος Δήμας "σπάει" τη σιωπή του και αποκαλύπτει

Οι δυσκολίες και ο ρατσισμός που αντιμετώπισε μέχρι την αναγνώριση

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Δεν άξιζε σε εμάς τους Βορειοηπειρώτες...» - Ο Πύρρος Δήμας

Μπορεί τώρα να βιώνει την ευτυχία και τον έρωτα στο πλευρό της Αφροδίτης Σκαφίδα, με την οποία τα "έσπασαν" σε έξοδό τους πρόσφατα, ωστόσο ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, δεν ξεχνά ποτέ από που ξεκίνησε και τις δυσκολίες και τα εμπόδια που πέρασε προκειμένου να φτάσει στην κορυφή.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του που έδωσε στο περιοδικό Down Town Αυγούστου και τη δημοσιογράφο Αμάντα Φουντή, αναφέρεται σε όλα όσα αντιμετώπισε, αλλά και στο διαβατήριο που πήρε πρώτη φορά στα χέρια του στο αεροδρόμιο καθώς έφευγε για Βαρκελώνη, για τους Ολυμπιακούς του 1992.

Όσα εκμυστηρεύτηκε ο Πύρρος Δήμας

Στην ερώτηση «θυμάσαι μέχρι σήμερα κάποια στιγμή που σε έφερε σε δύσκολη θέση;», ο Πύρρος Δήμας απάντησε: Απλώς απογοητευόσουν με την αντιμετώπιση που βίωνες. Μια αντιμετώπιση που δεν άξιζε σε εμάς τους Βορειοηπειρώτες ως ένα κομμάτι της Ελλάδας. Οι δυσκολίες ήταν πολλές – προσπαθούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες – και η γραφειοκρατία μεγάλη.

Έμπαινες από γραφείο σε γραφείο και, ενώ τα πράγματα πήγαιναν προς την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας, υπήρχαν τότε αθλητές στην Εθνική ομάδα πριν από εμάς οι οποίοι πήγαιναν και μας έκαναν καταγγελίες και ξανάρχιζε η διαδικασία από την αρχή. Κάποια στιγμή, λίγο πριν πάρω την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 , είχα απογοητευθεί τόσο πολύ που θυμάμαι ότι είχα χάσει την εμπιστοσύνη μου ακόμα και προς τους ανθρώπους που με είχαν στηρίξει.

Ο Πύρρος Δήμας 'σπάει' τη σιωπή του και αποκαλύπτει

Με διπλωματικό διαβατήριο πήγα στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, είχα βγει 30ς στην Ευρώπη, πολύ κοντά με τον πρώτο και τον δεύτερο, και πήρα την πρόκριση στη Βαρκελώνη. Την ημέρα που ήταν να πετάξω για Βαρκελώνη, ήμουν στο αεροδρόμιο με το εισιτήριο αλλά δεν είχα διαβατήριο. Ήρθε τελευταία στιγμή στο αεροδρόμιο. Το πήρα λίγα λεπτά πριν πετάξω. Με στήριξαν κάποιοι άνθρωποι που έβλεπαν την προσπάθεια που έκανα, όπως ο Γιάννης Σγουρός και ο Κυριάκος Βιρβιδάκης. Θα μπορούσα να χάσω τότε μια Ολυμπιάδα και πολλά άλλα, γιατί θα απογοητευόμουν πάρα πολύ αν δεν αγωνιζόμουν».

Αποκάλυψη σοκ για την κόρη του

Περνάει μία πολύ όμορφη φάση της ζωής του, όπως έχει εξομολογηθεί και η σύντροφός του, Αφροδίτη Σκαφίδα, ωστόσο δεν ήταν όλα τόσο εύκολα και ωραία πάντα. Μάλιστα, ο ίδιος παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στο περιοδικό Down Town και μίλησε για την περίοδο που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στον τρόπο που τα παιδιά του αντιμετώπιζαν την απουσία του.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως η μικρή του κόρη δεν ήταν καθόλου ενθουσιασμένη με όλη αυτή την κατάσταση και θεωρούσε πως δεν ήταν δυνατόν να είναι οικογένεια αν χρειάζεται να λείπει όλη την ώρα, γι' αυτό και όταν επέστρεψε από το Σίντεϊ αποφάσισε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο ζωής του.

«Το 2000 είχα έρθει από την Κύπρο Σάββατο βράδυ και Κυριακή πρωί έφευγα για Σίντνεϊ. Ήμασταν με την Αναστασία πάνω από το πλυντήριο και βλέπαμε τι θα έπαιρνα μαζί μου. Η πρώτη μου κόρη, η Ελένη, η οποία τότε ήταν 5 ετών, έτρεχε πάνω – κάτω χαρούμενη που είχε γυρίσει ο μπαμπάς της.

Πύρρος Δήμας

Της είπα: “Κοριτσάκι μου ο μπαμπάς αύριο φεύγει. Πάει να φέρει τρίτο μετάλλιο” και μου απάντησε: “Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι είμαστε οικογένεια τώρα;” Από τότε είπα μέσα μου “τέρμα”. Σκέφτηκα, πήγαινε και στο Σίντνεϊ και μετά στην Αθήνα, ότι και να γίνει θα είσαι εδώ γύρω», επισήμανε χαρακτηριστικά.