«Διάφορες συνθήκες μου υπαγόρευαν να...» - Το "όχι" της Φωτεινής Ντεμίρη στις Άγριες Μέλισσες

Αυτός είναι ο λόγος της απόφασής της

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Διάφορες συνθήκες μου υπαγόρευαν να...» - Το

Πολλοί είναι οι ηθοποιοί που είτε προτάθηκαν για να παίξουν στις Άγριες Μέλισσες και αρνήθηκαν, είτε θα ήθελαν πολύ να έχουν μία τέτοια πρόταση, η οποία ωστόσο δεν ήρθε ποτέ. Η γνωστή ηθοποιός Φωτεινή Ντεμίρη, ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό «Λοιπόν» και τη Μαρία Σοφιανού απάντησε, μεταξύ άλλων, και για το «όχι» που είπε στην αγαπημένη σειρά που άφησε εποχή, εξηγώντας ακριβώς τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Το όχι της Ντεμίρη στις Άγριες Μέλισσες

Το Καφέ της Χαράς, σταθμός στην καριέρα σου. Ωστόσο για να παίξεις στο remake αρνήθηκες πρόταση από τις Άγριες Μέλισσες. Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω θα έκανες το ίδιο;

Στη ζωή μου δεν μετανιώνω για τίποτα. Τη δεδομένη στιγμή που έκανα μια κίνηση, διάφορες συνθήκες μού υπαγόρευαν να κάνω αυτό. Εδώ, ήταν συναισθηματικό το θέμα. Ήταν ο Χάρης Ρώμας και δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα λείπω και θα χαλάσω την ομάδα. Από τη στιγμή που με είχε υπολογίσει μέσα σε αυτό, δεν θα έκανα κάτι άλλο. Έτσι λειτουργώ στη δουλειά καλώς ή κακώς.

 Το 'όχι' της Φωτεινής Ντεμίρη στις Άγριες Μέλισσες

Νιώθεις ότι έχεις καταφέρει όσα θα ήθελες επαγγελματικά;

Αυτά που είχε ονειρευτεί επαγγελματικά τα έχω καταφέρει. Δεν είχα ποτέ όνειρα τρελά. Ήθελα να είμαι εργάτης του θεάτρου. Ήθελα να ζω με αυτό και το κατάφερα. Με αυτό έζησα και μεγάλωσα τα παιδιά μου.

«Κακό πράγμα η υπερέκθεση και η ματαιοδοξία»

Η γνωστή ηθοποιός που πρόσφατα νόσησε από κορωνοϊό, μίλησε πριν λίγο καιρό στο ίδιο περιοδικό για το θέατρο και αν μπορεί να αποκτήσει στιβαρότητα, πώς ξεπερνά ένας νέος και φιλόδοξος ηθοποιός τον εγωισμό του και αφιερώνεται στην υποκριτική αλλά και στις δυσκολίες που έχει ζήσει πάνω στη σκηνή.

-Μπορεί το θέατρο να αποκτήσει στιβαρότητα και να γίνει βιώσιμο για την πλειοψηφία των ηθοποιών και των σκηνοθετών, με τις σχεδόν 300 θεατρικές σκηνές στην Αθήνα και τα εκατοντάδες παιδιά που βγαίνουν ετησίως από τις θεατρικές σχολές;

Δεν ξέρω αν μπορεί ή όχι, όμως, εύχομαι να μπορεί. Ναι σίγουρα είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά μακάρι όλα τα θέατρα να δουλεύουν, γιατί το θέατρο είναι πλούτος. Πλούτος ψυχής. Είναι όνειρο και τα όνειρα δεν σταματούν! Μορφώνεται ο άνθρωπος στο θέατρο, καλλιεργείται, ανακαλύπτει νέους ορίζοντες, πάει παρακάτω.

-Έπειτα από την απόφαση να περιοριστούν οι θεατές λόγω κορονοϊού, - κάτι που μπορεί να ισχύει ξανά στα θέατρα τον χειμώνα - μπορεί μια παράσταση να καταστεί βιώσιμη;

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Χρειάζονται ηρωικές προσπάθειες. Η πανδημία ήταν πέρα από τις δυνάμεις μας. Εύχομαι τον χειμώνα τα πράγματα να είναι μόνο καλύτερα. Και επιτέλους κι αυτό το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα στην Τέχνη.

Πρέπει να μας κρατήσει το χέρι, να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε. Το θέατρο μορφώνει τους πολίτες, τους προχωράει, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Τέχνη, χωρίς το θέατρο.

-Πώς ξεπερνά ένας νέος και φιλόδοξος ηθοποιός τον εγωισμό του και αφιερώνεται στην υποκριτική, προσεγγίζοντάς την ως λειτούργημα; Προβληματιστήκατε από τέτοιου είδους σκέψεις στα πρώτα βήματα σας;

Όταν ξεκίνησα εγώ, δεν υπήρχε αυτή η προβολή ή μάλλον αυτή η υπερπροβολή και η υπερέκθεση. Δεν υπήρχαν πολλά κανάλια, το Internet, τα site, τα social… Όμως όπως και να έχει, όταν ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου βήματα στον χώρο, δεν σκεφτόμουν καν τα… εξώφυλλα. Δεν με ένοιαζαν τα εξώφυλλα.

Προσωπικά ξεκίνησα γιατί ένιωθα αυτή την τεράστια ανάγκη να γνωρίσω αυτόν τον μαγικό κόσμο, να «βουτήξω» μέσα σε αυτόν και να εκφραστώ. Ίσα, ίσα πρέπει να σου εξομολογηθώ ότι με το κομμάτι της δημοσιότητας ένιωθα λιγάκι αμήχανη. Την απέφευγα. Γι’ αυτό και άργησα να κάνω και τηλεόραση.

Βέβαια από την άλλη μεριά δεν είναι κακό πράγμα η προβολή και το να σε αγαπά ο κόσμος. Κακό πράγμα είναι η υπερέκθεση και η ματαιοδοξία. Κακό είναι να κάνει ο άλλος αυτή τη δουλειά με στόχο να γίνει μόνο γνωστός. Όμως πρέπει να σου πω ότι και σήμερα τα περισσότερα παιδιά που ξεκινούν τώρα, αυτά τα όνειρα έχουν. Είναι εραστές του θεάτρου.

undefined