Ξέσπασε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Δεν υπάρχει καμιά μαγεία στην Επίδαυρο»

Τι συνέβη;

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Ξέσπασε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Δεν υπάρχει καμιά μαγεία στην Επίδαυρο»

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης παραχώρησε συνέντευξη στη Νάνσυ Νικολαϊδου για το περιοδικό Λοιπόν» όπου μίλησε για όλους και για όλα. Συγκεκριμένα, ο γνωστός ηθοποιός δεν δίστασε να αναφερθεί για τον χώρο της υποκριτικής αλλά και για την Επίδαυρο και την μαγεία που φέρει σήμερα ο αρχαίος αυτός θεατρικός χώρος. Μάλιστα, ο ίδιος αναμφίβολα ανήκει στην κατηγορία των "χαζομπαμπάδων" καθώς "λιώνει" στο πλαυρό του παιδιού του.

Οι δηλώσεις του Αλέξανδρου Μπουρδούμη

Τι κάνεις την Επίδαυρο ένα από τα πιο ξεχωριστά και περιώνυμα θέατρα στον πλανήτη;

Πολλοί μιλούν για την μαγεία της Επιδαύρου και δεν θέλω να τους το χαλάσω, αλλά δεν υπάρχει καμιά μαγεία στην Επίδαυρο. Η Επίδαυρος αν θέλουμε να μιλήσουμε λίγο για το παρελθόν, ήταν ένα μεγάλο θεραπευτήριο. Αυτό ήταν η Επίδαυρος.

Πήγαινε ο κόσμος για να γίνει καλά, γιατί θεωρούσαν ότι το θέατρο είναι ένα κομμάτι θεραπείας για κάποιον που νοσεί. Ότι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και θεραπευτικά. Οι μεγάλοι μας συγγραφείς όταν καθόντουσαν να γράψουν, δεν καθόντουσαν να γράψουν έργα για να… μαγέψουν τον κόσμο. «Μάστορες» ήταν που δημιουργούσαν κάποια έργα για την εποχή εκείνη.

Η ανάρτηση του Αλέξανδρου Μπουρδούμη

Το πέρασμα των χρόνων και η ιστορία τους έκανε τιτάνιους και στην πορεία ο λόγος τους αποδείχθηκε σοφός. Και τώρα, λοιπόν, δεν πάμε στην Επίδαυρο για να κάνουμε… μαγεία. Πηγαίνουμε για να παρουσιάσουμε ένα έργο στον κόσμο, το οποίο αν λειτουργήσει σωστά, αν το αποτέλεσμα είναι άρτιο και φυσικά ακολουθήσουν και οι θεατές, τότε ναι μπορεί να δημιουργηθεί μια μαγική στιγμή με την έννοια της μυσταγωγίας.

Από εκεί και πέρα σίγουρα αυτό που κάνει ξεχωριστή την Επίδαυρο εκτός από την πολύτιμη ιστορία που κουβαλά, είναι ότι σου δημιουργεί την αίσθηση της αγκαλιάς. Ότι είναι ένα θέατρο που αγκαλιάζει τον κόσμο. Όταν λοιπόν εμείς οι ηθοποιοί πηγαίνουμε στην Επίδαυρο, είμαστε ουσιαστικά οι συνεχιστές της ιστορίας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, μαγεία στην Επίδαυρο έτσι γενικά και αόριστα. Ομορφιά υπάρχει.

«Φτάνει με τα σκοτάδια των καλλιτεχνών και...»

Το πρωί του Σαββάτου 12/02 ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «DOT» όπου μίλησε για όλους και για όλα. Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το κίνημα #metoo όπου απασχολεί ιδιαίτερα καθώς ανάμεσα στις καταγγέλλουσες ήταν και η σύζυγός του, Λένα Δροσάκη.

«Το πήρα πατριωτικά. Μπορεί να υπερέβαλα με τη θέρμη μου. Να ήμουν παραπάνω δυναμικός. Μπορεί να έχασα και το δίκιο μου αλλά δεν το μετανιώνω. Η ουσία ήταν να ακουστούν οι άνθρωποι, ειδικά όταν μέσα σε όλη τη ιστορία ήταν και η γυναίκα μου. Θα ήθελα μεγαλύτερη στήριξη από το σινάφι μας.

Ένιωσα τότε, αλλά και αργότερα ότι ακούγονταν οι φωνές με έναν τρόπο που ήθελαν να μετακινήσουν την εικόνα των θυτών. Άθελα, ηθελημένα, κανείς δεν ξέρει. Θα ήθελα να ακουστούν, ειδικά της δικής μου γενιάς, οι άνθρωποι πιο δυνατά. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για τα θύματα και όχι για τους θύτες».

Αν γινόταν μάρτυρας ακραίων συμπεριφορών ο ίδιος μίλησε για την αντίδρασή του: «Θα αντιδρούσα κάθετα επίσης. Θα ήμουν απέναντί του. Δεν θα ήθελα να θολώσω τα νερά. Τελείωσαν τα σκοτάδια, οι δικαιολογίες, φτάνει με τα σκοτάδια των καλλιτεχνών. Μέσα μου είμαι καλά, προσπάθησα να τα διαχειριστώ δίκαια. Μπορεί και να αδίκησα κάποιους και θα αποδειχτεί αυτό».

Πρέπει να είσαι εκεί ψυχολογικά και πρακτικά. Θέλει μεγάλη στήριξη και υπομονή. Δεν τέθηκε θέμα συζήτησης για το τι θα γίνει. Όλα τα κορίτσια είχαν κόστος. Ήταν γυναίκες με οικογένεια. Είναι πολύ συγκινητική πράξη αυτό που έκανε η Λένα. Αύριο μεθαύριο θα το δει ο γιος μας, θα τα διαβάζει και θα πει “Μπράβο μάνα”».