«Είμαι απλά πολύ τυχερός» - "Λιώνει" για την Άννα Μενενάκου ο Σωτήρης Τσαφούλιας

«Είναι σπάνιο πλάσμα»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Είμαι απλά πολύ τυχερός» -

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ, Στούντιο 4, την Πέμπτη 1/9, και, πέρα από την μέχρι τώρα άγνωστη περιπέτειά του κατά τη διάρκεια της δουλειάς του, μίλησε για την γυναίκα της ζωής του, Άννα Μενενάκου, με την οποία είναι μαζί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ανέφερε, λοιπόν, πως θεωρεί ότι η σύντροφός του είναι μία διαφορετική γυναίκα, σπάνια, και πως εξαιτίας της όλες οι δύσκολες στιγμές του γίνονται όμορφες , καθώς μαζί της αισθάνεται πως μπορεί να είναι ο εαυτός του και αυτό είναι τύχη.

Οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσαφούλια για την σύντροφό του, Άννα Μενενάκου

«Θέλει δουλειά και από τα δύο μέρη, στην παρούσα φάση που έχω απόλυτη συνεννόηση και επαφή οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην Άννα, ένα σπάνιο πλάσμα, κι εκείνη αναλυτική και δοτική που μου φωτίζει με ωραίο τρόπο τις άσχημες πτυχές του εαυτού μου. Κι ας μην τα καταφέρνω πάντα. Είναι μια μαγική διαδικασία, σου λέει με μαγικό τρόπο τα στραβά σου χωρίς να νιώθω πως πρέπει να αμυνθώ», είπε αρχικά ο σκηνοθέτης.

Και στη συνέχεια, η Νάνσυ Ζαμπέτογλου τον ρώτησε μήπως εκείνη τον αγαπά πολύ, ο ίδιος απάντησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο:«Δεν θέλω να βάζω ποσότητα στην αγάπη, λίγο ή πολύ, η αγάπη είναι αξία και όταν της βάζεις ποσότητα μετατρέπεται σε αρχή. Και εκεί τα πράγματα χάνονται, είμαι απλά πολύ τυχερός. Στην προσωπική μου ζωή είμαι βαρετός, σκέφτομαι διαρκώς, ακούω αλλά στον προσωπικό μου κύκλο δεν είμαι πολύ ομιλητικός ή ευχάριστος».

«Δεν ειναι το λιμάνι μου, ούτε το αποκούμπι μου αλλά είναι... »

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας έχει απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν για τις δηλώσεις του που έχουν ως κέντρο τον σεβασμό και την αγάπη προς τον συνάνθωπό του. Αυτή την φορά ο σκηνοθέτης αποφάσισε να μιλήσει στην εφημερίδα Real και την Κορύνα Μανταγάρη για το κίνημα metoo, για τις προηγούμενες δηλώσεις του για το revenge p@rn και τις κόρες του, το διαζύγιο, αλλά και τη σχέση του με την Άννα Μενενάκου.

Οι δηλώσεις σου για το τσουνάμι καταγγελιών στον καλλιτεχνικό χώρο έγιναν viral και χειροκροτήθηκαν από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης…

Μου προκαλεί εντύπωση να παίρνει κανείς εύσημα για το αυτονόητο. Εγώ εκφράζω απλώς τον τρόπο που σκέφτομαι. Το ότι ο τρόπος που σκέφτομαι έχει τόσο μεγάλη απήχηση με χαροποιεί και με προβληματίζει.

Θα συνεργαζόσουν ποτέ με ηθοποιό που έχει καταγγελθεί μέσω του #MeToo;

Όχι.

Τι συζητήσεις κάνεις με τις κόρες σου ώστε να αντιμετωπίσουν τα κύματα βίας της κοινωνίας;

Είναι πολύ δύσκολο να θωρακίσεις τα παιδιά σου χωρίς να τα τρομοκρατήσεις. Προσπαθώ να ακούω τις κόρες μου, να δω πως αντιλαμβάνονται τα πράγματα, να εντοπίσω τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους, όχι για να τα διορθώσω εγώ, αλλά για να τους τα φωτίσω ώστε να τα δουν οι ίδιες. Τις εμπιστεύομαι πολύ και προσπαθώ, όσο περνούν τα χρόνια, να τους γίνομαι όλο και πιο άχρηστος.

Η δήλωση για το πως μίλησες στις κόρες σου για το revenge p@rn αποτέλεσε στιγμή παιδείας για μια ελληνική κοινωνία που κοιμάται και ξυπνάει με το «τι θα πει ο κόσμος».

Ο κόσμος πάντα κάτι θα λέει. Πάντα θα προσπαθεί να δείξει με το δάχτυλο σε μία κατεύθυνση μακριά από τον ίδιο. Βολεύει αυτό. Αυτοί που προσπαθούν να εξηγήσουν την αποτυχία τους μέσα από την επιτυχία των άλλων, αυτοί που κατηγορούν τους άλλους για να σκεπάσουν τις δικές τους επιλογές ή λάθη, αυτοί που σε αποθεώνουν και στη συνέχεια πίσω από την πλάτη σου ή κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα σε λοιδορούν δεν με αφορούν καθόλου. Απλώς νιώθω άσχημα για αυτό που κάνουν στον εαυτό τους.

Βιώνουμε μία περίοδο κρίσης αξιών. Τι δίνει χαρά στην ψυχή σου;

Θα διαφωνήσω μαζί σου. Δεν βιώνουμε κρίση αξιών. Βιώνουμε κρίση αρχών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αξίας και αρχής. Νομίζουμε ότι βιώνουμε κρίση αξιών, γιατί οι άνθρωποι συχνά κάνουμε το λάθος να μετατρέπουμε μια αξία σε αρχή. Μας λέει κάποιος σ’αγαπώ και εμείς ρωτάμε πόσο. Όταν προσπαθήσεις να βάλεις ποσότητα σε μία αξία, τη μετατρέπει σε αρχή. Χαρά στην ψυχή μου δίνουν τα χαμόγελο των παιδιών μου, η τέχνη και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, που τους βλέπω πολύ αποφασισμένους και ακομπλεξάριστους, με μια διάθεση tabula rasa απέναντι στα πάντα. Οι νέο μας διακατέχονται από τις αξίες του Διαφωτισμού. Δεν παραδέχονται αυθεντίες και πλησιάζουν τα πάντα με το γιατί.

Οι κόρες σου τι σου λένε για τη δουλειά και τη δημόσια εικόνα σου;

Τους κάνουν εντύπωση η αναπαραγωγή και η αποδοχή των όσων λέω, γιατί προφανώς για όλες εκείνες είναι γνώριμα και τα έχουν ακούσει από εμένα πολλές φορές. Δεν τις ρωτάω πως σας φάνηκε αυτό ή το άλλο. Αν θέλουν να σχολιάσουν κάτι, το κάνουν από μόνες τους. Προσπαθώ να τις κάνω περήφανες, όπως είμαι και εγώ για τους γονείς μου. Γενικά αν νιώθεις περήφανος για τους προγόνους σου, δεν πρέπει να στερήσεις αυτή τη χαρά από τους απογόνους σου.

Με τη μητέρα των παιδιών σου έχετε χωρίσει, αλλά διατηρείτε μια σχέση αγάπης. Πως το πετύχατε;

Το διαζύγιο το παίρνεις για να σώσεις μια σχέση, όχι για να την τερματίσεις. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσω αυτούς που ισχυρίζονται ότι αγαπούν τα παιδιά τους αλλά μισούν τους/τις πρώην τους. Τα παιδιά αποτελούν το άθροισμα δύο ανθρώπων. Μισώντας τον/την πρώην σου είναι σαν να μισείς το 50% του παιδιού σου. Όταν έχεις παιδιά με έναν άνθρωπο, οι ζωές σας είναι δεμένες για πάντα και, αν αγαπάς τα παιδιά σου, θα βρεις δίαυλο επικοινωνίας για το καλό όλων σας.

Είσαι σε σχέση με την ηθοποιό Άννα Μενενάκου. Νιώθεις ότι έχεις βρει το λιμάνι σου, το άλλο σου μισό;

Δεν έψαξα ποτέ για το άλλο μου μισό, γιατί πάντα ένιωθα ολόκληρος και, όταν νιώθεις ολόκληρος, τότε μπορείς να μοιραστείς. Η Άννα δεν είναι ούτε λιμάνι, ούτε αποκούμπι, ούτε το άλλο μου μισό, ούτε τίποτε από όλα αυτά. Είναι μία σπάνια γυναίκα, απείρου εσωτερικού κάλους, ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, έχει έναν αξιακό κώδικα που τον σέβομαι, ένα μυαλό που με ταξιδεύει και μια πορεία που θαυμάζω. Θέλω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος για να αξίζω να βρίσκομαι δίπλα της.

Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γάμου;

Δεν με αφορά η επικύρωση από καμία επίσημη Αρχή των συναισθημάτων που τρέφω για έναν άνθρωπο.