Θάνατος Βασίλισσας: Ηχηρή απουσία εν μέσω πένθους από το κάστρο Μπαλμόραλ στην Σκωτία

Ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας λείπει;

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Instagram: The Royal Family
Instagram: The Royal Family

Είναι γνωστό, πως μετά το περίφημο Meg-xit στο παλάτι, και την απομάκρυνση του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ από τα καθήκοντά τους, ειδικότερα από όταν εκείνη έβγαλε στην φόρα όλα τα "άπλυτα" του Μπάκιγχαμ στη φόρα, πως οι σχέσεις της με την βασιλική οικογένεια δεν είναι και οι καλύτερες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης 8/9, και ο Χάρι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ήταν κοντά της, ωστόσο πληροφορίες που τους ήθελαν να ταξιδεύουν παρέα στη Σκωτία, διαδίδουν πως τελικά η Μέγκαν Μαρκλ αποφάσισε να παραμείνει στο Λονδίνο.

Χωρίς την Μέγκαν στην Σκωτία ο Χάρι

Στο Κάστρο Μπαλμόραλ, την κατοικία της Ελισάβετ στη Σκωτία, βρίσκονται ο γιος και διάδοχός της, πρίγκιπας Κάρολος μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα. Χθες εκτός από τον πρίγκιπα Χάρι βρέθηκαν επίσης, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και τα αδέλφια του Καρόλου, τα μικρότερα παιδιά της βασίλισσας, Άννα, Άντριου και Έντουαρντ.

Πότε θα γίνει η κηδεία της - Το πρωτόκολλο των 10 ημερών

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, ο Κάρολος που είναι πλέον ο νέος βασιλιάς (δείτε εδώ το πρώτο του μήνυμα μετά τον θάνατο της μητέρας του) θα συναντηθεί με τα μέλη της ΄καινούργιας κυβέρνησης, ενώ θα πρέπει να συμμετέχει σε μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις για την μητέρα του.

Ακολουθούν οι 10 μέρες, που η Βρετανία θα είναι βυθισμένη στο πένθος, μέχρι να αποχαιρετήσει την μονάρχη, που ήταν στο θρόνο από το 1952:

1η μέρα

Στις 10 π.μ. στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς θα συνεδριάσει το σχετικό συμβούλιο (Accession Council), το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και μυστικούς συμβούλους.

Κύριο θέμα είναι η διακήρυξη του νέου βασιλιά, η οποία διαβάζεται δημόσια από ένα μπαλκόνι στο παλάτι, ενώ μια περαιτέρω διακήρυξη θα διαβαστεί στο Royal Exchange στο Σίτι του Λονδίνου.

Μάλιστα, το απόγευμα, ο Κάρολος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και τον κοσμήτορα του Γουέστμινστερ.

Τότε, θα αποδοθούν αφιερώματα στο Κοινοβούλιο και οι σημαίες θα είναι σε υποστολή για το συμβούλιο, ενώ θα παραμείνουν σε υποστολή για 24 ώρες προτού κυματίσουν ξανά μεσίστιες μέχρι την επόμενη ημέρα της κηδείας.

2η μέρα

Το φέρετρο της Ελισάβετ θα φύγει από το Μπαλμόραλ για να μεταφερθεί οδικώς στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν διακηρύξεις στα αποκεντρωμένα έθνη στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ ταυτόχρονα το μεσημέρι.

3η μέρα

Υπάρχει μια τελετουργική πομπή από το Χόλιρουντ κατά μήκος του Royal Mile στον Καθεδρικό Ναό του St Giles για μια λειτουργία στην οποία συμμετέχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά από αυτήν τη λειτουργία, ο καθεδρικός ναός του St Giles ανοίγει για το κοινό για 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Γέφυρας του Λονδίνου, ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ για να δεχτεί συλλυπητήρια. Στη συνέχεια πρόκειται να πετάξει στο Εδιμβούργο. Στην πρώτη του πράξη ως βασιλιάς, θα παρευρεθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ για τη σχετική τελετή, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του St Giles. Θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον πρώτο υπουργό της Σκωτίας και θα δεχτεί επίσης συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

4η μέρα

Αργά το βράδυ το φέρετρο αναμένεται να μεταφερθεί στον σταθμό του Εδιμβούργου Waverley όπου στη συνέχεια θα ταξιδέψει με το Βασιλικό Τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στο σταθμό St Pancras στο Λονδίνο το επόμενο πρωί.

Ο Βασιλιάς Κάρολος πετά στη Βόρεια Ιρλανδία όπου πρόκειται να δεχτεί συλλυπητήρια στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα παρευρεθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ για μια τελετή προσευχής και ομιλιών για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Θα γίνει πρόβα για την περιφορά του φέρετρου της αείμνηστης βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall.

 Πότε θα γίνει η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

5η μέρα

Το φέρετρο αναμένεται να φτάσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που προγραμματίζεται στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα.

Στην πρώτη μεγάλη τελετουργική εκδήλωση που προηγείται της κηδείας, το φέρετρο της αείμνηστης βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall όπου θα παραμείνει για 5 μέρες. Αναμένεται ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με άμαξα.

Θα είναι μια ευκαιρία για το κοινό να αποτίσει τα σέβη του. Το φέρετρο θα αναρτηθεί στη μέση του Westminster Hall και θα είναι ανοιχτό στο κοινό για 23 ώρες τη μέρα.

6η μέρα

Το προσκύνημα συνεχίζεται, χωρίς να αναμένεται κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση εκείνη την μέρα.

7η μέρα

Ο Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό Llandaff στο Κάρντιφ, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ουαλικό Senedd και θα δεχτεί συλλυπητήρια. Μάλιστα, εκείνη την μέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουαλίας.

8η μέρα

Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί κυβερνήτες και πρωθυπουργούς από τα βασίλεια.

9η μέρα

Την παραμονή της κηδείας, ο Κάρολος θα υποδεχθεί ξένες βασιλικές οικογένειες που θα παραστούν στην κηδεία.

10η μέρα

Η κηδεία, που θα γίνει με κρατική δαπάνη, θα τελεστεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Westminster Hall σε μια πομπή προς το αβαείο. Θα τηρηθεί δύο λεπτά σιγή σε όλη τη χώρα.

Μετά τη λειτουργία μιας ώρας, μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί από την άμαξα στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Windsor.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί γίνει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, κατά τη διάρκεια της οποίας το φέρετρο θα κατέβει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο.