Πρώην παίκτρια του GNTM αποκάλυψε ότι πάσχει από αλωπεκία - Η συγκλονιστική φωτογραφία που δημοσίευσε

«Καινούργιο ξέσπασμα αυτό τώρα»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πρώην παίκτρια του GNTM αποκάλυψε ότι πάσχει από αλωπεκία - Η συγκλονιστική φωτογραφία που δημοσίευσε

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε μια πρώην παίκτρια του GNTM, η οποία μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους μια φωτογραφία της με το σημείο του κεφαλιού της, εξομολογώντας πως πάσχει από αλωπεκία.

Ο λόγος για την Χαρά Παππά, η οποία πραγματοποίησε ένα Q&A στο instagram της και απάντησε στις ερωτήσεις των διαδικτυακών της φίλων, με αφορμή την πρόταση μετακόμιση και την συγκατοίκηση με τον νέο της σύντροφο.

Η αποκάλυψη της Χαράς Παππά για την αλωπεκία

Αναφορικά λοιπόν με το άγχος και τα ψυχοσωματικά απάντησε: «Hello αλωπεκία, καινούργιο ξέσπασμα αυτό τώρα».

Η αποκάλυψη της Χαράς Παππά για την αλωπεκία 

Τι είναι η αλωπεκία

Η αλωπεκία, γνωστή ως φαλάκρα, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μαλλιών από τις περιοχές του δέρματος όπου υπάρχουν φυσιολογικά. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει απώλεια των τριχών, δερματικές βλάβες και πιθανώς ουλές. Η απώλεια των τριχών συμβαίνει σταδιακά και συνήθως, η παρατήρηση μιας περιοχής που πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία, αναδεικνύει μια λέπτυνση των τριχών, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό σε τελογενή φάση και με κάθε νέο κύκλο ζωής χάνουν τη δυναμική της ανάπτυξης και σταδιακά εκφυλίζονται.

Ακολουθούν μια μακρά πορεία λέπτυνσης και εκφυλισμού που ονομάζεται miniaturization, μέχρι να φτάσουν στο σημείο τελικής εκφύλισης της τρίχας και εξαφάνισης του τριχοθυλακίου, όπου οι τρίχες που έχουν απομείνει φαίνονται σαν διάφανο, λεπτό χνούδι (terminal hair, velus hair).

Το πρόβλημα έχει σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ασθενείς, καθώς τα πλούσια μαλλιά ανέκαθεν αποτελούσαν σημαντικό χαρακτηριστικό ομορφιάς και στα δύο φύλα.Το τριχοθυλάκιο αποτελείται από τον θύλακο, τον βολβό της τρίχας που δημιουργεί την τρίχα, το στέλεχός της και τον σμηγματογόνο αδένα. Οποιαδήποτε βλάβη στον θύλακο ή τον βολβό μπορεί να προκαλέσει αλωπεκία.

Η ανάπτυξη των τριχών αποτελείται από την Αναγενή φάση (αύξηση της τρίχας), την Καταγενή και την Τελογενή φάση (πτώση της τρίχας). Η διαταραχή οποιασδήποτε από τις φάσεις αυτές οδηγεί σε αλωπεκία. Φυσιολογικά, το 90-95% των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση και το 5-10% στην τελογενή, ενώ 50-100 τρίχες την ημέρα είναι μια φυσιολογική απώλεια.

Όταν ο ρυθμός απώλειας αυξηθεί πάνω από 100 τρίχες την ημέρα, μπορεί να παρατηρηθεί αλωπεκία. Αυτή καλείται τελογενής τριχόρροια (Telogen effluvium). Αυτή η μορφή είναι συχνή σε σιδηροπενική αναιμία, ενδοκρινικά και μεταβολικά νοσήματα. Οποιαδήποτε διαταραχή στην αναγενή φάση ανάπτυξης της τρίχας προκαλεί την αναγενή μορφή αλωπεκίας. Η μορφή αυτή παρατηρείται κατά τη χρήση χημειοθεραπευτικών ουσιών και ακτινοβολίας για κακοήθη νοσήματα.

advancedhairclinics.gr